BDP'nin Zorlanacağı 'BOYKOT' kararı
Türkiye Anayasa değişikliği için 12 Eylül'de sandık başına gidiyor. “evet” ve “hayır”lı yapılacak seçimde, CHP ve MHP Tavanlarına “hayır” demelerini telkin ederken BDP Boykot'u denemek istiyor.
BDP neredeyse kendi kendilerini inkâr'a kalkışıyor. 12 Eylül darbesinin an büyük mağduru olan Kürtlerdir. Askeri Mahkemelerde en çok yargılanan ve hatta idam edilen Kürtlerdir. Kürt vatandaşının temsilcisi olduğunu söyleyen ve partisi en çok kapatılan kitle şimdi bütün bu aksaklıkları giderecek anayasa değişikliğini ret edilmesi için boykot ediyor. Belki, “Kürtler için tam demokratik bir değişiklik değil, kerhen de olsa kendimiz için evet diyoruz” deselerdi daha tutarlı olurlardı.
Bakın akliselim düşünen herkes bu paketin olumlu oluğunu söylüyor. Bunlardan biri de; CHP'de uzun süre genel başkan yardımcılığı yapan Ankara Milletvekili Eşref Erdem'dir. Erdem; "Sadece askeri yargının yetki alanının daraltılması bile 'evet' demek için yeterlidir. Darbecilerin yargılanmasının önünü açan bir madde de varsa bu pakette, 'hayır' demek mümkün değil." diyor.
Bunun mümkün olmadığını BDP kökenli Kürt Politikacı Feridun yazar'da teyit ediyor. Yazar; "Tam istediğim gibi olmasa da tüm maddelerin çok iyi tarafları var. Yapılan değişikliklerin hepsi olumludur. Yani bu anayasa, Türkiye'nin çıkmazı ve önündeki en büyük engeldir. Pakette özellikle bazı alanlarda köklü yenilikler getiriliyor. Mesela kadınlara, işçiler ve memurlara getirilen haklar, askere sivil yargı yolunu açan düzenleme, HSYK kararlarının yargılamaya açılması ve Anayasa Mahkemesi'nin yapısının demokratik bir zemine kavuşması çok önemlidir."
Tepkiler bununla da sınırlı değil; Diyarbakır'da büyük bir seçmen kitlesi olan Legerina Kurden Demokrat (LKD) Türkçe adı "Demokrat Kürtlerin Arayışı" olan derneğin sözcüsü Sertaç Bucak, "Vesayetin ve statükonun savunuculuğunu yapan başta CHP ve MHP olmak üzere diğerlerinin "hayır" tavrı bizi şaşırtmadı. Ancak aklını ve vicdanını askıya alan Barış ve Demokrasi Partisi'(BDP) yönetimi ise "Boykot" çağrısında bulunuyor. BDP, tabanının sesine kulak vermiyor. Siyasetten kaçıyor. Değişiklik paketinde Kürtlere özel düzenlemelerin olmadığı doğrudur. Ama Kürt Sorununun sivilleşme, İnsan Hakları ve Demokrasi ile doğrudan ilgili olduğu; Kürt Sorununun sivil, demokratik, siyasal çözümüne demokratik bir ortamın daha doğru imkânlar sunacağı da gerçektir.” Diyerek BDP'nin Boykot çağrısına tepki gösteriyor.
BDP büyük seçmen kitlesi ve KCK operasyonu nedeni ile AK Parti'ye düşman olan ve Ak Parti'nin her yaptığına karşı gelen Kürt Ergenekon'u arasına sıkışmış durumda. Aşağı tükürse sakal yukarı tükürse bıyık!..
Belki, BDP'nin hâkim olduğu küçük yerleşim yerlerinde, Ergenekon desteği ile boykotta başarılı olabilir; ama büyük yerleşim yerinde bulunan ve sandığa gitmelerinde bir maddi engel bulunmayan tüm Kürtler sandığa gidecek ve “EVET” oyu kullanacaktır.