CHP Urfa Sorunlarıyla İlgilenmeye Başladı! Urfa sorunları nelerdir?

CHP Trabzon Milletvekili Av. Haluk Pekşen'i Şanlıurfa'dan sorumlu vekil yapınca, CHP Urfa Sorunlarıyla İlgilenmeye Başladı! Urfa sorunları nelerdir? urfa'da en büyük sorun arazi sulaması mı? urfa sorunları nasıl çözülür? bu ve benzeri sorunları gündeme getiren Pekşen, TBMM’de CHP Parti Meclisi üyesi Ali Öztunç ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

CHP Urfa Sorunlarıyla İlgilenmeye Başladı! Urfa sorunları nelerdir?

CHP Trabzon Milletvekili Av. Haluk Pekşen'i Şanlıurfa'dan sorumlu vekil yapınca, CHP Urfa Sorunlarıyla İlgilenmeye Başladı! Urfa sorunları nelerdir? urfa'da en büyük sorun arazi sulaması mı? urfa sorunları nasıl çözülür? bu ve benzeri sorunları gündeme getiren Pekşen, TBMM’de CHP Parti Meclisi üyesi Ali Öztunç ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

CHP Trabzon Milletvekili Av. Haluk Pekşen ve CHP Parti Meclisi üyesi Ali Öztunç TBMM’de düzenledikleri basın toplantısında “İl denetmeni olarak atandıkları Şanlıurfa’da yaptıkları incelemelerde kaderine terk edilmiş bir şehirle karşılaştıklarını” dile getirdiler.

Pekşen ve Öztunç Şanlıurfa’da sivil toplum kuruluşları, vatandaşlar, esnaf ve çiftçiler ile yapılan görüşmeler sonucunda taraflarına şikâyet edilen ve tespit edilen sorunlardan bazılarını basın toplantısında açıkladılar:

• M.Ö. 8 bin dolaylarında ilk tarımın yapıldığı ve yerleşik hayata geçildiği bölgede yer alan Şanlıurfa tarihi, kültürel, ticari ve ekonomik açıdan çok önemli çekim merkezi olmasına rağmen inanılmaz sorunlarla baş başa bırakılmıştır.
• Şanlıurfa’nın topraklarının %65’i (12.205.434 dekar) tarım alanıdır. Ancak bu tarım alanlarının ancak %20’si sulanmaktadır. Tarım alanlarının sulanmasında bölge halkı ciddi sıkıntılar yaşamaktadır.
• Sulama birlikleri elektrik borçlarının birikmesi yüzünden yönetilemez duruma düşmüş olup, bir kısmının DSİ’ye devri söz konusu olup, konuyla ilgili henüz çözüm üretilmemiştir.
• Bu denli önemli tarım alanlarına sahip olan Urfa’da sulama konusunda yaşanan sıkıntı ürün verimliliği ve kalitesini çok etkilemektedir.
• Elektrik kesintileri bölgenin çok önemli bir sorunu olup, 10-12 saate varan elektrik kesintilerinin rutin uygulama olarak halka dayatıldığı şikâyet edilmiştir.
• Yaygın bir şekilde günlük olarak uygulama haline getirilen elektrik kesintilerinden hem sanayi sektörü hem de sulu tarıma dayalı üretim büyük ölçüde etkilemektedir.
• Üstelik bir köyde elektrik borcunu kimin ödeyip ödemediğine bakmadan, bütün köyün elektriği kesilmektedir.
• Elektrik faturalarını yatıran kişilerin bulunmasına rağmen, mahallelerin topluca elektriği kesilerek, Anayasanın sosyal devlet olma gereği ve kişi temel hak ve özgürlükleri ihlal edilmektedir. Cezaların şahsiliği ilkesi gereği suç karşılığı olarak öngörülmüş bulunan ceza sadece suçun failine verilmesi gerekirken, elektrik borcunu ödemeyen birkaç kişi nedeniyle bütün mahallenin cezalandırılması tamamen yasanın ihlalidir.
• Elektrik borçları yüzünden çiftçilerin destekleme primlerine el konulmaktadır. Daha da kötüsü elektrik borcu olmayan çiftçilerin de destekleme primlerine el konulmaktadır.
• Elektrik borcu yoktur kâğıdı alınmadan çitçilere destekleme primleri ödenmemektedir.
• Elektrik faturalarında elektriğin ne kadar kullanıldığına bakılmadan fahiş fiyatların fatura edildiği görülmüştür.
• Halk elektrik kesintilerinin kendilerini göçe zorlamak için devlet tarafından bilerek yapıldığını ileri sürmektedir.
• Harran’da çok geniş bir alan SİT alanı olarak ilan edildiği için, vatandaş bahçesine tuvalet yapsa, mahkemelik oluyor; imar problemleri ciddi boyutta olup, her seçim dönemi söz verilmesine rağmen, halen vatandaşın mülkiyet haklarıyla ilgili hakkaniyetli bir çözüm üretilmemiştir.
• 2015 yılı nüfusu 1.892.320 olan Şanlıurfa ilimiz aldığı göçlerle nüfusu hızla büyümesine, turizm açısından çok önemli bir çekim merkezi olmasına ve şehrin coğrafik yapısının son derece elverişli olmasına rağmen metro, hafif raylı sistem gibi toplu ulaşım sistemi şehirde uygulanmamıştır. GAP’ın merkezi olarak bilinen Şanlıurfa’da son derece ekonomik maliyetlerle yapılacak metro ya da hafif raylı sistem ulaşımı sadece şehrin trafiğini rahatlatmayacak, şehrin kalkınmasını da hızlandıracaktır.
• Şanlıurfa’da üniversite yerleşkesine ulaşım da ciddi bir sıkıntı olup, ulaşım son derece yetersiz olup, ulaşım çağdaş ve modern koşullara taşınması amacıyla bir planlama mevcut gözükmemektedir.

Pekşen ve Öztunç Şanlıurfa’da yapılacak Bakanlar Kurulu toplantısında bu sorunlara cevap verilmesini talep edip; kuru vaatlerle halkın kandırılmamasını, artık icraata geçilmesini istediler.