Bu sene İlkokul ve ortaokulda ne okunacak?

MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, ”İlkokul ve Ortaokul Haftalık Ders Çizelgesi”ni belirledi

Bu sene İlkokul ve ortaokulda ne okunacak?
MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, ”İlkokul ve Ortaokul Haftalık Ders Çizelgesi”ni belirledi. Dersler gelecek eğitim öğretim yılından itibaren 1. ve 5. sınıflardan başlanmak üzere kademeli uygulanacak.

Buna göre, zorunlu ders saatleri ilkokul 1. sınıfta 26, ilkokul 2. ve 3. sınıflarda 28’er, ilkokul 4. sınıfta ise 30 saat olacak.

Ortaokul 5. ve 6. sınıflarda 28 saat olacak zorunlu dersler, ortaokul 7. ve 8.sınıflarda 29 saat verilecek.

İlkokulda zorunlu dersler arasında Türkçe, matematik, hayat bilgisi, fen bilimleri, sosyal bilgiler, yabancı dil, din kültürü ve ahlak bilgisi, görsel sanatlar, müzik, oyun ve fiziki etkinlikler, trafik güvenliği ve insan hakları, yurttaşlık ve demokrasi dersleri yer alacak.

Ortaokulun zorunlu dersleri ise, Türkçe, matematik, fen bilimleri, sosyal bilgiler, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil, din kültürü ve ahlak bilgisi, görsel sanatlar, müzik, beden eğitimi ve spor, teknoloji ve tasarım ve rehberlik ve kariyer planlama olacak.

Yabancı dil öğretimi 2 yıl erkene çekildi

İlkokul ve ortaokulun tüm sınıflarında zorunlu olarak okutulan Matematik dersi geçen seneye göre 1’er saat artırılarak 5’er saat verilecek. Yabancı dil öğretimine ise ilkokul 2. sınıftan başlanacak.

Yabancı dil dersi, ilkokul 2. sınıftan 4. sınıfa kadar 2’şer saat, ortaokul 5. sınıftan 8. sınıfa kadar ise 4 saat okutulacak. Böylece yabancı dil öğretimi 2 yıl erkene çekildi.

Gelecek yıl ilkokul 3. sınıf olacak öğrenciler de Fen Bilimleri dersi okuyacak. Bu ders ilkokul 3 ve 4. sınıflarda 3’er saat, ortaokul 5-8. sınıflarda ise 4’er saat verilecek.

Çizelgenin zorunlu dersler bölümüne yeni konulan insan hakları, yurttaşlık ve demokrasi dersi ise ilkokul 4. sınıflarda okutulacak. Trafik güvenliği dersi sadece ilkokul 4. sınıfta; rehberlik ve kariyer planlama dersi ise sadece ortaokul 8. sınıfta zorunlu ders olarak alınacak.

Türkçe ders saati ise geçen seneye göre sadece ilkokul 1. ve 2. sınıflarda birer saat azalarak 10’ar saat, ilkokul 3. sınıfta ise 3 saat azalarak 8 saat olacak. Türkçe, ilkokul 4. sınıfta ise 2 saat artarak 8 saat, ortaokul 6. sınıfta 1 saat artarak 6 saat okutulacak.

Seçmeli dersler

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), gelecek yıldan itibaren ortaokul öğrencilerinin, yerel dil ve lehçelerin seçmeli ders okutulacağı ”Yaşayan Diller ve Lehçeler” dersini haftada 2 saat seçebilmesini kararlaştırdı. Buna göre, yeterli öğrencinin seçmesi halinde Kürtçe seçmeli ders okutulabilecek.

MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, ”İlkokul ve Ortaokul Haftalık Ders Çizelgesi”ni belirledi. Dersler gelecek eğitim öğretim yılından itibaren 1. ve 5. sınıflardan başlanmak üzere kademeli uygulanacak.

Çizelgede zorunlu dersler dışında seçmeli derslere de yer veriliyor. Seçmeli dersler ise ortaokul 5-8. sınıflarda alınabiliyor. Her sınıfta haftada en fazla 8’er saat ders seçilebilecek.

Seçmeli derslerle birlikte ortaokul 5. ve 6. sınıflarda haftalık ders saati 36’şar saat; ortaokul 7 ve 8. sınıflarda ise haftalık ders saati 37’şer saat olacak.

Seçmeli dersler 6 ayrı gruba ayrılıyor. ”Din, Ahlak ve Değerler” grubunda Kur’an-ı Kerim, Hz. Muhammed’in Hayatı, Temel Dini Bilgiler; ”Dil ve Anlatım” grubunda Okuma Becerileri, Yazarlık ve Yazma Becerileri, Yaşayan Dillen ve Lehçeler, İletişim ve Sunum Becerileri; ”Yabancı Dil” grubunda Bakanlar Kurulu kararı ile kabul edilen dillerin yer aldığı Yabancı Dil; ”Fen Bilimleri ve Matematik” grubunda Bilim Uygulamaları, Matematik Uygulamaları, Çevre ve Bilim, Bilişim Teknolojileri ve Yazılım; ”Sanat ve Spor” grubunda Görsel Sanatlar, Müzik, Spor ve Fiziki Etkinlikler, Drama, Zeka Oyunları; ”Sosyal Bilimler” grubunda ise Halk Kültürü, Medya Okuryazarlığı, Hukuk ve Adalet, Düşünme Eğitimi dersleri yer alacak.
Dunyabülteni.net