Bu proje Şanlıurfa'yı Uçuracak!

Dünya'da gün ışığının en fazla olduğu yerlerden biri olan Şanlıurfa'da geliştirilen güneş enerjisi projeleri ile kentin Ortadoğu'nun enerji merkezi olması hedefleniyor.

Bu proje Şanlıurfa'yı Uçuracak!

 Artık enerji üretmek çevre dostu üretim modeli ile endeksli bir hale gelmiş durumda. Enerji üretirken aynı zamanda çevreye zarar vermemek ve daha düşük maliyetlerde elektrik üretimi gerçekleştirmek önemli bir konumda yer alıyor. Bu nedenle Şanlıurfa'da  birçok kurum ve vatandaş, elektrik üretimi yapmak için güneş enerjisi sistemlerini kullanmayı amaçlıyor. Bunun yanında kullanım alanları hızla yaygınlaşan sistemler, evlerde, işyerlerinde, fabrikalarda, hastanelerde, otellerde ya da bunlara benzer pek çok farklı alanda karşımıza çıkıyor.

   Kentte, yavaş yavaş güneş enerji sistemi geliştirilmeye çalışılıyor. Şanlıurfa Ticaret Borsası, enerjide ilk adımı atarak kurumun binasına güneş enerji sistemi kurduruyor.

Pilot bölge Şanlıurfa

GAP Bölge Kalkınma İdaresinin (BKİ) Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yürüttüğü “güneş enerjili mikro sulama sistemi”de yaygınlaşmaya başladı.GAP BKİ'nin güneş enerjisi potansiyelini daha avantajlı hale getirebilmek için yürüttüğü çalışmaları devam ediyor.Bu kapsamda belirlenen pilot bölgelere güneş enerjili mikro sulama sistemleri kuruldu.Daha önce Şanlıurfa'da iki ayrı bölgede uygulanan sistem, Mardin ve Kilis'te de faaliyete geçirildi. Sistem sayesinde solar panellerde üretilen enerji, pompaları besledikten sonra elektrik şebekesine aktarılabiliyor.Çift yönlü sayaçla kaydedilen enerji, uzaktan kontrol edilebiliyor.

Telefonunu eşeğine yüklediği güneş paneli ile şarj ediyor

Şanlıurfa kırsalında hayvanlarını otlatan, günlerce yaylalarda kalan çobanlar, da cep telefonlarının şarj sorununu eşek sırtında taşıdıkları güneş panelleriyle çözüyor.

Eşek sırtında taşıdıkları, tanesi 300 ile bin lira arasında değişen küçük ebatlı güneş panelleriyle cep telefonlarını şarj eden çobanlar, hem acil durumlarda yakınlarını arayabiliyor hem de telefondan müzik dinliyor.

Ortadoğu'nun enerji merkezi olur

Enerji Sanayi ve Maden Emekçileri Sendikası Urfa Şubesi Başkanı Servet Yazar, OLAY'a yaptığı açıklamada, dünyanın herhangi bir köşesinde, konutların, okulların, tren istasyonlarının hatta parlamentoların çatılarında güneş panellerini görmenin çok sıradanlaştığını belirtti.Şanlıurfa'nın güneş panelleri ile Ortadoğu'nun enerji merkezi olacağını ifade eden Servet Yazar, şöyle konuştu:“Dünya'nın bir çok yerinde sulama kanalları, göletler, su havzaları, baraj gövdeleri de güneş panelleri için hızla kullanılmaya başlanan alanlar arasına girdi. İlk olarak Hindistan'daki sulama kanallarında kullanılan güneş panelleri, yüksek sıcaklık nedeniyle kısıtlı su kaynaklarının buharlaşmasını önlemekte, tarım için kullanılan toprakların güneş panelleri ile işgal edilmesinin önüne geçilip tarım arazilerini korumak ve yenilenebilir enerji elde etmek olarak sıralamak mümkün.Japonya güneş panellerini barajları gövdelerini de kullanarak yenilebilir enerjide kullanabilmekte ve dolayısıyla en küçük bir alanı bile yenilenebilir enerjiye dönüştürmektedir.”

Santrallerin yerini bu tür projelerin almasını umut ediyoruz

İngiltere ve Japonya'da güneş panellerini göl ve göletler üzerinde de görmenin mümkün olduğunu aktaran Başkan Servet Yazar, “Uzmanlara göre su üzerinde yerleştirilen güneş panelleri su kütlesi sayesinde daha iyi soğuyabilmekte ve kabaca %10 daha verimli çalıştığı belirtilmektedir.Ancak tüm bu gelişmeler karşısında doğal dengeyi korumayı göz ardı etmemek gerekiyor. Geçtiğimiz yıllarda GDO konusunda bilim insanların kaygılarına karşın kar hırsıyla hızla etrafımızı saran GDO'lu ürünler bugün hayatımızı tehdit eder boyuta ulaşmıştır. Bilim insanları yenilebilir enerji girişimlerini destelediklerini ancak bunların suyun ekolojik kalitesi gözetilerek yapılması gerektiğini savunuyor.Dünyanın giderek artan enerji ihtiyacını karşılamak üzere tek alternatif olarak görülen nükleer santrallerin yerini bu tür projelerin almasını umut ediyoruz. Çünkü nükleer santrallerin güvenlikleri hala tartışmalıdır ve yaşanan kazalar insanlığın sonunu getirebilir” dedi.

Enerji sorunu tamamen çözebilir

Enerji Sanayi ve Maden Emekçileri Sendikası Urfa Şubesi Başkanı Servet Yazar, “Öte tarafta ülkemizde binlerce km uzunlukta sulama kanallarımız, göletlerimiz, baraj gövdelerimiz ve tarıma elverişli olmayan milyonlarca hektarlık arazimiz bulunmaktadır. Bugün dünyada yaygınlaşmaya başlayan benzer projelerle Ortadoğu'nun enerji merkezi haline gelebiliriz. Bunun için öncelikli olarak yenilenebilir enerji potansiyelimizin haritasını çıkartarak ülkemizin enerji potansiyelini bulmalıyız. Bölgemizde bir handikaba dönüşen sulamaların enerji sorunu bu projelerle sonsuza kadar çözüm bulunabilinir. Geçtiğimiz yıllarda sulamanın tam ortasında şalterleri indiren dedaş birçok çiftçinin ürünün heba olmasına neden oldu. İşte tüm bunlar artık çok gerilerde kalabilir. Ülkemizde ve özellikle ilimizde bu potansiyel mevcut. Sadece ilimizdeki Harran Ana Kanalı 120 km, Mardin Ana Kanalı 221 km, Urfa Ana Kanalı 56 km, Suruç Pompaj Sulaması Ana Kanalları 100 km'den fazladır. Bu sulama kanallarını, göletler ve Fırat su havzasının bir kısmının kullanılması bile özellikle bölgenin enerji sorunu tamamen ve ebediyen çözebilir” ifadelerini kullandı.

Kurumlar kendi elektriklerini üretsinler

Polat Solar sahibi Güneş Enerjisi Uzmanı Mehmet Polat ise,  “güneş enerji sisteminin kanaletlere kurulmasının masraflı olması nedeniyle gerek olmadığını savundu.

Mehmet Polat, “Kanalete gerek yok. Yere ihtiyaç var, yer olmasa kanala yapılsın. Ancak, kanalın masrafı var. Şanlıurfa'mızın dağları boş, istenilirse dağlara yapılır. Bütün resmi kurumların binaları boş. Bu kurumlar kendi eletriklerini üretsinler. Bütün okullar güneş enerji sistemi yapsın elektriği kullansın. Okul kapandığı zaman elektriği satsın okula gelir olsun, kayıtlarda velilerden para alınmasın. Okullar, kısaca resmi daireler damları doldursun. T.S.O'nun damına kuruldu. Kurulan bu sistem 7 yılda kendini amorti ediyor.

Güneşten bedava elektrik kurmak için damın üstüne saçak yapmış oluyorsun ve evinizde güneşten fazla etkilenmiyor.

   Şu an elektrik kesintileri nedeniyle bağ evleri bu sistemi çok kullanmakta. 1 eve 14 metrekarelik güneş paneli rahatlıkla yeter. Bu sistemle kesintisiz ve temiz bedava elektrik elde etmiş olursunuz” dedi.

Şanlıurfa’ya fayda sağlar

DEDAŞ Şanlıurfa Genel Koordinatörü Neşet Demirbağ, da güneş enerji panellerinin Şanlıurfa'da kurulmasının kendilerine fayda sağlayacağını söyledi.

Güneş enerji panellerinin Şanlıurfa'da kurulmasını nasıl karşılıyorsunuz sorusuna Demirbağ; “Kurumumuz için hiç sıkıntı olmaz, aksine ne kadar kurulsa bize fayda sağlar. Rahatlatma olarak sade bizim kurumu değil hepimiz için iyi bir çalışma olur. Mesela Almanya bizim Türkiye'nin yıllık güneş enerjisi alma saati bizim 3'te birimiz civarında. Biz onlarda 3 kat daha fazla güneş enerjisi alıyoruz. Bize hiçbir sıkıntısı olmaz çatıya, tarlaya, dağa her tara kurulsun. Çok güzel ve yararlı bir çalışma olur. Şanlıurfa enerji anlamında bir sıkıntıda çekmez. Bu tür projelerin bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor diye düşünüyorum” yanıtını verdi.

Aziz BUDAK / ŞANLIURFA-OLAY