Bir Urfa klasiği TOKİ evleri 'kaçak' durumada

Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yaptırılan 410 konutun bir kısmının tapulu arazilerine yapıldığı ileri süren vatandaşlar, mahkemeye başvurdu.

Bir Urfa klasiği TOKİ evleri 'kaçak' durumada

Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde tapulu arazilerinde fıstık ağaçları sökülerek TOKİ konutlarının yapıldığını ileri süren vatandaşlar, mahkemeye başvurdu. Mahkemenin verdiği karar neticesinde TOKİ konutları 10 yıl sonra 'kaçak' duruma düştü.

Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yaptırılan 410 konutun bir kısmının tapulu arazilerine yapıldığı ileri süren vatandaşlar, mahkemeye başvurdu.

Arazi sahipleri arazilerinde 20 yıllık fıstık ağaçlarının sökülerek konutların yapıldığını savunurken, şikâyeti değerlendiren mahkemenin verdiği karar sonucu söz konusu evler 10 yıl sonra 'kaçak' duruma düştü.

Edinilen bilgilere göre; hazine arazisi olarak gösterilen alanda yapılan 410 konutun bir bölümü Mezra Mahallesinde yaşayan vatandaşların tapulu arazisi üzerine inşaat edildi. Bu sırada tapulu arazilerinde kendilerinden habersiz konut yapıldığını gören arazi sahipleri inşaatın durdurulması için yetkililere itiraz dilekçesi verdi. Bunun üzerine Birecik Belediye Meclisi 2006 yılının Şubat ayında imar değişikliği yaptı.

İtirazları kabul edilmeyen arazi sahipleri, haklarını almak için bu sefer Asliye Hukuk Mahkemesine tazminat davası açtı. O davadan da sonuç çıkmadığını gören arazi sahipleri, İdare Mahkemesinde dava açtı. Yapılan başvuru üzerine şikâyeti haklı bulan Şanlıurfa 2. İdare Mahkemesi, imar planı değişikliğinde yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Bu kararın ardından TOKİ tarafından yaptırılan evlerin bir kısmı kaçak duruma düştü.

Yaşananlarla ilgili açıklamada bulunan arazi sahibinin oğlu Mustafa Eğilmez, “2006 yılında 20 yaşlarında bin fıstık ağacımız vardı. Bizim haberimiz ve iznimiz olmaksızın TOKİ ve Birecik belediyesi tarafından ağaçlarımız sökülerek yerlerine konut yapıldı. Yaptığımız resmi itirazlara rağmen sonuç alamadık. Kimse bizi dinlemedi. Asliye Hukuk mahkemesine haksız fiilden doğan tazminat davası açtık. O davada 8 yıl falan sürdü. O davadan da sonuç alamadık. 2015 yılında imarın iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Şanlıurfa 2’inci İdare Mahkemesine dava açtık. Dava 2 gün önce yürütmenin durdurulmasıyla sonuçlanarak imarın iptaline karar verildi. Bu aşamada yapılan TOKİ’nin bütün konutları kaçak duruma düştü.” diye konuştu.

“TOKİ Başkanlığı duruma müdahale etmezse bu konutların çoğu yıkıma doğru gidecektir”

Tapulu arazilerinde yaklaşık bin fıstık ağaçlarının haksız yere söküldüğünü belirten Eğilmez, “Ben onlara dava açtım diye bu parselde 25 yıl önce yaptığım binayı kaçak yapı iddiasıyla yıkım kararı çıkartıldı. Yaklaşık 3 bin hane olan Mezra Mahallesinde herhangi bir cezai işlem yapılmamasına rağmen ben dava açtım diye keyfi işlem yapılarak arazimin üstüne yaptığım evimi yıkmak istediler. TOKİ Başkanlığı şu anda duruma müdahale etmezse bu konutların çoğu yıkıma doğru gidecektir. 10 yıldır haklı olmamıza rağmen götürdüklerimiz tekliflere kimse cevap vermedi.”

Bilirkişi raporlarına göre TOKİ’nin yaptırdığı konutların kaçak olduğunu ileri süren Eğilmez, şöyle devam etti:

“Mahkeme bizi haklı bularak imar kanununa göre Birecik Belediyesinin almış olduğu kararın hukuka aykırılık taşıdığını belirtti. 2012 yılında Yargıtay’a davayı taşıdım. Yargıtay 440’ıncı maddeye göre TOKİ’ye 240 bin TL ceza kesmişti. 38 dönüm arazimizde 16 blok yaklaşık 300 daire, ilköğretim okulunun bir kısmı yine iş merkezinin bir kısmı 71 ada 2 parsel kendi mülkümüze isabet etmektedir. Belediye bize ait malı nasıl olur da TOKİ’ye verebilir. Bizi davamızdan caydırmak için tehdit ettiler. Bu kararı alanlar hakkında da davacı olacağız. Ya bizim talep ettiğimiz 11 trilyon lira bize verilir ya kullanılmayan alan arazilerimiz imara açılır ya da yıkıma doğru gidecek.”

Arazi sahibi Hüseyin Eğilmez ise şöyle konuştu: “Biz o ağaçları büyütmek için tarlanın taşlarını topladık, aşılarını yaptık mahsulünü almaya başladık mülkümüzü işgal ettiler. Üzümlerimiz, fıstıklarımız, zeytinlerimiz bütün ağaçlarımız söküldü, zorla elimizden alındı. Ziraat’tan aldığım raporlar da mevcut. Malımıza yaklaştırmadılar bizi. İdari Mahkemesinden gelen karar neticesinde şu anda TOKİ’nin yaptırdığı konutlar kaçak duruma düşmüş oldu.” (Osman Gülebak/Bahattin Coşkunkan - İLKHA)