'Birçok önemli finans merkezlerinde İslami bankacılık gelişiyor'
3. Bölgesel Kalkınma Konferansı'na katılmak üzere Malezya'dan Bingöl'e gelen ve İslami finans alanında uzman olan Prof. Shay'a Othman, birçok önemli finans merkezlerinde İslami bankacılık sisteminin geliştiğini belirterek, önemli açıklamalarda bulundu.
Bingöl’de Fırat Kalkınma Ajansı ve Bingöl Üniversitesi işbirliği ile bu yıl 3’üncüsü gerçekleştirilen ‘Uluslararası Bölgesel Kalkınma Konferansı’na konuşmacı olarak katılmak için Malezya’dan gelen İslami finans alanında uzman, Prof. Shay’a Othman, birçok önemli finans merkezlerinde İslami bankacılık sisteminin geliştiğini belirterek, İlke haber Ajansı’na (İLKHA) önemli değerlendirmelerde bulundu.
Düzenlenen konferansı ciddi bir gelişim olarak gören Othman, “Benim açımdan faydalı geçti. Küçük bir şehirde büyük bir üniversite kurulmuş ve 13 bin öğrencisi var. Burada bulunmaktan mutluluk duyuyorum.” dedi.
“İslami finansın az olmasına rağmen çok daha hızlı geliştiğini görüyoruz”
Prof. Shay’a Othman, değerlendirmelerine şöyle devam etti: “İslami finansın birçok imkânı var. Ama maalesef dünyadaki ekonominin sadece yüzde 1’ni oluşturuyor. Bu da 3 trilyon dolar civarındadır. İleriki zamanda bu rakam daha da yukarıya çıkacak. Bu mevcut rakamları, geleneksel finansla karşılaştırdığımızda; İslami finansın az olmasına rağmen çok daha hızlı geliştiğini görüyoruz. Bununla beraber geleneksel bankacılık ise gittikçe hantallaşıyor.”
“Dünyada İslami finans sektörünün payı yüzde 8’dir”
Dünya nüfusunun dörtte biri Müslüman olmasına rağmen hâlâ İslami finans sektörünün yüzde 8’de kalmasının ana nedenleri nelerdir? Sorumuza yanıt veren Othman, şunları söyledi: “Bu sorunun ana nedeni Müslümanlar ve Müslüman ülkelerdir. Malezya’da 1963 yılında çalışmalara başlayarak, insanlardan para toplayıp İslami bir fon oluşturduk. Bunun miktarı 20 milyar dolar civarındadır. Bu fon çok hızlı bir şekilde gelişti. Oluşturulan bu fonlar, özelikle Hacca gidenlerin gitmeden önce bir araya getirip oluşturdukları fonlardır. Ayrıca bu bir araya gelen fonların bir bankası kuruldu. Bu bankayla beraber İslami finans bankacılığı da Malezya da güçlü bir duruma geldi. Malezya küçük bir ülke, buna rağmen şu anda İslami finansın yüzde 65 ‘ini elinde tutuyor. Dünyan genelinde İslami finansın düşük olması Müslümanlardan kaynaklanıyor, Müslümanlarda para olmasına rağmen bunu etkili olarak kullanmasını bilmiyorlar.”
“İslami olmayan bazı ülkeler İslami Finans Bankacılığı kullanıyor”
Şu anda birçok ülkenin İslami finans bankacılığına girmiş olduğunu ifade eden Prof. Shay’a Othman, Londra, Hongong, Lüksemburg ve Singapur gibi önemli merkezlerde İslami finas bankacılığının uygulanmaya başlandığını söyledi. Othman, “Bu alanda yatırımlar yapıyorlar. Londra gibi yerlerde İslami finans bankacılığı var ama Türkiye gibi önemli bir Müslüman ülkede niye yok? Türkiye konum itibarıyla önemli bir merkez. Doğu ve batıyı birbirine bağlayan stratejik bir yere sahip olmasına rağmen niye böyle bir girişimde bulunmuyor? doğrusu merak ediyorum.” diye konuştu.
Türkiye gibi bir ülkede İslami finans oranının yüzde 10’u geçmediğine dikkat çeken Othman, “İngiltere’de İngiliz hükümeti bu konuda bazı kolaylıklar ve imkânlar sağlamıştır. Siyası düzenleme ve yasalar yaparak İslami finansın önünü açmıştır. Düzenlemelerin önemi büyüktür. Özelikle Malezya’da ve Türkiye gibi yerlerde bunun önünü açmamız gerekir. Maalesef Türkiye gibi bir ülkede İslami finans yüzde 10’u dahi geçmiyor. Bu alanda Türkiye ve Malezya bir ortaklık kurmalı, çünkü Malezya’nın bu konuda tecrübesi var.” dedi.
Prof. Shay’a Othman, son olarak İslami finans konusunda Müslümanlara ve İslam ülkelerine tavsiyelerde bulunarak, şunları söyledi: “İslami finansın kaynağı ve düzenlemeleri Allah’tan gelen Kuran-ı Kerim’de mevcuttur. Finans konusunda insanların nasıl hareket etmesi gerektiğini Allah kullarına Kur’an’da göstermiştir. İslami finans konusuna Londra, Hongong ve buna benzer yerlerden ziyade Müslümanların eğilmesi lazım. İslam ülkelerinde Müslümanlara gerekli eğitimlerin vermesi ve duyarlılığın artırılması ve bu alanda Müslümanların öncü olması, yönetmesi gerekmektedir.” (Nihat Kanat-İLKHA)