Bu çocuklar ekmek yiyemiyor

Bu çocuklar ekmek yiyemiyor

İnce bağırsak hastalığı olarak tanımlanan ve hiçbir şekilde tahıl tüketemeyen Şanlıurfa’daki Çölyak hastalarına Şanlıurfa Belediyesi her ay bir tonun üzerinde proteinsiz un dağıtıyor. Gıda Bankası aracılığı ile Şanlıurfa genelindeki çölyak hastalarının proteinsiz un ihtiyacını karşılayan Şanlıurfa Belediyesinin, 2009 yılının Kasım ayında 18 çölyak hastasına dağıtmaya başladığı proteinsiz undan şuan 300’ün üzerinde hasta faydalanıyor. Belediyenin çölyak hastalarına proteinsiz unu ücretsiz dağıttığını öğrenenler her ay Gıda Bankasının yolunu tutuyor.  Tahılların içersinde yer aldığı yiyeceklerden ömür boyu tüketmemeleri doktor raporu ile belgelenmiş olan Çölyak ve Fenilketonuri hastalarının beslenmesinde hayati önem arz eden Glutensiz Nişastalı Karışım ununu İstanbul’dan ve İzmir’den getiriliyor.Türkiye’de birkaç ilin dışında üretilmeyen proteinsiz unun kilosu 25 TL. Her hastaya ayda 3 kilo un dağıtan Şanlıurfa Belediyesi, merkez ve merkeze bağlı köylerle birlikte bütün ilçelerin ve ilçelere bağlı köylerden gelen hastaların da ihtiyacını karşılıyor.Harran Üniversitesi ve Şanlıurfa Çocuk Hastanesi doktorların tespitine göre Şanlıurfa’da şuan 300 hasta biliniyor ancak gizli hasta sayısının bunun iki katı olduğu belirtiliyor.Çoğunluğunu çocukların oluşturduğu Şanlıurfa’daki Çölyak Hastalarının çaresizliğine çare olan Şanlıurfa Belediye Başkanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, hastaların bu kadar çok olduğunun farkına halk günü toplantılarında vakıf oldu. Hastaların talepler üzerine Gıda Bankasına talimat vererek her ay söz konusu hasatalara proteinsiz un dağıtımını başlattı.

 

BU HASTALARIN UNU, GIDA BANKASINDAN

Her ay Gıda Bankasının yolunu tutan çölyak hastaları, belediyenin dağıttığı unla ekmek yaparak karınlarını doyuruyor. Akçakale ilçesine bağlı Ekinyazı köyünden Mahmut Töremen’in Gül (13) ve Elif(3) isimli iki çocuğu da belediyenin dağıttığı proteinsiz undan her ay alıyor. 8 çocuk babası Mahmut Töremen, iki çocuğunun daha gelişimlerinin iyi olmadığını çölyak hastası çıkacağı korkusuyla doktora gitmediğini söyledi.

Şanlıurfa Belediyesi Gıda Bankasından her ay proteinsiz un alan Mahmut Töremen, çocuklarının çölyak hastalığına yakalandığını çok geç fark ettiğini belirtti. Töremen, belediyenin dağıttığı un sayesinde çölyak hastası çocukların şimdi ekmek ve pasta yiyebildiğini aktardı.

Şanlıurfa merkeze bağlı Payamlı köyünden Halime Bingöl, Siverek Kapıkaya Beldesinden Sevgi Teker de çölyak hastalığının pençesinde olan hastalar arasında yer alıyor. Şanlıurfa Belediyesinin kendilerine el uzatmasıyla proteinsiz un bulmanın sevincini yaşayan hastalardan Halime Bingöl, Türkiye’de çok fazla üretilmeyen proteinsiz unu bulmakta zorlandıkları için belediyenin kendilerine sahip çıkması ekmek yemeye başladığını anlattı.

 

“ÇÖLYAK HASTASI OLMAK ÇOK ZOR BİR YAŞAM”

Uzun bir süreden bu yana çölyak hastalarının yaşadığı sıkıntıyı takip ettiğini aktaran Fakıbaba, “Çölyak hastalarının beslenmesinde hayati önem arz eden Glutensiz Nişastalı Karışım ununun Şanlıurfa’da zor bulunduğu bilgisini almıştık. Zaten piyasa fiyatı oldukça pahalı olan bu un’un Türkiye genelinde kısıtlı üretildiğini öğrendik. Bu unu temin ederek ihtiyaç sahibi çölyak hastalarına ücretsiz olarak ulaştırdık. Bizden un vermek, artık bunu ekmeğe dönüştürmek annelerimize düşüyor. Çölyak hastası olmak ve gulutensiz gıda ile beslenmek çok zor bir yaşam. Bunu yaşayan bilir. Amacımız topluma katkıda bulunmak” dedi.

 

ÇÖLYAK HASTALARI İÇİN URFA’DA DEĞİRMEN KURULDU

Bu arada çölyak hastalarının feryadına seçim çalışmaları sırasında şahit olan AK Parti Şanlıurfa Milletvekili, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Bağlarbaşı Mahallesinde Çölyak Hastalarının un ihtiyacının karşılanması için Mısır Unu Değirmeni kurdurdu. Çölyak Hastası bir kızı bulunan Ayhan Kalalı da valilik tarafından bu değirmen için görevlendirildi. Hem kendi hasta kızının ihtiyacını karşılayan Kalalı hem de mahallede çölyak hastalarının mısırlarının una dönüştürülmesini sağlıyor. Yaklaşık 15 gün önce Mısır Unu üretimi için getirilen değirmen makinesinin test çalışmalarının sürdüğünü belirten Kalalı, “Umarım bu değirmen mahallemizdeki hastalar için umut olur.”dedi

 

ÇÖLYAK HASTALIĞI NEDİR?

İlk kez 1888'de tanımlanan Çölyak hastalığı (Glutene duyarlı ince barsak hastalığı), genetik ve çevresel faktörlerin etkileşimi sonucu ortaya çıkan, immunolojik ve multifaktöriyel bir hastalık olarak biliniyor. Genetik olarak yatkın bireylerin gluten içeren buğday, arpa, çavdar ve yulaflı gıdaları almaları, yaşamın herhangi bir anında, önemli bir sağlık sorunu oluşturuyor. Çoçukluk çağı hastalığı olmayan Çölyak,. Glutenli gıdanın ilk verildiği günlerde başlayabileceği gibi 80 yaşında bile bilinmeyen nedenlerle aniden ortaya çıkabiliyor.

Tanı gecikmesi boy kısalığı, barsak kanseri, kemik erimesi diyabet gibi farklı hastalıklara yol açabiliyor. İlaç tedavisi olamayan bu hastalığın tek tedavi yönteminin yaşam boyu glutensiz beslenme olduğu belirtiliyor.

www.balikligol.com