Bunun altından da İsrail çıktı!
Bunun altından da İsrail çıktı!
Renaultnun Bursadaki fabrikasında üretimine başlanan “elektrikli Fluence”in altından da İsrail çıktı...
HABERVAKTİM ÖZEL -
Renaultnun Bursadaki fabrikasında üretimi yapılan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın geçtiğimiz günlerde test etmesiyle gündeme gelen “elektrikli Fluence”in altından da İsrail çıktı.
Elektrikli Fluenceyi İsrail doğumlu Shai Agassinin geliştirdiği ortaya çıktı. Agassi, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peresin teşvikiyle Better Place adlı firmayı kurarak, geliştirdiği elektrikli araç projesini Renaulta kabul ettirmiş. Amaç ise, İsrailin petrol problemini ortadan kaldırmak. Renaultya yüklü miktarda “elektrikli Fluence” siparişi verdiği bilinen İsrail Hükümeti harıl harıl ülkeye elektrik kabloları döşüyor.
PERESDEN AGASSİYE
Aralık 2006da Washingtonda bir konferansta elektrikli araç üzerine bir konuşma yapan Agassiyi dinleyen İsrailli ve Amerikalı liderler arasında Şimon Peres ve Bill Clinton da bulunuyordu. Projesinin düşünceler aşamasında kalacağını zanneden Agassi, bir hafta sonra Peresden bir telefon aldu. Peres, Agassiye “Ne yapmaya niyetin var? Eğer güzel bir konuşma olarak kalacaksa unut gitsin, yok eğer sırasıyla bir ülkeyi ve dünyayı değiştirmeye kalkarsan sana destek vermeye hazırım” taahhüdünde bulundu. Agassi de bunun üzerine Alman kökenli SAP yazılım şirketindeki görevinden ayrılarak, 2007in Mayıs ayında Project Better Placei kurdu. Agassiye başlangıçta destek veren yatırımcılar İsrail kökenli girişim sermayesi şirketleri ile Avrupa ve ABD kökenliler oldu. İlk aşamada 4 büyük otomobil üreticisine projesini anlattı. Üçünden cevap gelmedi. İsrailli Agassinin projesini Renault – Nissan Grubunun CEOsu Carlos Ghosn kabul etti.
3 ORTAK: İSRAİL, RENAULT VE BETTER PLACE
Türkiyedeki Musevilerin yayın organı Şalomda yer alan bilgilere göre, 21 Ocak 2008de yapılan basın toplantısında üç ortak aşağıdaki hedefleri yüklendiler:
*İsrail Hükümeti, petrol türevleriyle çalışan araçlar için % 72 olan gümrük vergisini elektrikli otomobiller için % 10a indirmeyi ve 2020 yılına kadar ülkeyi petrole bağımlılıktan kurtarmayı taahhüt etti.
*Renault – Nissan da, talebin gerektirdiği sayıda elektrikli aracı (100,000den başlayarak yılda 500,000e kadar) fabrikalarından birinde üretmeyi ve İsraile veya Better Placein göstereceği bir başka ülkeye göndermeyi kabul etti.
*İsrailli Agassinin firması Better Place ise, İsrailde ilk aşamada 500,000 şarj noktası ve 100 kadar akü değiştirme istasyonu kurmayı ve tüm ağı elektronik olarak birbiriyle iletişimde olmasını taahhüt etti. Bu taahhütlerin ardından kollar sıvayan Renault, İsrailli Agassinin elektrikli araç projesini Bursadaki fabrikasında üretmeye başladı. Better Place, İsrailin 10 binlerce noktasına elektrik kabloları çekiyor. Bu sayede elektrikle çalışan arabalar akülerini şarj edebilecekler veya 5 dakikalık bir sürede yeni dolu akü ile değiştirilecekler.
İSRAİLİN PETROL PROBLEMİ BU ŞEKİLDE ÇÖZÜLECEK
Projenin mimarı Agassi ile İsrail hükümeti ülkenin petrol problemini bu şekilde çözmeyi planlıyor. İsraili dünyanın ilk ülke çapında elektrikli araba kullanılan merkezi haline getirmek istiyor. İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres “çok parlak bir genç” olarak tanımladığı Agassinin ve projenin en büyük destekçisi.
HABERVAKTİM.COM/ÖZEL