Brezilyalılar İstanbul'da İş Merkezi kuracak

Brezilyalılar İstanbul'da İş Merkezi kuracak

TUSKON'un düzenlediği "Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü" organizasyonu kapsamındaki Heyetler arası İkili İş Görüşmeleri tüm hızıyla sürerken, Brezilya Türkiye İş Konfederasyonu Başkan Yardımcısı Elias Miguel Haddad, İstanbul'da İş merkezi kuracaklarını açıkladı. Haddad, Brezilyadan gelen malların yönetimi bu iş merkezimizden yapılacak" dedi.

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından

bu yıl ikincisi düzenlenen, Dış Ticaret Müsteşarlığının koordinasyonunda ve Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) desteğiyle gerçekleştirilen "Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2010'' kapsamında gerçekleştirilen Heyetler arası İkili İş Görüşmeleri başladı. 7 kıtadan 4.500 yatırımcı karşılıklı görüşmeler neticesinde 7 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaşacak. Organizasyonda 398 stand ve 1100 masa kuruldu. 1.600 tercümanın görev aldığı ikili iş görüşmelerinde 42 ayrı dil konuşuldu.

''Kayan onların ekseni"

İş görüşmelerinin yapıldığı standları ziyaret eden Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, gazetecilerin İsrail ile ilgili sorularını yanıtladı. Bakan Çağlayan, Türk mallarının boykot edilmesine asla izin vermeyeceklerine dikkat çekerek, "Bazı Türk mallarına İsrail'de boykot uygulandığı şeklinde haberler var. Bu işin etki tepkiye dönüşmemesi lazım. Siyasi ilişkiler ayrı, ticari ilişkiler ayrıdır. Herhangi bir şekilde mallarımızın boykot edilmesine asla izin vermeyeceğimizi ve bu konuya buna en ufak şekilde göz yummayacağımızı çok net şekilde ifade etmek istiyorum" dedi. Çağlayan, ikili görüşme gerçekleştirenlerin birçoğunun Türkçe konuşabildiğine değinerek, bunun TUSKON'un çabaları, orada kurulan Türk okulları ve Türkçe eğitimin önemli göstergesi olduğunu vurguladı. Son zamanlarda Türkiye'nin ekseninin kayıp kaymadığıyla ilgili tartışmalar olduğuna da işaret eden Bakan Çağlayan, ''Türkiye'nin elini uluslararası arenada zayıflatmaya çalışanlar gidip ekseni başka yerde aramasınlar. Kayan onların ekseni... Türkiye'nin ekseni tüm dünyadır'' dedi.

Brezilyalılar İstanbul'da iş Merkezi kuracak

İkili görüşmeler sürerken, katılımcı firmaların yatırım planları da birer birer ortaya çıkmaya başladı. Brezilya Türkiye İş Konfederasyonu Başkan Yardımcısı Elias Miguel Haddad, "Çorap ve kadın iç çamaşırı üretiyorum. Yıllık 30 milyon dolar ciroya sahibiz. Şimdiye kadar Türkiye ile hiç iş yapmadık. Bu yıl şirketten tam kadro geldik. Biz de Türkiye ile iş yapmak istiyoruz" dedi. Haddad, çok yakında İstanbul'da Brezilya İş Merkezi kurmayı planladıklarını, Brezilya'dan gelen malların yönetimini yapacakları bir tür satış ofisi görevi göreceğini ifade etti.

2006 yılında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile başlayan Brezilya-Türkiye ticari ilişkilerinin Brezilya'da Türkiye İş Konseyi kurulması ile somutlaştığını dile getiren Haddad, iki ülke arasındaki ticaret hacminin çok kısa sürede iki katına çıktığına dikkat çekti. Haddad, mevcut ticaret hacminin 1 milyar 200 milyon dolar civarında olduğunu belirterek, "Konseyimiz 2006 yılında kurulduğunda 142 milyon dolar olan ithalatımız geçen sene 400 milyon dolara çıktı. Brezilya ile Türkiye benzerlikleri olan ülkeler. İkisi de çok stratejik konumdalar. Türkiye Afrika ve Avrupa'nın tamamına çok yakın, bu açıdan önemli bir iş ortağımız olabilir. Türkiye açısından Brezilya da Güney Amerika'ya açılan kapı olabilir. İki ülkenin halkı çok birbirine benziyor. Bizim tek farkımızın karnavalımızın olması" dedi. Brezilya'dan Türkiye'ye yatırım için gelen şirketler olduğunu aktaran Haddad, özellikle otomotiv, inşaat malzemeleri ve otomobil camları alanında yatırım için yapmak isteyen işadamlarının Türkiye'ye geldiğini kaydetti. Haddad, Türk şirketlerinin temsilciliğini yapmak isteyen birçok Brezilyalı şirket olduğuna dikkat çekerek, "Bu konuda Brezilya'nın kapıları Türk şirketlerine açılacaktır" diye konuştu

"Türkiye'de yatırımı düşünebiliriz"

EATON İthalattan Sorumlu Direktörü Julio Cesar Passos  ise kriz öncesi Türkiye'de  tarım sektöründe yatırım yapmayı düşündüklerini ancak global kriz nedeniyle vazgeçmek zorunda kaldıklarını söyledi. Passos, gelecekte otomotiv sektöründe olmasa da elektronik sektöründe Türkiye'de yatırım yapmayı düşündüklerini kaydetti.

Tüm dünyada 230 fabrikaya sahip olduklarına dikkat çeken Passos, 150 ülke ile ithalat-ihracat ilişkilerinin bulunduğunu söyledi. Passos, havacılıktan elektroniğe, otomotivden makine üretimine kadar pek çok alanda faaliyet gösterdiklerini vurgulayarak, "Bu program çok muhteşem. Gördüğüm nadir programlardan bir tanesi" diye konuştu. Türkiye'de halihazırda İzmir'deki bir şirketten Polonya'daki fabrikaları için alım yaptıklarını dile getiren Passos, "Türkiye'den yılda 1 milyar dolarlık ithalat yapıyoruz. Bizim için bir limit yok. Bulduğumuz ürünün hemen ithalatına başlıyoruz. Bu anlamda Türkiye'nin çok şansı var" dedi.

Gine'ye inşaat demiri satacaklar

Corbus Metal İÇ ve Dış Ticaret Ltd. Şti. Direktörü Metin Gülmez de Gine ile 200-400 bin dolar aralığında demir çelik anlaşması yaptıklarını açıkladı. Özellikle Batı Afrika ülkeleri ile görüşmeler yaptıklarını aktaran Passos, "İskenderun'da yıllık 40 bin ton inşaat demiri üretimi yapıyoruz. Hedefimiz inşaat demiri ve yassı ürünler üretmek. Gine ile anlaştık, sırada Kamerun da var. Bu organizasyon ile gidemediğimiz ülkelere ulaştığımızı hissettik" dedi.

Türkiye'de erkek giyim üretimi yapan Masaro'da fuarda ilk ihracat görüşmesini yaptı. İlk görüşmeyi Nepal'le yapan firma, bu pazara erkekler için takım elbise satmayı hedefliyor.

Lobus Metal, ise Gine ile yaptığı görüşmelerden olumlu sonuç aldı. Firma bu ülke ile 200 ile 400 bin dolarlık demir çelik anlaşması yapacak olan firma, Kamurun'u ihracat listesine ekleyebileceğini açıkladı. 1997 yılından bu yana Yunanistan'da yeşil zeytin üretimi yapan Yunanlı Hatzistergio Olives, Türkiye'den zeytin ve yağ satın almak istiyor.