BDP, İttifakın Meyvelerini Topladı

BDP, İttifakın Meyvelerini Topladı

BDP, ilk kez bu seçimde dindar kitlelerle irtibat sağladı. Maksimum oy ve temsilciye ulaşmayı planlayan BDP, bazı sol gruplarla da işbirliği yaptı.

BDP, özellikle Diyarbakır, Şırnak, Hakkâri, Mardin, Batman ve Van'da büyük bir oy sıçraması gerçekleştirdi. Diyarbakır'da yüzde 58,72 ile 411.232 oy alan BDP, gösterdiği 6 bağımsız adayı Meclis'e gönderdi.

KCK davasından tutuklu olan Hatip Dicle, 78 bin kişinin desteğine ulaşarak Diyarbakır'da en yüksek oy alan bağımsız oldu. Bir önceki seçimde Diyarbakır'da 190 bin oy alan AK Parti, bu kez 230 bine çıktı. Seçimlere 'ferdi bağımsız aday' olarak giren AK Parti'nin ikinci sıra milletvekili adayı Galip Ensarioğlu'nun amcası Salim Ensarioğlu da yaklaşık 20 bin oy almayı başardı. BDP'nin çıkış yaptığı yerlerden biri de Van. 2007 seçimlerinde yüzde 32,49 olan oy oranını, yüzde 48,7'ye çıkaran BDP, 207.355 kişinin desteğini aldı ve aday gösterdiği 4 ismi de Ankara'ya gönderdi. BDP, Hakkâri ve Mardin'de de 3'te 3 yaptı.

BDP'nin bu başarısının birkaç sebebi var. Parti yönetimi, seçim öncesinde iki önemli adım attı. Birincisi, kendileri dışındaki KADEP ve HAK-PAR gibi Kürt partileriyle ittifak yapı. Sembolik olarak önemli olan bu hamleyi, Şerafettin Elçi ve Altan Tan gibi mütedeyyin kesime seslenebilecek isimleri bünyelerine katarak ikinci bir açılım yaptılar. Öteden beri, bugün BDP ile temsil edilen bu hareket için tencere kapak benzetmesi yapılırdı. Tencere ile kapağın birbirine uymadığı, tabanın muhafazakâr, tavanın ise sosyalist olduğu söylenirdi. İlk kez BDP, bu seçime dindar kitlelerle irtibat sağladı. 12 Haziran'da maksimum oy ve temsilciye ulaşmayı planlayan BDP, bazı sol-sosyalist gruplarla da işbirliği yaptı. 'Emek Özgürlük ve Demokrasi Bloku' adını alan ittifakın içinde, eski CHP'li Esat Canan, yazar-yönetmen Sırrı Süreyya Önder, yönetmen Gani Şavata, sanatçı Ferhat Tunç, Mardin'de yaşayan Süryanilerden Erol Dora ve 68 kuşağının önde gelen öğrenci liderlerinden, Dev-Genç'in eski lideri, Mahir Çayan ve arkadaşlarının öldürüldüğü Kızıldere olayından sağ kurtulan tek kişi olan Ertuğrul Kürkçü gibi isimler yer aldı.

BDP, seçim sürecinde çok iyi bir çalışma yürüttü. Bütün illerde kapı kapı dolaşıldı. Mesela cezaevinde bulunan Hatip Dicle, kendi bölgesinde seçmenlere, tek tek isimlerini el yazısıyla yazarak mektuplar yolladı. AK Parti'nin düşük profilli adaylar göstermesi ve aşiretlerden uzak durması da bağımsızların işine yaradı. Feodal kesimin oylarını bu kez BDP aldı. Van'daki Burukan aşireti büyük oranda bağımsız adaylara oy verdi. Ayrıca Doğu ve Güneydoğu'daki genç seçmenlerin önemli bölümü, tercihini BDP'den yana kullandı. Yaşanan oy patlamasında bunun da ciddi bir etkisi var.

MARDİN'DE BÖLÜNMEZ FAKTÖRÜ

Mardin'deki durum diğerlerinden biraz farklı. Bağımsızların elde ettiği yüzde 61'lik oy oranının tümü BDP'ye ait değil. Seçimde 'ferdi bağımsız' aday olan eski milletvekili Süleyman Bölünmez, yaklaşık 30 bin oy aldı. Bu da yüzde 9'luk bir oy oranına tekabül ediyor. Bunların büyük kısmının AK Parti'den gittiğini söylemek mümkün. AK Parti'nin milletvekili aday listesi yaparken, aşiret ve ilçe dengelerine dikkat etmemesinin de alınan sonuçta etkisi var.

Aziz İstegün / Zaman