Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın dersanelerin kapatılmasını duyurmasıyla birlikte bu sektörde büyük yer sahibi olan cemaat dershaneleri çözüm bulmak için yeniarayışlara girdi.
En son geçtiğimiz günlerde Twitterda #dershanemolmasaydı etiketiyle hükümete seslerini duyurmaya çalışan cemaat, bunda da başarılı olamamış ve Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer tarafından yapılan Dershanelerin kapatılmasında geri dönüş yok açıklamasıyla hüsrana uğramışlardı.
ERDOĞAN GEÇTİĞİMİZ YIL TALİMAT VERDİ: OKULLAŞIN
Üniversiteye giriş sınavında başarılı olmak için geçiş basamağı sayılan dershanelerin oldukça yüksek rakamlarda ücret alması velilerin şikâyet ettiği konuların baş sıralarında bulunuyordu. Erdoğan bunun üzerine tüm dershanecilere çağrıda bulunarak özel okula dönüştürülmesi için adım atılmasını önermişti.
2013 yılından itibaren dershanelerin kapatılacak olmasıyla cemaat dershanelerini de telaş sardı. Özellikle Anadolu bölgesinde cüzi ücretlerle gençleri sınava hazırlayan bu dershanelerde aynı şekilde manevi değerlerin de öğretiliyor olmasının durdurulacak olması bir çok isim tarafından tepkiyle karşılandı. Bu hizmetin durdurulacak olmasının özellikle güneydoğu bölgesindeki çoukların terörün kucağına atılacağı savunuldu.
CEMAATİN SON KOZU
Erdoğanın verdiği bir karardan doğru ya da yanlış dahi olsa dönmeme huyu cemaat tarafından da iyi biliniyor. Çeşitli şekillerde dershanelerin kapatılmaması için kulisler yapılsa dahi hükümet tarafından herhangi bir olumlu netice alınamadı.
Kulislerde dolaşan bilgiye göre dershanelerin 2013 yılı içerisinde aniden kapatılmasına hazırlıksız yakalanacak olan dershane yöneticilerinden bir grup bu kararın iptali için Anayasa Mahkemesi yoluna gitmeyi düşünüyor.
Erdoğanın dershanelere özel okula dönün talimatının üzerinden daha bir yıl geçmemiş olmasından dolayı aceleyle adım atamamış olan dershaneciler son çareyi Anayasa Mahkemesinin vereceği iptal kararında bulacak.
Erdoağanın Dershanelere destek verelim, okula dönsünler sözlerini değerlendiren yöneticiler dershanelerin okula dönüşmesi için yeterli fiziki imkanlara sahip olmadıklarını belirtmişlerdi. Bir okulun en temel ihtiyacı olan spor salonu, bahçe gibi imkanlar olmadan olamayacağını belirten yöneticiler bu kadar kısa sürede okula dönüşmenin mümkün olmayacağını belirtmişlerdi.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ndeki ihlal davalarını azaltmak amacıyla başlatılan Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkı dershane yöneticileri tarafından gündeme alınan bir hak arama yöntemi. Dershane yöneticileri ticaret, girişimcililik ve eğitimin bir anayasal hak olduğunu belirttikleri dershane kapatılmasının kanunlaşması halinde iptali için Anayasa Mahkemesine gidilebileceği iddia ediliyor.
Banu Arslantürk İriç - ROTAHABER