Bütçedeki rekor Milliyet yazarını şok etti!

Bütçedeki rekor Milliyet yazarını şok etti!

Bütçedeki rekor Milliyet yazarı Güngör Uras'ı şok etti.

Bu bütçe dostu düşmanı çatlatır

Ocak-Haziran döneminde 6 ayda Merkezi Hükümet Bütçemiz 2.8 milyar TL. fazla verdi.

Bütçe ülkenin gelir gider trafiğini gösterir. Bütçe açık verince ülke borçlanarak açığı kapatır.

Borçlandıkça borcu büyür.

Şimdilerde dünyada bütçe açığı vermeyen ülke hemen hemen kalmadı. Bu nedenle Türkiye’nin rakamları dostu-düşmanı kıskandıracak,kıskançlıktan çatlatacak rakamlardır.

Milli Gelire göre bütçe açıklarının oranı Almanya’da yüzde 3.3,Fransa’da yüzde 7.0,İngiltere’de yüzde 10.4,Avrupa Bölgesi ortalaması yüzde 6.0 dolayında.

Bitmedi. Ocak-Haziran ayı itibariyle bütçe sadece fazla vermekle kalmadı, 25.2 milyar TL. faiz dışı fazla oluştu.

Borç derdi yok

Faiz dışı fazla , bütçenin toplam geliri ile, faiz dışı harcamalar toplamı arasındaki farktır.

Bir ülke bütçesinde faiz dışı fazla var ise, o ülke borçlarını rahatlıkla ödüyor,azaltıyor demektir.

Günümüzde dünya üzerinde bizden başka , “bulduğunu harcamayarak bir bölümü ile eski borçlarını ödeyen” ülke ender bulunur.

Yabancısı ile yerlisi ile eleştirmenlerin “Seçim Dönemi Bütçesi” uygulaması bekleyişlerinde olduğu bir dönemde bütçede fazlalık oluşması önemlidir.

Bütçede fazlalığı sağlayan iki etken vardır. (1) Hükümet harcama musluğunu kıstı.Parayı idareli kullandı. (2) İthalat patlaması ve canlı talep nedeniyle KDV ve ÖTV gelirleri büyük ölçüde arttı.

Vergi gelirlerinin yüzde 56’sını oluşturan bu vergilerden ithalde alınan KDV’deki artış yüzde 41,,dahilde alınan KDV’deki artış yüzde 23, ÖTV artışı yüzde 16 oranında.

Bir yılda 1.4 milyon kişi iş buldu

Nisan ayı işgücü göstergeleri bir yılda ülkede 1 milyon 454 bin kişiye iş imkanı yaratıldığını gösteriyor.

Bu çok önemli ve sevindirici bir gelişmedir.

Unutmayınız bizim nufusumuz 73-74 milyon ama, doğru-yanlış bir işi olanların sayısı 2010 nisan ayında 22.5 milyon idi, 2011 nisan ayında 23.9 milyona çıktı.

Bir yılda çalışan sayısında yüzde 6.5 artış (çalışan 100 kişiye ek olarak 6.5 kişiye iş imkanı yaratmak) önemlidir.

Batı ülkelerinde istihdam rakamları değerlendirilirken, “Tarım Dışında/ Ücretli” çalışan sayındaki değişime bakılır. Bizde ise “Tarım Dışı/Ücretli/Sigortalı İşçi Sayısındaki Değişim” önemlidir.

Sigortalı işçi sayısı artıyor


Son bir yılda tarım dışı,ücretli ve sigortalı işçi sayısı 854 bin arttı. İşte “sağlam gösterge” budur. Toplam ücretle çalışanların sayısındaki artış 1 milyon 60 bin ama, bunların bir kısmı kayıt dışı ve azı da tarım işcisi.

Bir yılda yaratılan 1.4 milyon iş imkanının 1.0 milyonu ile iş piyasına yeni girenlere iş imkanı yaratılırken, 434 bini ile de işsiz olup iş arayanlara iş bulunduğu için, toplam işsiz sayısı 3.0 milyondan 2.6 milyona indi.

İşsiz sayısı,toplam işgücü sayısına bölününce işsizlik oranı bulunuyor. 2010 Nisan ayında yüzde 12.0 olan işsizlik oranı yüzde 9.9’a geriledi..Bu önemlidir ama bununda ötesinde önemli olan, tarım dışında işsizlik oranının yüzde 14.9’dan yüzde 12.5’a, genç işsizlerin oranının yüzde 21.2’den yüzde 17.9’a inmesidir.

Güngör Uras / Milliyet