BÖLGE SANAYİSİNİN GELECEĞİNİ TARİF ETTİLER
Karacadağ Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanlığı devir teslim töreni ve “Milli Teknoloji Güçlü Sanayi Hamlesi Yolunda Sanayimizin Geleceği” konulu program, Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin’in katılımıyla Diyarbakır’da yapıldı.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Peltek ve Karacadağ Kalkınma Ajansı yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Diyarbakır’a giden Vali Erin, yapılan yönetim kurulu toplantısı ile ajans dönem başkanlığını Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu’na devretti.
Devir teslim töreninin ardından, Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından düzenlenen “Milli Teknoloji Güçlü Sanayi Hamlesi Yolunda Sanayimizin Geleceği” konulu programa katılan Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin ve Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, yaptıkları konuşmalarda bölgenin sanayideki geleceğini tarif ettiler.
Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Cumali Atilla, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof Dr Talip Gül, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral, kamu kurum ve kuruluş üst düzey yetkilileri, Diyarbakır ve Şanlıurfa illerinin oda, borsa ve birlik başkan ve temsilcileri ile sivil toplum kuruluş başkan ve temsilcileri ve çok sayıda iş adamının katıldığı program, Karacadağ Kalkınma Ajansının çalışmalarının anlatıldığı tanıtım filmiyle başladı.
Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral’ın açılış konuşmasından sonra Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin ve Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu birer konuşma yaparak, bölge sanayisinin geleceğini tarif edip, yapılması gerekenler konusunda fikirlerini sundular.
ŞANLIURFA, POTANSİYELLERİNİN YÜZDE 75’İNİ KULLANMIYOR
Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, bir yıl kadar sürdürdüğü Karacadağ Kalkınma Ajansı dönem başkanlığı görevinde, bölgenin potansiyellerini harekete geçirecek projeleri desteklediklerini ve projelerin sözleşme aşamasına geldiğini belirterek, “Bu, bizim açımızdan sevindirici bir gelişme. Devletimizin imkânlarının yarım yamalak uygulanan projelere aktarıldığını geçmişte çok gördük. Kalkınma Ajansların bu anlamda projelendirme, uygulama ve ekonomik yatırımları yönlendirmesi ve izlenmesi konusunda ne kadar kritik bir rol üstlendiklerini de müşahede etmiş bulunuyoruz. Ajanslarımızın ülkemizin her bölgesinde gerçekleştirebilecekleri çok miktarda projenin olduğuna inanıyorum. Bu kapasitenin, Sayın Valimiz başkanlığında, meslek kuruluşlarımız ve diğer aktörlerle işbirliği içerisinde hem Diyarbakır’da hem Şanlıurfa’da değerlendirileceğine inancım tamdır” dedi.
“Milli Teknoloji Güçlü Sanayi Hamlesi Yolunda Sanayimizin Geleceği” konulu toplantıyı önemsediğini kaydeden Vali Erin, Şanlıurfa’da Valilik yaptığı süre içerisinde mesleki kuruluşlar ve kamu işbirliğinde sanayi altyapısının güçlendirilmesine yönelik çalışmalar yürütüldüğünü belirterek, “Sanayi Altyapısının Desteklenmesi bir önceki dönem ana başlıklarımızdan bir tanesiydi. Önümüzdeki dönem de bu yönde çalışmamız devam edecek” diye konuştu.
Şanlıurfa’da 90’lı yıllarda kurulan OSB’nin aradan geçen zamanda üçüncü OSB seviyesine ulaştığını ancak gelen yatırımcılara yer tahsisinde sıkıntı yaşandığını belirten Vali Erin, yeni açılan OSB’lerin altyapı ihtiyaçlarının hızlıca çözülmesi yoluyla yeni yatırımcılara yer tahsis etmeye çalıştıklarını söyledi.
Şanlıurfa’nın bir tarım şehri olduğunu, Diyarbakır’ın da potansiyelleri bulunduğunu ve bu iki şehrin potansiyellerinin harekete geçirilmesi yoluyla refah seviyesinin yükseltilebileceğini dile getiren Vali Erin, Şanlıurfa’nın potansiyelinin yüzde 70-75’ini değerlendiremediğini, yapılacak çalışmalarla ekonomik kalkınma ve refah seviyesini çok yükseltebileceklerine inandığını dile getirdi.
Şanlıurfa’da Gıda İhtisas OSB’nin alanının tespit edildiğini ve hızlı şekilde kuruluşunun gerçekleştirildiğini hatırlatan Vali Erin, Karacadağ Kalkınma Ajansının Mali Destek Programıyla altyapı projelerinin ihale aşamasına geldiğini ve 2019 yılında altyapı inşaatına başlanacağını ifade etti.
Gıda İhtisas OSB’nin kurulmasıyla, Şanlıurfa’nın 14 milyon dönümlük tarım arazisinde üretilen ürünlerin ikinci, üçüncü tip sanayi ürünlerine dönüştürecek bir yapıya kavuşacağını söyleyen Vali Erin, Gıda OSB’de 80 kadar parsellerinin bulunduğunu ancak 100’den fazla başvuru alındığını kaydetti.
Vali Erin, konuşmasının sonunda: Kalkınma Ajansı, meslek kuruluşları ve kamu kuruluşlarına düşen en önemli görev, sanayi altyapısındaki eksiklikleri hızlı bir şekilde tamamlanması ve sahip olduğumuz zenginlikleri ekonomik değeri yüksek, üreticiye daha çok kazandıracak ürünlere dönüştürmek, yeni markalar oluşturmak ve oluşturduğumuz markaları hem ulusal hem uluslararası pazarlarda pazarlayabilmektir” diyerek, toplantıya katılanlara teşekkür etti.
VALİ GÜZELOĞLU: BÖLGE İNSANI KALKINMA VE GELİŞME İSTİYOR
Toplantıda katılımcılara hitaben bir konuşma yapan Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ise, Karacadağ Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanlığını bir yıllık sürede yürüten Vali Abdullah Erin’in, içten ve samimi yaklaşımıyla büyük başarılara imza attığını belirterek, “Şanlıurfa Valimiz Abdullah Erin beyefendiye çok teşekkür ediyorum. Onun içten, samimi yaklaşımlarının, hem Şanlıurfamız için, hem de ajansımız için hem de bölgemiz ve ülkemiz için büyük bir kazanç olduğunu samimiyetle düşünüyorum. Bugün gerçekleştirdiğimiz yönetim kurulu toplantısıyla Kalkınma Ajansı Başkanlığında, aynı heyecanla, aynı ekiple, aynı inançla, iki özel ve güzel ilimize hizmet yolunda da inşallah hayırlı hizmetler niyaz ediyorum” dedi.
Bölge insanının, her yönden kalkınmayı ve gelişmeyi istediğini ve beklediğini ifade eden Vali Güzeloğlu, “Bugün Türkiye yaşanılan tüm küresel ve bölgesel risklere karşı istikrarlı ve inançlı bir şekilde büyümesini sürdüren ve konjonktürel riskleri minimize ederek kararlı bir şekilde kalkınmasını, sosyal ve toplumsal gelişmesini her noktada hissettiren bir ülkedir. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ve bu bölgeye, bu bölge insanının gelişmesine, geleceğine net olarak ihanet içinde olan terör örgütlerinin ve işbirlikçilerinin bertaraf edilmesi ile bugün gündem artık kalkınma ve gelişmedir. Bu bölgenin insanı, toplumu, her yönden kalkınmayı, gelişmeyi istemekte ve beklemektedir. İnsani yaşam göstergelerinin hepsinin ekonomik ve sosyal toplumsal gelişmesinin bütün hepsini bu bölgenin güzel insanları istemekte ve şüphesiz hak etmektedir. Bizim gerek kamu, gerek yerel, gerekse sivil ve özel temsilciler olarak amacımız da, çabamız da tam da budur. Bakınız bu bölgede kalkınmanın bütün dinamiklerinin altyapısı çok güçlü bir şekilde var. Geçtiğimiz günlerde Dünya Tarım Örgütü FAO’nun son durum değerlendirme raporu yayınlandı. FAO diyor ki, artan dünya nüfusu karşısında 2050 yılında bugüne nazaran dünyadaki gıda talebi en az iki katına çıkacaktır. Bu nedenle üretim alanında şiddetli büyümek ürün hasılasını artırmak ve üretim yoğunluğunu çoğaltmak lazım. Eğer buna bir cevap verilecekse, dünya çapında, bakın sadece ülkemiz için demiyorum, Diyarbakır ve Şanlıurfa bu cevabı verebilecek kapasitede zenginliktedir. Bir yanda GAP Projesi bir yanda Silvan projesi her ikisi milyonlarca hektarı sulu tarımda buluşturacak, üretimi tarımsal anlamda dünya çapında üretim merkezine bu bölgeyi taşıyacak bir zenginliğin adı olacak. Devam eden ortaya konulan projeler de tarımda sadece üreten değil, ürünü markalaştırarak sanayi ile buluşturan ve burada artı değer taşıyan bir yaklaşım meydana gelecek” dedi.
Vali Güzeloğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
Tarıma bağlı bütün üretim sektör ve prosesleri, en yeni ve en gelişmiş modelleri, üretim teknikleri buluşacak ve biz artık birbirini üreten değil, o birden bine ulaşan artı ve katma değer üreten bir aklı harekete geçireceğiz. Şüphesiz tarım ve tarımın türevleri değil, genel anlamda sanayi, onun yanında turizm gibi hizmetler sektörünün bugün en güçlü, en kalıcı başlığı tematik turizmdir. Kültürden tarihe, hobiden kongreye, sağlıktan her türlü sivil başlığa. Baktığınız zaman 10 bin yılın birikimi var bu bölgede. Evet Göbekli Tepe, evet Körtik Tepe, öne çıkanlar. Bunların yanında bunları tamamlayan o zincirin müthiş halkası. Bunların hepsinin doğru iletilmesi lazım. Kültür ve turizm başlığı altında bu bölge doğru yönetilirse, dünyanın en iyisi ve dünyayı çeken bir cazibe merkezi olduğu ve olacağı açıktır. Şüphesiz bütün bu hedefler, üniversite rektörümüz burada, eğitim başta, toplumsal bir bilincin ve bütün anlamda sahiplenişin gereğini göstermektedir. Bu önümüzdeki 1 yılda bu konularda buluşmalarımız, tema başlığında akıl ve tarama toplantılarımız ve karar mercilerini sunacak özel çalışmalarımız olacak. İnanıyorum ki Karacadağ Kalkınma Ajansı Başkanlığındaki bu özel ve güzel ilimizi, çok güçlü karşılayacak ve çok önemli kazanımlar sağlayacak. Bakınız Sayın Valimiz söylüyor, sadece Şanlıurfa'daki yeni Gıda İhtisas Bölgeleri talebine arsa yetişmiyor. Diyarbakır'da Tekstil Organize Sanayi Bölgesi 1. fasılın yaklaşık 4 katı talep aldı. Bugün hangi alanda bir yatırım altyapısını sunarsanız sunun, korkunç bir pozitif taleple karşılaşıyorsunuz. Bu bölgeye, her bir kente ve Türkiye’ye güvendir. Havaalanının hareketliliğinden, lojistik altyapısının gelişmesine, otellerdeki rezervasyon oranın yüksekliğinden, yatırım talepleri ve tahsislerin bu kadar yüksek gelmesine kadar bütün veriler bunu işaret etmektedir. İnanıyorum ki biz bize düşeni yaparsak ve bu gelişmeleri doğru okursak gelecek her gün beklentilerimiz doğrultusunda büyük kazanımlar sağlayacak ve taşıyacaktır. Bugün Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi altında önemli bir toplantının çıktısını değerlendireceğiz. Karacadağ Bölgesi'nin Milli Teknoloji ve Sanayi Kurulunda, sanayinin geleceği başlığında çok önemli katkı sağlayacak ve gerekli yasa çalışmalarına, gerekse halk teşvikine bir arada olacağız. Aslında sizlerin katıldığı alt kategorilerde komite toplantılarının bir özeti olacak. İnanıyorum ki doğru kullanım, aklıyla hareket eden ve stratejik düşünen bir bakış açısı her iki ilimizi ve üst başlıkta Karacadağ Kalkınma Ajansının hedeflerine bizi yaklaştıracak ve gerçekleştirecek. Ben tekrar toplantıya katıldığınız ve birazdan açıklanacak rapora katkılarınız için çok teşekkür ediyorum.
Konuşmaların ardından, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral tarafından Milli Teknoloji Güçlü Sanayi Hamlesi Yolunda Sanayimizin Geleceği, Sorunlar ve Çözüm Önerileri, konulu sunum yapıldı. Toplantı, yapılan değerlendirmeler ve aile fotoğrafı çekiminin ardından sona erdi.