Bilişim Altyapısına yılda 5 milyar dolar yatırım
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, genişbant internet abone sayısının 1 ay içerisinde 40 milyondan 40 milyon 500 bine yükseldiğini belirtti.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, genişbant internet abone sayısının 1 ay içerisinde 40 milyondan 40 milyon 500 bine yükseldiğini belirterek, Sadece bir ayda 500 bin abone sayısı arttı. Bu kadar hızlı gelişen sektörün, güçlü bir alt yapısının olması gerekiyor. Bu nedenle de yılda 5 milyar dolarlık alt yapı yatırımı gerçekleştiriliyor dedi.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı toplantı salonunda, Sabahattin Zaim Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi ve Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) arasında "Bilişim Dersleri ile Revizyonu" imza töreni gerçekleştirildi. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, üniversite-bilişim sektörü işbirliği kapsamında çalışmaların başlatıldığını ifade etti.
Elvan söz konusu protokolün üniversite ile sanayinin işbirliğinin geliştirilmesi, sanayinin bilgi ve iletişim sektörünün ihtiyaçları doğrultusunda öğrenci yetiştirilmesi, öğrencilerin istihdamının sağlanması amacıyla Yazılım Sanayicileri Derneği ile iki üniversite arasında imzalandığını söyledi.
Bilgi ve iletişim sektöründe dünyada baş döndürücü gelişme yaşandığını dile getiren Elvan, dünyadaki hızlı değişim ve dönüşümün en önemli öncüsünün, bilgi ve iletişim sektörü olduğunu dile getirdi.
Dünyada bilişim sektördeki büyüme hızının, dünyada ortalama büyüme hızının 3-4 katı olduğuna işaret eden Elvan, Türkiye'de de yıllık ortalama büyüme hızı yüzde 3-4 bandında beklenirken, bilgi ve iletişim sektöründeki büyüme hızı yüzde 10'un üzerinde oldu ifadelerine yer verdi.
Dünyada nüfusun 7.2 milyar, mobil abone sayısının 7 milyar, internet kullanıcı sayısının 3 milyar olduğunu belirten Elvan, her bir dakikada 5 milyon video izlendiğini, 433 bin tweet atıldığını, 2,7 milyon arama yapıldığını söyledi.
Bilgi ve iletişim sektörünün tüm sektörlerin lokomotifi olduğunu bildiren Elvan, Bakanlık olarak önümüzdeki günlerde bilgi ve iletişim sektöründe faaliyet gösteren yazılımcı firmalara Ar-Ge desteği vermeye başlayacaklarını ifade etti.
Bakan Elvan, 2014 yılı Ekim ayı sonu itibariyle ülkemizde; Geniş bant İnternet abone sayısı 40,5 milyona, Mobil internet kullanan abone sayısı 31,8 milyona, Mobil abone sayısı 72 milyona, M2M abone sayısı 2.5 milyona ulaştı. Makinalar arası iletişime 2015 sonu itibariyle abone sayısının 7 milyonu aşacağını düşünüyoruz dedi. Geçen ay yaklaşık 40 milyon olan genişbant abone sayısı, bu ay 40 milyon 500 bine yükseldi. Sadece bir ayda 500 bin abone sayısı arttı dedi. Bu kadar hızlı gelişen sektörün, güçlü bir alt yapısının olması gerektiğine dikkati çeken Elvan, yılda 5 milyar dolarlık alt yapı yatırımı gerçekleştirdiklerini kaydetti.
Nitelikli insan kaynağı konusunda ciddi sıkıntı yaşandığına dikkati çeken Elvan, "Bu protokolle, üniversitelerimiz bilgi ve iletişim sektörünün talep ettiği müfredat programı çerçevesinde öğrencilerini bir programdan geçirecekler. Üniversiteden mezun olur olmaz bu öğrencilerimiz Yazılım Sanayicileri Derneği Bakanlığımız tarafından işlerine yerleştirilecekler. Yani istihdam garantili sistemi yürürlüğe koyuyoruz" diye konuştu.
Türkiye'nin her bir yerleşim yerine internet ve mobil telefon iletişimini ulaştırmak istediklerini bildiren Elvan, 1 yıl içinde ulaşılamayan hiçbir yerleşim yerinin kalmayacağını söyledi. Elvan daha sonra, Nüfusu 1-500 arasında olan ve halen hiç kapsama bulunmayan 1799 yerleşim yerinin Evrensel Hizmet Fonu içinde GSM Kapsama Alanına alınması kapsamında hali hazırda altyapı kurulumlarının yaklaşık yüzde 86sı tamamlanmıştır. Hedefe 2015 ortalarında ulaşılacağına inanıyorum ifadelerini kullandı.
2015 sonunda 4G'yi devreye sokarak, Türkiye'nin ulaşım ve iletişim alt yapısının, dünyada rekabet edilebilir konuma ulaşmasını sağlayacaklarını anlatan Elvan, Türkiye'de Veri İletim Merkezleri ile İnternet Değişim Noktaları kurulması amacıyla çalışmaları başlattıklarını kaydetti. Sayısal arşiv, oyun, bilgisayar pazarı, yazılım ürünleri gibi alanlarda yasal düzenlemeye ihtiyaç olduğunu vurgulayan Elvan, bu konudaki çalışmaların da başladığını, bu alanları içeren yasal düzenlemenin önümüzdeki yıl yapılmasının planlandığını ifade etti.
Acil durumlarda kullanılan mobil baz istasyonlarının kurulması konusunda bu yıl yoğun bir çalışma yaptıklarını ifade eden Elvan, her iki ile bir mobil istasyon olacak şekilde planlama yaptıklarını bildirdi. Elvan, Acil durumlarda kullanılan Mobil Baz İstasyonlarının faydasını bu güne kadar birçok olayda gördük. Acil durumlarda haberleşmenin aksamadan devam etmesi için ülke genelinde 25 bölgede bulunan Uydu Transmisyonlu Mobil Baz istasyonlarının sayısı 40a çıkarıldı ve her iki ile bir mobil istasyon olacak şekilde gerekli planlama yapılmıştır şeklinde ifadelerine yer verdi.
Ortak hedeflerin konmasının ortak akılla olacağını belirten Elvan, burada sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve ilgili tüm taraflarla işbirliğine devam edeceklerini, ülkenin ihtiyacı olan orta ve uzun vadeli bakış açısı çerçevesinde yapılması gereken çalışmaları birlikte yapacaklarını kaydetti.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer de söz konusu çalışmaların çok ciddi bir ihtiyacı gidermek için yapıldığını söyledi. Bu konuda sadece Türkiye'de değil Avrupa Birliği'nde de (AB) ciddi bir ihtiyaç olduğunu dile getiren Acarer, "Önümüzdeki 5 yıl içinde 860 bin yeni yazılım elemanı ihtiyacı var Avrupa'da. Türkiye'de her yıl en az 10 bin yeni yazılım elemanına ihtiyaç var" dedi.
Yayımlanan sektör raporlarına göre, sektörün en önemli ihtiyacının yüzde 59 ile nitelikli eleman ihtiyacı olduğunun belirtildiğini anlatan Acarer, bu tür işbirlikleriyle yeni elemanların sektöre katılacağını ve yazılım sektörünün daha da ileriye gideceğini ümit ettiklerini söyledi.
YASAD Başkanı Doğan Ufuk Güneş de sektör olarak en önemli sorunlarının nitelikli eleman olduğunu dile getirerek, sektörün her yıl 50 bin civarında yeni personel ihtiyacı olduğunu, üniversitelerden mezun olan öğrenci sayısının ise 12 bin olduğunu söyledi. Güneş, 10 yılda 1 milyon istihdam, 10 yılda 10 milyar dolar ihracat hedeflerinin olduğunu ifade ederek, "Bugün yaptığımız protokolle bu hedefe bir adım daha yaklaşmış olacağız. İnşallah hükümetimizin desteğiyle doğru adamlar atmaya devam edersek Türkiye'nin petrolü önümüzdeki yıllarda yazılım olacaktır" diye konuştu.
Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Mustafa Aydın ise üniversitelerinin kurulduğu günden bu yana uygulamalı eğitim yaptıklarını ifade ederek, üniversite-sanayi işbirliği atılımının kendilerini heyecanlandırdığını belirtti.
Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Mehmet Bulut da Türkiye'de üniversitelerin son yıllarda nicelik olarak arttığını kaydederek, Türkiye'nin bu nicelik artışıyla beraber üniversitelerin yüksek öğretim sistemindeki niteliğinde artışına tanıklık ettiklerini bildirdi.
Konuşmaların ardından Bakan Elvan, BTK Başkanı Acarer, YASED Başkanı Güneş, Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Bulut ve Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Aydın tarafından protokoller imzalandı.(İLKHA)