CNC TAKIM TEZGÂHLARINDA BAKIM, SİZİ HESAPSIZ MAALİYETLERDEN KURTARIR
Savunma sanayiinden otomotive, havacılıktan kalıp ve kalıp endüstrilerine, enerji teknolojilerinden medikal endüstrisine kadar birçok sektöre yönelik üretim sistemleri sunan GNC Makina, üretimde en önemli role sahip CNC takım tezgâhlarının bakımına dikkat çekti.
Düzenli şekilde yapılması gereken bakımların olmazsa olmazlar arasında yer aldığını belirten GNC Makina, bu konuda üretici firmaların yapmaları gerekeni ve GNC periyodik bakımın detaylarını anlattı.
Nakamura-Tome, GROB Werke, Victor Taichung, Vision Wide, Lico, Romi, Vonghler gibi yüksek hız ve niteliğe sahip CNC takım tezgâhı markalarının, Türkiye’deki yetkili distribütörü olan GNC Makina, tüm CNC tezgâhları için gereken bakım ve onarım hizmetlerini de veriyor. Periyodik bakımların süresi, makinaların ihtiyacına ve durumuna göre 6 ay ile 1 yıl arasında değişkenlik gösteriyor.
VERİMLİLİĞİ DE ARTIRIYOR
‘CNC takım tezgâhlarında periyodik bakım neden gerekli?’ sorusuna açıklık getiren GNC Makina, ‘’CNC takım tezgâhlarının tıpkı bir otomobil veya beyaz eşya gibi düşünülmesi gerektiğini’’ söylüyor. CNC takım tezgâhlarının sürekli çalıştığı ve çalıştığı sürece üreterek katma değer yarattığını belirten GNC Makina, verimliliği uzun süre muhafaza etmek için düzenli ve periyodik bakımın şart olduğunu hatırlatıyor.
CNC takım tezgâhınıza yapılan periyodik bakımlarla birçok problemin oluşmadan önlenmesini sağlamak mümkün. Bakım çalışmaları, plansız ve hesapsız maliyetlerden korunmak için de çok önemli. GNC Makina, uzman bir personelin desteği ile CNC takım tezgâhının modeli, çalışma yoğunluğu, işlediği malzeme türü gibi birçok açıdan değerlendirme yapılmasından yana. Bu değerlendirmenin sonucuna göre olması gereken periyodik bakımın zaman aralığına karar verilmeli ve süreç düzenli olarak takip edilmeli.
DÜZENLİ BAKIMININ MÜŞTERİYE FAYDALARI NE?
GNC MAKİNA BU ALANDA NE TÜR HİZMETLER SAĞLAR?
CNC tezgâhlarında ortaya çıkan arızaların büyük bir kısmı zamanında ve doğru yapılmayan bakımlardan kaynaklanmaktadır. Periyodik bakım uygulaması ile CNC tezgâhlarının önemli aksam ve sistemleri kontrol edilir, gerekli ayar ve temizlikleri yapılır. Böylece olası arıza çıkarabilecek bölüm ve parçaların tespiti sağlanır.
Bakım hizmetlerimiz sırasında, değişmesi gereken yedek parçalar, üretici onaylı ve orijinal parçalar ile değiştirilmektedir. Bu sayede değiştirilen tüm yedek parçalar GNC Makina garantisi altına alınmaktadır.
Yıllık ana bakımlar, firmanın deneyimli ve uzmanlaşmış bakım ekibi tarafından yapılmaktadır.
Firmanın hazırladığı detaylı bakım listesi, özenli ve kapsamlı bir şekilde uygulanarak, tezgâhların çalışma performansını ve verimliliğini artırmaktadır.
Kullanılan modern ölçüm ve test cihazları tezgâhların hassasiyet ve çalışma ayarlarını güvence altına almaktadır.
GNC Makina, yapılan bakım uygulaması ve parça değişimlerine ilişkin kayıtları dijital ortamlarında muhafaza eder. Bu raporlara GNC Makina Müşteri Sistemi’nden her zaman ulaşılabilir. Bu sayede makinenizin tüm geçmişi görülebilir ve takip edebilir.
GNC Makina’nın yaygın servis ağı ile bakım çalışmaları kısa sürede ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilir.
Tezgâhların bakım zamanları danışmanlar tarafından takip edilerek sizlere sunulur.
FİRMANIN CNC MAKİNALARDA KENDİ YAPABİLECEĞİ BAKIMLAR NELER?
CNC makinalarda yıllık periyodik bakım tartışmasız makinanın ömrünü uzatır, oluşabilecek maliyetlerin önüne geçer. Bunun yanı sıra operatör tarafından günlük ve haftalık olarak yapılması gereken kontrol ve bakımlar vardır.
CNC İşleme Merkezleri için bunlar temel olarak şöyledir.
Makineyi çalıştırmaya başlamadan önce yapılması gerekenler
Makinenin dışını kontrol etmeli, makinenin çalışması sırasında zarar verebilecek herhangi bir şey olmamalı,
Hareketli bölümde, çalışma tablasında, arabalarda herhangi bir problem olup olmadığını kontrol edilmeli,
Spindle koniğinde oksitlenme olma riskine karşı oksitlenme karşıtı koruyucu yağ eklenmeli ve eklenmiş yağ bir sonraki operasyondan önce silerek temizlenmeli,
Pull Stud (çektirme cıvatasının) tam olarak sıkılı olup olmadığı kontrol edilmeli,
Kızak yağı seviyesi yağ ölçüm haznesinde kontrol edilerek, gerekli görülürse ekleme yapılmalı,
Spindle soğutucuyu kontrol edilerek, hava filtresinin temizlenmesi gerekirse temizlenmeli,
Hava basıncını kontrol ederek, gerekli ise ayarlanmalı (6kg/sq.cm),
Makinanızda hidrolik ünite varsa yağ seviyesini kontrol edilmeli.
Günlük çalışma sonrası yapılması gerekenler
Eksenlerin koruyucu kapaklarını temizlenmeli, bu kapaklara basılmadığını ve hasar olmadığını kontrol edilmeli,
Makinenin içerisinde bulunan talaşlar her gün temizlenmeli,
Makine kapatılmadan önce iş milinde takım bırakılmamalı,
Makine, çalışması bittikten sonra eksenleri boşta tam boyda çalıştırarak yağlanmalı,
Eksen ve iş mili sesine dinlenerek anormal bir durum olup olmadığını kontrol edilmeli,
Hava basıncı kontrolü yapılmalı,
Spindle soğutucu ve eksen kızak yağlarının kontrolü yapılmalı,
Ön kapı raylarının temizliğini yapılmalı,
Yağ soğutucu hava filtresi temizliğini yapılmalı.