Cep telefonu ile fotoğraf çekme tüyoları

Cep telefonu ile  fotoğraf çekme tüyoları

Herkesin tatil planı farklı olsa da tüm tatilcilerin ortak yaptığı bir şey var: Fotoğraf çekmek. Ama bunun için mutlaka fotoğraf makinesine sahip olmak gerekmiyor. Cep telefonları gelişen özellikleriyle fotoğraf makinelerinin yerini aldı.

iPhone ve Android telefonlar için geliştirilen bazı uygulamalar ile profesyonel makinelerle rekabet edebilecek seviyede etkileyici fotoğraflar çekmek mümkün. Üstelik mobil internet bağlantısı ile bu fotoğrafları anında sevdiklerimizle de paylaşabiliyoruz. İşte iPhone veya Android telefonunuzu profesyonel bir fotoğraf stüdyosuna dönüştürecek 5 keyifli uygulama:

1. Instragram'la çekilen fotoğrafları sosyal medyada paylaşabilirsiniz: Instagram ile çektiğimiz fotoğraflara farklı filtreler uygulayarak çok güzel sonuçlar elde edebiliyoruz. Uygulamayı indirdikten sonra ilk yapmanız gereken, kendinize bir kullanıcı adı belirleyip ücretsiz hesap açmak. Daha sonra ister yeni çektiğiniz bir fotoğrafa isterseniz de albümünüzdeki fotoğraflarınıza Instagram filtrelerini uygulayabiliyorsunuz. Instagram'ı son zamanlarda popüler yapan en önemli özellik ise bir sosyal medya aracı olarak kullanılabilmesi. Instagram ile oluşturduğumuz fotoğrafları Flickr, Facebook, Foursquare veya Twitter üzerinden paylaşabiliyorsunuz ve diğer kullanıcıların fotoğraflarına göz atabiliyorsunuz. Uygulamanın iPhone versiyonu mevcut, Android versiyonu da yakında geliyor. Ücretsiz.

2. Fazla filtre seçeneği mevcut: Instagram'a çok benzeyen bu uygulamanın en önemli farkı daha fazla filtre seçeneği sunması. Ayrıca farklı filtreleri aynı anda uygulayarak oldukça renkli sonuçlar elde edebilir. Uygulamayı kullandıkça yeni filtre seçenekleri de artıyor. Snapbucket uygulamasının hem iPhone hem de Android versiyonu mevcut. Ücretsiz.

3. Geceleri güzel kareler çekebilirsiniz: Profesyonel fotoğraf makinelerinin en keyif aldığım özelliklerinden biri cihazın shutter (fotoğraf makinesi kapağı) ayarları ile oynayıp uzun pozlandırmalar yapabilmek. Bu yöntemle özellikle geceleri çok güzel kareler elde etmek mümkün. İşte Magic Shutter uygulaması ile 'shutter' efekti artık cep telefonumuzda. Çeşitli ışık oyunları ve uzun pozlama süreleri ile artık cep telefonunuzu tıpkı profesyonel bir fotoğraf kamerası gibi kullanabilirsiniz. Magic Shutter iPhone uygulaması var ama henüz Android uygulaması mevcut değil. Fiyatı 2,99 dolar.

4. Panoramik fotoğraf için Photosynth: Geniş doğa manzaralarını, şehir meydanlarını, büyük binaları veya tarihi mekânları tek bir fotoğraf karesine sığdırmak yeterli olmayabilir. Bu gibi durumlarda panoramik çekimler mükemmel sonuç verir. Microsoft'un geliştirdiği Photosynth adlı uygulama ile cep telefonumuzdan panoramik özellikte fotoğraf çekmek mümkün. Bu uygulama ile önce geniş bir alanın resmini kare kare çekiyoruz, daha sonra bu kareler birleştiriliyor ve ortaya büyük bir fotoğraf çıkıyor. Photosynth, panoramik fotoğraf çekmek isteyen ama bunun için yeterli ekipmanı veya teknik bilgisi olmayanlar için harika bir uygulama. Çektiğiniz panoramik fotoğrafları hem Facebook hem de photosynth.net sayfası üzerinden paylaşabilirsiniz. Photosynth'in iPhone uygulaması var ama henüz Android uygulaması mevcut değil. Arzu edenler Android'de benzer özellikleri taşıyan 360'ı deneyebilir. Ücretsiz.

5. Minyatür gibi gözüken fotoğraflar çekmek mümkün: Tiltshift, oldukça farklı bir fotoğraf çekim tekniği. Bu teknikte özel objektifler yardımıyla minyatür gibi gözüken fotoğraflar çekmek mümkün. Fiyatları yüksek olan bu özel objektiflerin fiyatı ise birkaç yüz dolardan başlayıp on binlerce doları bulabiliyor. Tiltshift Generator uygulaması ile bu efekti iPhone'umuzda 0,99 dolara uygulamak mümkün. Android telefon kullanıcıları ise Tiltshift özelliği taşıyan ücretsiz Camera360 uygulamasını veya 4,99 dolarlık Vignette uygulamasını deneyebilirler.

ZAMAN