Bilimsel mücadele
Harran Üniversitesi Yenişehir Yerleşkesi Rektörlük Binası Toplantı Salonu'nda imzalanan protokol gereği, Şanlıurfa Belediyesi tarafından Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümüne bir laboratuar kurulacak. Kurulacak olan laboratuarda sivrisinekle mücadele konularında bilimsel araştırmalar yapılacak. Bu araştırmaların önümüzdeki yıllarda bölgemize ışık tutacağı bildirildi.
Sivrisinek ve haşerelerle mücadele konusunda bilimsel çalışmalar yapmak adına Şanlıurfa Belediyesi ile protokol imzaladıklarını belirten Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İ.Halil Mutlu, "Sivrisinek ve haşerelerle mücadele konusunda Şanlıurfa Belediyesi ile ortak hareket etmemizdeki amaç konuya bilimsel açıdan yaklaşmaktır. Akademik personellerimizin bu konuda Şanlıurfa Belediyesi'ne katkıda bulunması bizleri gururlandırmıştır" dedi.
İmzalanan protokol karşılığında Şanlıurfa Belediyesi'nce Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümüne bir laboratuar kurulacağı müjdesini veren Prof. Dr. Mutlu, " Kurulan laboratuarda konu hakkında bilimsel araştırmalar yapılacaktır. Eğer başarılı olursak kentimiz adına önemli bir hizmet yapmış oluruz. Bu konuda bize destek olan Şanlıurfa Belediye Başkanımız Sayın Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba'ya teşekkür ediyoruz. Ayrıca bu konuda çalışma yapacak olan akademik personelleri mi de şimdiden kutluyorum" diye konuştu.
Harran Üniversitesi ile yapılan işbirliğinden duyduğu memnuniyeti ifade eden Belediye Başkanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, protokolün imzalanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.
Başkan Fakıbaba, "Harran Üniversitesi Şanlıurfa adına büyük bir avantajdır. Bizde bu avantajdan her konuda faydalanmak istiyoruz. Sivrisinekle mücadele konusunda bilimsel çalışmalar yapmak bizim için çok önemli. Bende desteklerinden dolayı Sayın Rektörümüz Prof. Dr. İ.Halil Mutlu'ya teşekkür ediyorum" dedi.
Sivrisinek ve haşerelerle mücadele çalışmalarına 1 Şubat 2010'dan itibaren aralıksız devam ettiklerini belirten Şanlıurfa Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Mehmet Palalıoğlu, "Şanlıurfa'da Kışlak popülasyonu ve larva mücadelemiz aralıksız bir şekilde devam ediyor. Çalışmalar kapsamında Şanlıurfa'daki 3 derenin ilaçlama çalışmaları yapıldı. Bunun yanı sıra kent merkezindeki kanallar, tüneller, bina bahçeleri, bodrumlar ve evlerin fosseptik çukurları Müdürlüğümüze bağlı ekiplerce ilaçlanmıştır. Amacımız 2010 yılında sivrisinek ve haşere bakımından sorunsuz bir yıl geçirmektir" dedi.
Sivrisinek ve haşerelerle mücadele konularında vatandaşlarımıza da çok önemli görevler düştüğünü hatırlatan Temizlik İşleri Müdürü Palalıoğlu, "Vatandaşlardan tek ricamız çevrelerini temiz tutmalarıdır. Ancak o zaman sivrisinek ve haşerelerle mücadelede başarılı oluruz" şeklinde konuştu.
Şanlıurfa'nın bir tarım kenti olduğunu, bu yüzden yapılan mücadelede ekolojik çevrenin bozulmaması için büyük dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Şahin Toprak ise yaptığı açıklamada sivrisinekle mücadele konusunda belediyenin bilimsel çalışmalara ağırlık vermesini sevinçle karşıladıklarını kaydetti.
Yrd. Doç. Dr. Toprak, "Sivrisinekle mücadele konusunda biz belediyemize bu konuda bilimsel danışmanlık hizmeti vereceğiz. Belediyemizde bize altyapı konusunda yardımcı olacak. Ben halkımızı yanılgılara karşı uyarmak istiyorum. Yapılan ilaçlama çalışmaları havada uçan tüm canlıları yok etmeye yetmeyebilir. Her havada uçan canlının da sivrisinek olarak algılanmaması gerekir. Şanlıurfa bilindiği üzere bir tarım kentidir. Bitki zararlısı olarak adlandırılan, insanlara zararı olmayan, 2–3 günlük yaşam süreleri olan bu canlıların ilaçlamayla yok edilmeleri ekolojik dengeyi de bozmaktadır. Halkımız bu konuda bize güvensinler, biz onlar için zarar teşkil eden haşerelerle mücadele konusunda elimizden gelen gayreti sarf edeceğiz" dedi.
İHA