Ceylanpınarın Coğrafyası
Ceylanpınar; Güneydoğu Anadolu bölgesinde Şanlıurfa iline bağlı 142 km uzaklıkta yer alan bir sınır ilçesidir. 14.01.1982 tarihinde ilçe statüsüne kavuşan Ceylanpınar’ın komşu il ve ilçelere ulaşımı Karayolu ve Demiryolu ile sağlanmaktadır. 1960 yılında Belediyesi kurulan Ceylanpınar’ın son Genel Nüfus sayımı verilerine göre İlçe merkez nüfusu 45.258 olup 49 yerleşim biriminde ise 23.559 kişinin yaşadığı tespit edilmiştir.
Yukarı Mezopotamya’da kurulmuş olan Ceylanpınar’ın tarihi M.Ö. 5000 yıllarına dayanmaktadır. Asurlular, Hititler, Abbasiler,Bizans İmparatorluğu, Selçuklu Devleti ve Osmanlı İmparatorluğu sınırları içerisinde yer alan Resul-ayn (kaynak başı) Habur çayı ve kaynak başına su içmeye gelen ceylanlardan ismini alan Ceylanpınar, Mitanni devletine de başkentlik yapmıştır.
Bölgede Akdeniz iklimi ile güneydeki çöl ikliminin karasal iklim hüküm sürer. Yaz ayları çok sıcak ve kurak, kış ayları ise serindir. Kasım ayında başlayıp nisan ayına kadar süren düzensiz yağışlar mevcuttur. Özellikle Atatürk Barajının hizmette girmesiyle nem oranında artış olmuş, gece ile gündüz arasındaki sıcaklık oranında artış olmuştur. Meteoroloji tarafından yapılan ölçümlere göre Türkiye’nin en sıcak(47.6 0C) yerlerin başında Ceylanpınar gelmektedir.
1.761.261,29 dekarlık alanı ile Dünyanın en büyük çiftliğinin bulunduğu Ceylanpınar’ın yerleşim yeri olarak ortaya çıkması 1921 yıllara dayanmakta olup Devlet Demir Yolu İstasyonunun olması ve Devlet Üretim Çiftliğinin iş gücü ihtiyacından dolayı komşu il ve ilçelerden sürekli nüfus göçü alarak 1937 yılında nahiye statüsüne kavuşmuştur.
Ceylanpınar’ın esas gelişimi ise 1943 yılına rastlar. 3130 sayılı kanunla Zirai Kombinalar Urfa Grup Amirliği adıyla kurulan ve daha sonra Devlet Üretme Çiftliği(D.Ü.Ç.) adını alan şimdiki Tarım İşletmesi’nin sağladığı ekonomik kaynaklar Ceylanpınar’ın gelişmesini sağlamıştır. Oldukça geniş ve düz bir alan üzerine kurulmuş bulunan Ceylanpınar’ın topraklarının yaklaşık %90 ı tarıma elverişli olup yer altı suları açısından oldukça zengin olan yörede derin su kuyularının açılmasıyla sulu tarımsal ekimin yapılmasında epey artış sağlanmıştır.
İlçe sınırları içerisindeki toprakların büyük kısmı Tarım İşletmesine aittir. Ceylanpınar Tarım İşletmesi yaklaşık 50 yıldır bölgede yaptığı ve elde ettiği tarımsal üretim, yetiştirme ve eğitim faaliyetleriyle bilgi ve deney birikimine sahip büyük bir tarım laboratuarı halindedir. Tarım İşletmesinde Tarımsal ve hayvancılık yapılmaktadır. Tarımsal alanda; bitkisel üretim, kuru ziraat ve sulu ziraatta başlıca: buğday, mercimek, pamuk, mısır, yonca, tohumluk fiğ, nohut ve bahçe kültürleri üretilmektedir. Hayvansal alanda ise sığırcılık, koyunculuk ve ceylan besiciliği yapılmakta olup, nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kalan ceylanlar koruma altına alınmak suretiyle sayısında artış sağlanmıştır.
Ceylanpınar topraklarının büyük çoğunluğunun Tarım İşletmesine ait olması, iş alanlarını yaratmış, ama diğer taraftan köy sayısının az olmasına neden olmuştur. Halkın büyük çoğunluğu Tarım İşletmesinde daimi veya geçici işçi olarak çalışarak geçimlerini sağlamaktadır. Son yıllarda yeni iş alanlarının açılmaması ve iş imkânlarının sınırlı olması bu ilçeye olan göçlerin durmasına neden olmuştur.
Kozmopolit bir yapıya sahip olan Ceylanpınar’da son yıllarda şehir alt yapısındaki çalışmalar ve eğitim alanında yapılan yatırımlar ile şehir yeni bir çehre kazanmıştır. Özellikle ilçede yapılan Cumhuriyet ve İMKB İlköğretim Okulu ile İl Özel İdaresi, Dünya Bankası, Avrupa Birliği, KÖYDES ve Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından finanse edilip yapımı devam eden 24 derslikli GAP lisesi, 8’er derslikli ve lojmanlı Evrenpaşa Köyü İlköğretim Okulu, Avcılı Köyü İlköğretim Okulu, Saraççeşme Köyü İlköğretim Okulu, Işıklar Köyü İlköğretim Okulu ile Aşağı Karataş ve Yukarı Karataş köylerinin ortasında yapılan okulların da hizmette girmesiyle eğitim alanındaki eksiklerin büyük bir kısmı giderilmiş olacaktır. 500 seyirci kapasiteli kapalı spor salonu 2008 yılında hizmete girmiştir.
28 Ekim 2006 tarihinde yağan yoğun yağmur sonucu Antep deresinin taşması ile sel afeti meydana gelmiş yüzlerce evin yıkılması ve oturulamayacak hale gelmesine neden olmuştur. Sel afetinin ardında Sayın Başkanımızın yanı sıra birçok devlet bakanı, daire başkanları ve büyük şehir belediye başkanları ilçemizde inceleme ve ziyarette bulunmuşlardır. Sel afetinde evleri zarar görenlere TOKİ tarafından içinde 16 derslikli ilköğretim okulu, cami ve alış veriş merkezinin de bulunduğu 96 konutluk evler yapılmış olup toplam 7.910.000 YTL’ ye mal olacak konutların hak sahiplerine dağıtılması tamamlanmıştır. Ceylanpınar köy ve mezralarının tümüne elektrik çekilmiş, su sorunları giderilmiştir.