BEYAZGÜL: GÖREVİMİZİ BAŞARIYLA YERİNE GETİRDİK
AK Parti Şanlıurfa İl Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül,seçim sonrası ilk kez Balikligol.coma konuştu:Ben kendimi başarılı olarak görüyorum. İl ve ilçe teşkilatları üzerine düşüne görevleri fazlasıyla yerine getirdiklerine inanıyorum
Röportaj: Mehmet Guli Aslan
7 Haziranda yapılan genel seçimlerde meclise Şanlıurfadan 7 milletvekili gönderen AK Partinin Şanlıurfa İl Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül ile seçim sonuçlarını ve AK Partinin neden oy kaybettiğini konuştuk.
İl Başkanlığında bizi sıcak ve samimi bir şekilde karşılayan Beyazgül'le dobra dobra konuştuk....
Zevke okuyacağınız bir röportaj...
2015 Haziran Milletvekili seçim sonuçlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Seçimlerde Şanlıurfada Türkiye ortalamasının üzerinde % 47 oy aldık. Normalde Avrupada %40 ile iktidar olunur. Türkiyede de geçmişte bu böyleydi. Ancak seçim sisteminden dolayı %41 ile AK Parti İktidar olamadı.
Sebepleri nelerdir?
AK Parti geçmiş döneme göre seçmen AK Parti nasıl olsa yine iktidardır dedi. Bazı küçük sıkıntıları nedeniyle AK Parti biraz güçlü bir iktidar olmakta olabilir diye düşünüyorum.
77 BİN SEÇMEN OY KULLANMADI
AK Parti Şanlıurfada % 47 ile Türkiye Ortalamasının üzerinde oy çıktı diyorsunuz. Aynı Ak Parti 2014 yerel seçimlerinde % 62 oy oranına sahipti. % 15lik bir kayıp görünüyor sizce bu normal mi?
Birçok nedenler var. Türkiye genelinde 7 puanlık bir düşüş var. AK Parti 2014 seçimleri için aldığı oy büyükşehir için aldığı oydur. Küçük şehirlerin toplamına baktığımız zaman Yüzde 51-52 oy oranı olduğunu görürsünüz. O zamanda Şanlıurfada büyük oy düşüşü yaşanmadığını görürsünüz. Yalnız kullanılmayan oy bir önceki seçime göre 77 bin kişi daha eksik oy kullanmıştır. Sandık başına gitmeyen genellikle mevsimlik tarım işçileri ve bunların yoğunluğu bizim seçmenimizdi.
AK PARTİ SEÇİME GİDERKEN SIKINTILAR YAŞADI
Sol bir parti olan HDP Şanlıurfa gibi muhafazakâr bir şehirde bu oranda oy almasını neye bağlıyorsunuz?
Bölgede iki parti var, AK Parti ve HDP. AK Partiye oy vermek istemeyen seçmenlerin tepki olarak gittiği partidir HDP. AK Parti seçime giderken büyük sıkıntıları oldu.
DEDAŞ SORUNUNU ÇÖZEMEDİK
Ne gibi sıkıntıları oldu?
Mesela DEDAŞ meselesini çözemediğimizi itiraf etmek zorundayım. DEDAŞla ilgili çiftçilerimizin sorunu devam etmekteydi seçine giderken. Yine bir takım sıkıntılar oldu.
SORUNA MÜDAHİL OLMAK ZORUNDAYIZ
DEDAŞ sorunu nedir ki çözemiyorsunuz. Bakanı geliyor çözülmüyor.. iş başbakana kadar uzanıyor yine kalıcı bir çözüm getirilemiyor. Neden acaba?
DEDAŞta AK Parti problemin bir parçası değil. Problem birliklerle DEDAŞ arasında. Biz parti olarak burada aracı kurum, hakem konumundayız. İşte paraları Birlikler çiftçilerden toplayıp DEDAŞa ödemesi lazım. DEDAŞta elektriği vermesi lazım. İşte burada bir takım problemler yaşanıyor. Bu problemler yaşanınca, efendim AK Parti, Hükümet bunun dışında kalsın diyemeyiz. Soruna müdahil olmak zorundayız. Ve her sorun çıktığında biz de müdahil oluyoruz.
Vekil listesinin ve yerel yönetimlerin oy oranına etkisini değerlendirir misiniz?
Kamuoyunda böyle bir algı var. İşte efendim vekil listeleri çok uygun olmadığı söyleniyor. Bu söylentilerin seçime etkisi hangi noktada? Bunu bilemiyoruz. Ama böyle bir algı olduğunu biz de biliyoruz.
YEREL VE ULUSAL SEBEPLERİ VAR
Seçimlerdeki oy kaybınızın birçok nedeni elbette var. Ama özellikle sizin tespit ettiğiniz nedenler var mı, varsa nelerdir?
Anket yapan gruplar bunun nedenlerini içeren anketleri henüz bize ulaştırmış değiller. Ama teşkilat olarak yaptığımız bazı çalışmalar var. Teşkilatlarımızın görüşlerini aldık. İlçe başkanlarımızın düşüncelerini aldık. Almaya devam ediyoruz. Tespit ettiğimiz yerel ve ulusal sebepleri var.
Mesela nelerdir bu sebepler?
Bunların üzerinde de çalışmalar olacak. Urfaya yansımasına gelince, burada kayıp % 15 civarında değil. Şunu söyleyeyim Siverek gibi bir yerde Büyükşehir olarak bize oy vermiş ama ilçe belediyesinde oy vermemiş. Şimdi o bölgede bağımsız bir aday çıkmış yerel seçimde bize oy veren burada bağımsız adayına oy vermiş. Bu AK Parti için kayıp sayılmaz.
GÖREVİMİZİ YERİNE GETİRDİK
Siz İl teşkilatı olarak bu seçimde başarı elde ettiğinize inanıyor musunuz, yoksa biz Başarsız olduk mu diyorsunuz?
Ben kendimi başarılı olarak görüyorum. İl ve ilçe teşkilatları üzerine düşüne görevleri fazlasıyla yerine getirdiklerine inanıyorum.
Nasıl?
Şanlıurfada 2 tane miting yaptık. Bir mitingimiz 60-70 bin civarındaydı. Diğer miting 100 binin üzerindeydi. Bunlar birer organizasyon işidir. Seçim koordinasyon Merkezimiz in seçim çalışmaları hepsi eksiksiz ve kusursuz olarak yerine getirildi.
GENEL MERKEZLE GÖRÜŞÜYORUZ
Kamuoyunda seçim başarısızlığının faturası teşkilata kesildi. Revizyon olacak söylentisi var. Gerçekten var mı böyle bir şey?
Genel merkezle görüşüyoruz. Şu an genel merkez nezdinde böyle bir intibaı verecek hiçbir şey yok. Bu dedikoduları yazan kişi teşkilatımızı çok yakından tanımıyor. Biri bana desin ki, teşkilat olarak şurada şu görevi yapmadın desin. Yok, öyle bir şey!
SEÇİMDE SİYASET BELEDİYE ÇALIŞMALARINA İNDİRGENDİ
Siyaset aynı zamanda bir algı yönetimidir. Şanlıurfada Hep Parti olarak hem de belediyeler olarak iyi yönettiğinizi söyleyebilir misiniz?
Algı noktasında ülke genelinde bir sıkıntı oldu. Belediye çalışmaları önümüze çıkarıldı. Belediye başkanlarımız çok güzel çalışmalar yapmalarına rağmen bir yıllık belediyelerin yapması gerekenler yapıldı. Ama seçim belediye çalışmalarına indirgendi. Oysa belediyelerin çalışmalarını tamamlamaları için önlerinde 4 yıl vardır. Belediye seçimlerinde belediye çalışmaları gündeme gelmesi lazımken bunu bu seçimde önümüze çıkardılar.
Burada sıkıntı neydi?
İlk kez büyükşehir olmuşsunuz. Bütün köyler mahalle olmuş. Hepsinde yılların sıkıntısı var. 1200 köy 800 mezrası olan Şanlıurfada bütün bu yerleşim yerlerinin ihtiyaçlarını bir yılda bitirmek mümkün değil. Başkanlarımız meclis üyeler ve teşkilatlarımız çok gayret sarf ettiler. Ama tekrar söylüyorum bu bir belediye seçimi değildi.
Elbette belediyelerin çalışmalarına bizde şahidiz. Ama bunun üzerinden yapılan algıyı çok iyi yönettiğinizi düşünüyor musunuz?
Bu algı Urfaya mahsus değil. Gündem nasıl belirlersiniz. Çıkarsınız kamuoyuna açıklamalar yaparsınız. Çıkıp açıklama yaptığımız zaman. Vurguladığımız konular şu an karşımıza çıkan konular oldu. O zaman vatandaşa, Bakın bir hükümet belirliyorsunuz. Geçmişte yaşanan koalisyonların ülkeyi getirdiği durumu göz önüne alın, Projesi, programı olan bir parti varsa gelsinler karşımıza çıksınlar dedik. Ama bir taraftan da yaşamın gerçekleri var. Yaşıyorsun içerisinde
bir muhtarımıza taziye evi yapılıyor. Komşu muhtarlıkta muhtar bize gelip diyor ki; Ben kapıdan çıktığımda 20 kişi önümü kesiyor. bana diyorlar ki bak komşu köyün muhtarı gidip taziye evini yaptırmış sen yaptıramıyorsun. Evden çıkamaz oluyoruz diyor. Bu sadece bir algı değil. Bir gerçekle karşılaştık.
SURİYELİLER SEÇİME ETKİ ETTİ
Şanlıurfada Erdoğanın ifadesi ile Suriyeli misafir sorunu var. Seçime etkileri nelerdir?
Az önce dedik. Yılların birikmiş kırsal sorunları, DEDAŞ sorunlarını kucağımızda bulduk. Aynı şekilde bu Suriyeliler sorununun da kucağımızda bulduk. Suriyede Amerikan etnik yapıyı değiştiriyor. İnsanların göçüne neden oluyor. Amerikan ortaya çıkardığı bu sıkıntılarının Türkiyenin yüklenmesini istiyor. Bu memlekete 490 bin mülteci geldi. 4 gün boyunca ülkemize almak istemedik. Ama o insanlar ot yiyerek yaşamaya çalıştılar. Bir yandan biz vicdanen rahatsız oluyoruz. Diğer yanda sınırda yaşayan vatandaşlarımız bize, bu din kardeşlerimiz ot yerken, susuzluk çekerken ben burada rahatsızım. Bunları içeri alın diyorlar. Böyle bir şeyle karşı karşıyayız. 490 bin mültecinin gelmiş. Bunlar elbette büyük sorunlar. İnsanlarımızın bu konuda şikâyetleri var. Bunları biz gerekli mercilere iletiyoruz. Bunun da seçilere etkileri olduğunu düşünüyorum.
Bir de teşkilatlara yönelik şöyle bir eleştiri var. Vatandaş diyor ki; Ben telefonla ulaşamıyorum. Görüşmek için randevu alamıyorum gerçekten var mı böyle bir sıkıntı?
Kesinlikle yok böyle bir sıkıntı. Günde şahsımın kaldıramayacağı yoğunlukta gelen telefon trafiği var. 2 milyonluk şehirde herhangi bir sorunu olan il başkanını arıyor. Ama il başkanının toplantısı var. Başka bir çalışması var. Özel bir görüşmesi var. O saatte cevap veremiyor. Ama arada zaman geçtiğinde dönüp cevap veriyoruz. Mesela geçen gün bizim de yönetimimizden biri bana diyor ki, Başkanım benim telefonumu niye engelleye koymuşsun defalarca aradım telefonun meşgul evet saatlerce bu telefonum meşgul. Şimdi sizinle röportaj yaparken telefonum çalıyor. Röportaj yaparken telefonla konuşma şansım yok. Bir de il başkanlığımıza gelen herkesle görüşüyoruz. Randevu veriyoruz. Herkesin sorunlarıyla elimizden geldiğince ilgileniyoruz.
TÜRKİYE PARTİSİ OLMAK BAŞKADIR
MHP ve CHP Türkiye geneli iyi bir oy oranına sahip olmalarına rağmen Şanlıurfada vekil çıkaramamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Şimdi Türkiye Partisi olmak başka, sadece bir kitleye hitap eden bir parti olmak başka. Şu an mecliste olan partilere baktığımız zaman biri Doğu bölgesine sıkışmış kalmış. Biri İç Anadoluya sıkışmış kamlı. Ana muhalefet dediğimiz parti ise sahillere sıkışmış. Türkiye Partisi olmak başkadır. Seçimden önce de söyledik bunları. Seçimden önce biri çıkıp diyor ki ben emekliye 1,500 TL vereceğim. Almanyadaki bir dostum anlamıştı, Almanyada emekliye 2,000 lira maaş vereceğim diye parti kaybediyor neden diye sorduğumda; Vatandaş söyleme bakmıyor. Kaynağı soruyor demişti.
İDEOLOJİ PARTİLERİN ÖMRÜNÜN TAMAMLAMASI LAZIM
Son olarak neler söylemek istersiniz?
Ben seçimden önce de söyledim. Dünyanın geldiği noktaya bakmak lazım. Avrupa ve Amerikaya bakalım. Avrupada sınırlar kalktı. Amerikada birçok millet aynı sınırların içerisinde yaşıyor. Özgür düşünce serbest ekonomi ile ülkelerin geldiği nokta ortada! Ülkemizde de artık ırkı ön plana alan ideoloji partilerin ömrünün tamamlaması lazım. Gelecek noktasında ülkeye hiçbir katkısı olmaz. 2002 öncesi ve 2002 sonrasını kıyaslamak lazım. Ülkeyi daha iyi noktaya taşıyacak siyasi kadrolar varsa buyursunlar.. yoksa!..
Bize zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.
Ben teşekkür ederim