Beşikçiler teknolojiye direniyor

Diyarbakırlı demir ustalarının ellerinde sanat eseri haline gelen bebek beşikleri, dayanıklılığı ve faydaları ile teknolojiye direnmeye devam ediyor.

Beşikçiler teknolojiye direniyor

Tahta beşiklerin kullanımı terk edildikten sonra bir zamanlar altın çağını yaşayan demir beşik ustaları, gelinen nokta da teknolojiye direnmeye çalışıyor.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde halen kullanılmakta olan demir beşikler, Diyarbakırlı demir ustalarının ellerinde sanat eseri haline getiriliyor.

Diyarbakır’da beşik imalatının sadece 2 yerde yapıldığını dile getiren demir beşik imalatçısı Yılmaz Rollas, imal ettiği beşikleri sadece Diyarbakır’a değil, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan birçok il ve ilçeye gönderdiğini söyledi.

“Demir beşiklerde bebekler daha rahat uyuyor”

7 yaşından beri demircilik yaptığını söyleyen Rollas, “Ben sıcak demircilikten gelmeyim. 16 yıldır kendi işyerimi işletiyorum. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde halk demir beşikleri sahipleniyor. Bu beşikler dayanıklı olduğu kadar ve taşıması rahat olduğu için de tercih ediliyor. Demir beşiklerde bebekler daha rahat uyuyor. Diğer beşikler tahtadan yapılıyor ve zamanla yıpranıyor ve kaba olduğu için taşıması da zor.” dedi.

“Günde 10 kapı yapabilirsin ama bir günde 10 beşik yapamazsın”

Demir beşik imal etmenin zorluklarını anlatan Rollas, “Demir beşik yapımı zahmetlidir. Beşiklerin yapımında ince bir işçilik gerekiyor. Bir beşik 12 işlemden geçiyor. Son olarak beşik boyanıyor. Paslanmasın diye mavi renge boyanıyor. Her işin zorluğu gibi beşiğin de yapım aşamasında zorluklar vardır. Günde 10 kapı yapabilirsin ama bir günde 10 tane beşik yapamazsın.” ifadelerini kullandı.

Demir beşikleri perakende olarak satan Ercan Ural ise demir beşiklere rağbetin düşme aşamasında olduğunu söyledi.

“Beşikleri 30-35 liraya satıyoruz”

Ural, “Eskiden sadece demir beşikler kullanılırdı. O zaman bu beşiklere rağbet daha fazla idi. Şimdi çeşit çeşit fantezi beşikler yapıldı, haliyle onlara yönelmeler oldu. Şimdi demir beşik çok az satılıyor. Halk 400-500 liraya mobilya beşik alıyor. Biz ise bu beşikleri 30-35 liraya satıyoruz.” diye konuştu.

Demir beşiklerin bebekler için daha rahat olduğunu belirten Ural, “Bu beşikler bebekler için daha rahattır. Bir ara doktor bir müşterim gelip bu demir beşikten aldı.  Bebekler bu beşikte rahat uyuyor. Diğer beşiklerde ise fazla rahat olmadıklarından dolayı uykularının tadına varamıyorlar.” dedi. (M. Hüseyin Temel / Mustafa Kaynak – İLKHA)