Bilgisayardaki virüs nasıl anlaşılır?
Zaman
İster masaüstü veya dizüstü bilgisayar ister akıllı telefon olsun, iletişim araçlarının önemi büyük. İş ve eğlence için veya aileleri ve arkadaşlarıyla iletişim içinde olmak isteyenlerin bu araçlara bağımlılığı her geçen gün artıyor. Bunların tümü ne kadar çekici görünse de, dijital ortamın getirdiği bazı olumsuzluklar da var. Dijital ortamın popülerliği ve rahatlığı, yasal kullanıcıların yanı sıra siber suçlular için de çekici hale geliyor.
Koruma cihazın kişisel kullanımına da büyük oranda bağlı olduğu için, hiçbir antivirüs yazılımı yüzde 100 koruma sağlamıyor. Bilgisayara virüs bulaşırsa, kullanıcı virüs bulaştığını hemen belirlemeli. Virüs bulaşan dosyayı bulup kötü amaçlı yazılımın bulaştığı ürünün ait olduğu sağlayıcısına göndermelidir. Ancak, kullanıcılar çoğunlukla, bir antivirüs çözümü onlara yardımcı olmadıkça bilgisayarlarına virüs bulaştığını tespit edemiyor.
Güvenlik yönetim çözümlerinin lider üreticisi olan Kaspersky Lab tarafından geliştirilen yeni Kaspersky PURE, her türlü siber tehdide karşı birinci sınıf koruma sağlıyor. Kaspersky PURE, Kaspersky Anti-Virus ve Kaspersky Internet Security ürünlerinin tüm özelliklerini içinde barındırıyor. Şüpheli uygulamaları güvenli ve gerçek sanal ortamda çalıştırıp, web tabanlı tehditlerin etkisinden kurtarıyor. Kaspersky PURE, içinde barındırdığı modül ile tüm bilgileri kripto ederek başkaları tarafından okunmasını tamamen engelleyebiliyor . Ayrıca proaktif zararlı saptama uygulama kontrolü, şüpheli programların şifre, giriş, kişisel bilgi ve işletim sistemine sızmaları engelliyor.
Antivirüs yazılımının sağladığı koruma, yazılımın sahibi olan kullanıcıların ne kadar bilinçli olduklarına da bağlı. Bir antivirüs yazılımı kullanılması bilgisayarlara virüs bulaşmasını engelleyecektir, ancak yine de düşük olasılıklı bile olsa virüs bulaşma olasılığı var. Bir bilgisayara virüs bulaşıp bulaşmadığını tespit etmek genellikle pek de kolay değil. Ancak aşağıdaki ipuçlarını izlemek bu işte atılacak ilk adım olabilir.
Bilgisayarınıza virüs bulaştığını öğrenmenin püf noktaları:
1. İnternette işlem yapmadığınız, örneğin gece vakti gibi sürede de web trafiği devam ediyorsa dikkat etmelisiniz. Bazı kullanıcıların veya başka kişilerin sistemde aktif olabilir. Bunun muhtemelen kötü amaçlı bir faaliyet olduğunu unutmayın.
2. Sistemde yapılandırılmış bir güvenlik duvarı varsa, bilinmeyen uygulamaların internetten bağlanmak girişimlerini virüs bulaşmış olarak yorumlayınız.
3. Web sitelerinde dolaşırken bir reklam penceresi açılıyorsa, sisteminize bir reklam virüsü bulaşmış demektir.
4. Bilgisayarınız sık sık donuyor veya işlemez hale geliyorsa, bunun da kötü amaçlı bir faaliyetten kaynaklandığını aklınızdan çıkarmayın.
5. Kötü amaçlı yazılım bazen bilgisayarda değil telefonda da olabilir. Kimsenin yapmadığı aramalar ve kimsenin göndermediği kısa mesajlar için fatura gelmesini de dikkatle izleyin.
6. Kişisel bir banka hesabına izinsiz erişim sağlanmışsa veya kredi kartı izinsiz kullanılmışsa, bunu bir casus yazılımın sisteme izinsiz olarak girişi olarak algılayın.
Virüs bulaşmışsa ne yapmalı?
Bilgisayarınıza virüs bulaşmışsa, ilk iş olarak antivirüs veri tabanının güncel olduğundan emin olup, bilgisayarı tarayın. Tarama sonunda, bir virüs veya Truva atı bulunursa, virüs bulaşan dosyanın bir kopyasını antivirüs çözümünün üreticisine gönderin. Bu, satıcının tehdide karşı daha hızlı koruma geliştirip, aynı antivirüs programını kullanan diğer kullanıcıları virüsten korumanıza da yardımcı olacaktır.
Bilgisayarlarınızı korumak için yapacağınız erken tespit, bilinçli olarak kontrol anahtar noktaları oluşturmanıza yol açacaktır. Bilgi güvenliğin etkinleştirilmesi için birinci sınıf özelliklere, koruma sağlayacak kapsamlı ve etkili çözümlere ihtiyacınız var. Kaspersky uzmanlarının yeni geliştirdiği Kaspersky PURE, ihyiyacınız olan çözümü sunup, bilgisayarınızı tam korumaya alacaktır.