Beytüşebap'ta Molla Hüseyin Batevi Uluslararası Sempozyumu
Şırnak'ın Beytübeşap ilçesinde Şırnak Üniversitesi öncülüğünde bugün ve yarın Molla Hüseyinê Batewî Uluslararası Sempozyumu gerçekleşecek.
Beytüşebap ilçesinde Şırnak Üniversitesi öncülüğünde, Beytüşebap Kaymakamlığı ve Beytüşebap Belediyesinin de desteğiyle, İslam Alimi Molla Molla Hüseyinê Batewî Uluslararası Sempozyumu bugün ve yarın yapılacak.
Beytüşebapta kendi adını taşıyan Molla Molla Hüseyinê Batewî Parkında mevlit programı düzenlendi. Programa Beytüşebap Kaymakamı M.Fevzi Dönmez, Beytüşebap Belediye eş başkanı Seyran Argan, Şırnak Üniversitesi Genel sekreteri İbrahim Baz ve Hakkari, Ağrı, Van Üniversiteleri öğretim üyeleri ile vatandaşlar büyük ilgi gösterdi.
Programda ilahi sanatçıları bir binden güzel ilahi ve kasidelerin okunduğu programda Kürtçe mevlit okundu.
Program sonunda sempozyum hakkında bilgi veren Beytüşebap Kaymakamı M.Fevzi Dönmez, Molla Hüseyin Batevinin sempozyumu düzenlemelerin nedenini hem bölgede hem ülkede tanınır hale gelmesini sağlamak, hem de çözüm sürecinde Beytüşebaptaki değerlerin ortaya çıkması adına yaptıklarını söyledi.
Bölgede saklı, ortaya çıkılmayan değerlerin çıkılmasına ön ayak olmak istediklerini belirten Dönmez, Molla Betevi, Beytüşebapın yetiştirdiği önemli değerlerden bir tanesi olup Kürt bölgesinin çok önemli bir şahsiyeti olduğu için diğer bölgeler için bütün toplum tarafından tanıtılmasına vesile oluyoruz. Dedi.
Şırnak Üniversitesi genel sekreteri İbrahim Bazda ; Misyonlarının Şırnak Üniversitesi olarak manevi değerlerin, unutulmuş bazı değerlerin gün yüzüne çıkarmak, yerel değerlerin evrensel platformda taşımak olduğunu söyledi.
İranda Suriyede Irakta ve Türkiyede bütün Kürtçe konuşulan bölgede medreselerde mevlidi okunan kitapları ders olarak okutulan çok önemli bir şahsiyet Olduğunun altını çizen Baz şöyle konuştu; Mele Hüseyin Batevi doğunun bir Peygamber aşığıdır. Nasıl Mevlana Hazretleri nasıl Türkçe peygamber aşığı olarak bilinirse Süleyman Çelebi bilinirse Kürt dilinde de Mele Hüseyin Batevi peygamber aşığı olarak bilinmektedir. Bugün İslam dünyasında kardeşin kardeşe, ümmetin ümmete düştüğü tefrikanın kinin, kanın çok yaygın olduğu bir süreç yaşıyoruz. Ümmet olma bilinciyle alakalı sorunlarımız var. Molla Hüseyin Batevi gibi kişilikler bizi ümmet olmaya kardeş olmaya birlikte olmaya davet etmektedir. Bu açıdan onun hayatını görüşlerini, düşüncelerini, felsefesini biz bugün çağın insanlarına bir kez daha aktarmak istedik. Bu münasebetle böyle uluslararası bir program yaptık.Dileriz ve temenni ederiz ki önce bizler için sonra dinleyiciler için onun görüşleri düşünceleri bir kez daha anlama ve yaşama vesile olur diye düşünüyorum
Beytüşebap Belediye eş Başkanı Seyran Arganda Unutulmaya yüz tutan değerlerin tekrar hatırlanmasına sevindiklerini bu vesileyle bu sempozyuma öncülük eden Şırnak Üniversitesine teşekkür ettiklerini söyledi.
Molla Hüseyin El-Batevî Kimdir?
Kürtçe Mevlid-i Şerîf yazarı Molla Huseynê Batewî hakkında kaynaklarda çelişkili ve doğrulanamayan bilgiler bulunmaktadır. Kürtçe (Kurmancî) Mevlid-i Şerîfin ilk baskılarında adı Hasan El-Ertûşî şeklinde yer almıştır ki yapa geldiğimiz araştırmalar bunu doğrulamamaktadır. Bazı kaynaklarsa adını Ahmed olarak kaydetmiştir. Bu kayıtlara karşı yaptığımız araştırma sonucunda asıl adı Molla Hüseyin El-Batevîdir. Molla Ahmed onun dedesidir. Babasının adı Molla Mustafadır. Molla Ahmed, soyundan gelenlerin ifadesine göre, ailesi aslen Irak Kürtlerinin Mizurî aşiretinden olup Beytüşşebabın Pirusan/Piruşan köyündendir.
Onun ve oğlu Molla Mustafanın kabirleri Pirusan/Piruşan köyündedir. Sonra, torunu ve Mevlid yazarı Molla Hüseyin, Bâte köyü sakinlerinin talebiyle kardeşleri, Osman, Ahmed ve Mehmedle birlikte bu köye göçmüş ve burada imamlık yapmıştır. Aile bundan sonra Batevî olarak anılmıştır. Molla Ahmedin 18. yüzyıl başlarında hayatta olduğu tahmin edilmektedir. Mevlid-i Şerîfin yazarı ise bunun torunu olan Molla Hüseyindir. Molla Hüseyinin doğum ve ölüm tarihleri bilinmemektedir. Mevlid metninde kendisi hakkında hiçbir bilgi vermemiş. Sadece son iki beytinde Mevlidi yazan Bâteli bu fakire duâ ve Fatiha okunmasını istemiştir. (İLKHA)