Bu şehirde şehir içi dolmuş kullanılyor

Başarılarıyla BBC’ye konu olan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki projelerini anlattı.

Bu şehirde şehir içi dolmuş kullanılyor
100 milyon dolar harcadıkları Erciyes projesiyle Kayseri’yi kış turizminin merkezi yapacaklarını söyledi. Son yıllarda Anadolu kentleri hızlı değişim, dönüşüm içinde. Özellikle deKayseri. Çünkü bu şehir birçok alanda kendini, hatta ülke sınırlarını aştı. Adeta bir başarı hikâyesi haline geldi. Şehrin insanından yöneticisine herkeste ‘hiçbir şeyi devletten beklememe’ ahlakı gelişmiş.
Öyle ki Başkan Özhaseki gösterdiği tüm yatırımları anlatmaya ‘Bu proje için devletin kasasından bir kuruş çıkmadı’ diyerek başlıyor. Normalde devletin yapmasına alışık olduğumuz stat, spor salonları, ulaşım, kentsel dönüşüm, baraj gibi ‘hacimli ve maliyetli yatırımların’ hepsini kendi kaynakları ile yapmışlar.
Açıkçası başkanı dinlerken ‘Özhaseki gerçekten Kayserili. Ticareti çok iyi biliyor’ diye düşünüyorsunuz. Çünkü eski stadı satıp elde ettiği parayla Türkiye’nin en modern stadını, lüks spor salonlarını ve ilave tesislerini yaptırmış.
Projeyi devlete götürürken ‘Sizden para istemiyorum. Engel olmayın yeter’ demiş. Yamula Barajı’nı da aynı yöntemle yapmış. Başkan, “Böylece Kayseri’ye denizi getirdik” diyor. Üstelik bu barajın etrafına su sporları merkezi de inşa ediyorlar. Bugün üniversitelerde ‘örnek proje olarak’ okutulan arıtma sistemini yine kendi imkânları ile yapıp bitirmişler. Başkent’in ya da İstanbul’un çözmeye çalıştığı sağlıksız yapılaşmayı çok önceden çözmüşler. 40mahalle kentsel dönüşüm kapsamında yenilenmiş.
ALTYAPI ÇALIŞMALARI ÇÖZÜLDÜ
Üstelik ev sahipleri ne evlerinin damına çıkıp yıkımaengel olmaya çalışmış ne de kendini yakanlar çıkmış. Bilakis belediyenin önerdiği projeye destek vermişler. Kayseri’nin,Kayserili’nin anlatacak çok projesi ve gururlagöstereceği çokeserivar.Fakat bunların içinde bir tanesi hacmi ve ‘ufku’ itibariyle hemen ayrılıyor. Malum olduğu üzereKayseri’nin sembolü Erciyes Dağı.Hakkında efsaneler üretilen, yılın her dönemi karla kaplı bu dağı paraya çevirmek isteyenKayserililer devasa bir projeye soyunmuş. BaşkanÖzhaseki “Kayseri’nin tüm altyapı sorunlarını çözdük. Üst yapıda da sona geldik. Artık bu şehrin geleceğini şekillendirmenin zamanı.Kayseri bir sanayi şehri amakültür ve sporda, turizmde hakettiği yerde değil. En başta Erciyes gibi bir servetimiz var amaparaya çeviremiyoruz. Bu durum Kayserililiğe yakışmıyor” diyor.
250 MİLYON EUROLUK PROJE
Başkan Özhaseki ile projeyi yerinde inceledik. Açıkçası anlattıkları sıra dışı. Öncelikle Türkiye’de daha önce yapılmayan bir şeye soyunmuşlar. 200 km’yi bulan kayak pistleri ile ErciyesDağı’nı bütün olarak turizme kazandırmayı hedefliyorlar. Projeyi Cumhurbaşkanı Gül de çok benimsemiş ve her fırsatta desteğini dile getiriyor. Şu ana kadar belediye kaynaklarından 100 milyon dolar harcamışlar. Projenin toplammaliyeti 250milyoneuro. Açıkçası başta Bolu olmak üzere birçok şehrimizin ‘TürkiyeninDavos’u’ olmak gibi hedefleri vardır.
Ama projenin çapı,albenisi kıyaslandığında Erciyes açık ara öne çıkıyor. Kayserililer ‘Kayserililiklerini’ burada da göstermişler ve lüzumsuz engeller çıkmasın, maksimum kârlılıkla projeler hayata geçirilebilsin diye Erciyes Dağı’nı satın alıp belediyeye tapulatmışlar. Şimdi oteller, kongre merkezleri, tatil köyleri ve kayak tesisleriyle örnek bir projeyi hayata geçiriyorlar. Baştada söylediğimgibi bu işi de devletten beklemek yerine kendi imkanlarıyla ve Ankara’yı zorlayarak yapıyorlar. 3 ile 5 bin kişinin istihdamedileceği Erciyes Projesi ile 800 olan yatak kapasitesi 5000’e çıkıyor. 9 kmlik pistleri de 200’km’ye çıkacak.
Projeye bütün olarak baktığınızda biraz iddialı gelebilir. Fakat yapılanları gezip, hele de yapanların ufku ve heyecanını yerinde görünce bu işi de rahatlıkla yapacaklarına inancınız pekişiyor.Kayseri’den Ankara’ya dönerken radyoda Yunanistan’ın ekonomik krizden çıkmak için yaptıklarını dinliyordum. Benden tavsiye; gelip birazKayseri’de kalsınlar. HemnefisKayseri yemekleri ile mideleri bayrameder hem deKayseri’nin girişimci ruhu ve ticari kabiliyetinden bir şeyler kapıp ülkelerini düzlüğe çıkartabilirler.
Büyümesi dünyaya örnek
Hatırlanacağı gibi Kayseri’nin ‘girişimci ruhu ve kabuğunu kıran büyümesi’ dünya gündemine de oturmuş, hatta ‘İslami Kalvinizm’ kavramı ile de uluslararası boyutta tartışılmıştı. BBC ise Kayseri’yi merkeze alan ‘İslami Kalvinizm’ tartışmasını haberleştirirken ‘Yükselen girişimci ruhun merkezi’ tanımlamasını yapmıştı. Aslında bu tartışma 7 yıl öncesine ait. Eğer söz konusu araştırma bugün yapılsa ortaya çok daha parlak sonuçlar çıkardı çünkü son 7 yılda Kayseri kendini birkaç kez daha aştı. Geçtiğimiz hafta sonu Kayseri Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ile Kayseri’yi konuştuk. Baştan söyleyeyim BBC’nin ‘Yükselen girişimci ruhun merkezi’ tanımını eksik buldum. Kayseri’de bir girişimci ruh var. Ama aynı zamanda ‘minnet etmemek’ gibi bir hasletleri de var.
Dolmuş kullanılmayan tek şehir
Kayseri bugün modern bulvarları, geniş parkları ile rahat yaşanılan bir şehir görüntüsünde. Türkiye’de dolmuş kullanılmayan tek şehir. Av rupa’da görüp imrendiğimiz bisikletler de Kayseri’de kullanılıyor. Toplu taşıma ise modern ve en önemlisi rayların olduğu bölümler çimle kaplanmış. Ya ni hem rahat hem de göze hoş geliyor. Ay rıca tarihi çok zengin olan şehri gezmeye gelenlerin rehbere ihtiyaç duymadan şehri dolaşabilmesi için kaldırımları farklı renklerde döşemişler. Üniversitelerde de durum aynı. Şehre İngilizce eğitim yapan ikinci bir devlet üniversitesi kurmak isteyen Kayserililer gerekli başvuruyu yaparken yine ‘biz kendi imkanlarımızla yaparız’ demişler. İşadamlarının kapısını çalan Özhaseki gerekli sermayeyi de hemen temin etmiş.
Kaynak: Adem Yavuz ARSLAN / BUGÜN