Bitlis'te Karakovan bal hasadına başlandı
Bitlis'in Mutki ilçesinde, ilkbahar'da binlerce metre yükseklikte yaylalara bırakılan ve arıların ürettiği organik Karakovan Bal hasadına başlandı.
Bitlis’in Mutki ilçesinde, ilkbahar’da binlerce metre yükseklikteki yaylalara bırakılan ve arıların tamamen kendisi ürettiği organik Karakovan Bal hasadına başlandı. Arıların binlerce çiçek ve bitki örtüsünde topladığı besinlerle ürettiği organik Karakovan balı, üreticilerin kovanları açmasıyla görücüye çıktı.
Uzun ve yorucu uğraşlarla emek verilen, büyük sabırlarla beklenilen Karakovan balı, bu yıl güzel ve kaliteli bir verimle alıcılarıyla buluşuyor. 20 yıla yakındır Mutki ilçesine bağlı Salman (Kinzu) köyünün yüksek rakımlı yaylalarında arıcılık yaptığını belirten arı yetiştiricisi Kamuran Dağ, bu yıl Karakovan balında elde edilen verimin kendilerini memnun ettiğini söyledi.
Dağ, bu yıl hem verim hem de kalitenin çok iyi olduğunu belirterek,: “20 yıla yakındır arıcılık yapıyorum. Kış aylarında arılarımızı daha sıcak olan güney bölgelerine götürüyoruz. İlkbahar ve yaz aylarında da arılarımızı bin 600 ile bin 700 metre yükseklikteki bu yaylalara getiriyoruz. Her sene baldan aynı verimi alamıyoruz. Hele geçen sene Karakovan balından hiç verim alamadık. Ama bu yıl elhemdullillah Karakovan balının verimi güzeldir.” dedi.
Ürettikleri Karakovan balında hiçbir katkı maddesinin olmadığının altını çizen belirten Dağ, “Kesinlikle ürettiğimiz Karakovan Balında hiçbir katkı maddesi yoktur. Arı bu yüksek rakımlı yaylalarda binlerce çiçeğin özünde elde ettiği besin maddesiyle balı üretiyor. Balımız Mutki’nin yüksek rakımlı dağlarından arının elde ettiği çiçek balıdır.” Şeklinde ifadelere yer vererek yetiştirdikleri arılarının ürettiği balla dikkat çekti.
Dışarıdan ithal edilen şekerli balların Bitlis Karakovan balıymış gibi piyasaya sürüldüğüne tepki gösteren Dağ, İl Gıda ve Tarım Müdürlüğünün önlem alması gerektiğini savunarak şöyle devam etti: “Maalesef gerek yerli üretilen bal gerekse dışarıdan ithal edilen şekerli ve glikozlu ballar, Bitlis’in Karakovan balıymış gibi satılıyor. Bu satışlar elbette bizim organik olan Karakovan balımızı etkiliyor. Çünkü piyasaya çok düşük bir fiyatla bu şekerli bal sokulunca Karakovan balını satamıyoruz. Bu kez alıcı ikilemede kalıyor. Hangisi hakiki olup olmadığını bilmiyor. Ayırt edemeyince de ucuz olan şekerli ballara rağbet gösteriyor. Bu da karakovan bal üreten üreticileri zarara uğratıyor.
Konu hakkında İl Gıda ve Tarım Müdürlüğüne müracaatta bulunduklarını da sözlerine ekleyen Dağa son olarak, “Fakat bu güne kadar piyasaya Karakovan diye sürülen şekerli ballara bir çözüm bulunmadı ve bir önlem dahi alınmadı. Temennimiz bunların önüne biran önce geçilmesidir.” İfadelerini kaydetti. (Şükrü Tontaş-İLKHA)