Bayramda her 30 KM'de trafik denetlemesi var

İçişleri Bakanlığı, ''Kurban Bayramı Tatili Süresince Alınacak Trafik Tedbirleri''ne ilişkin genelge yayımladı. Her 30 kilometrede bir ekipler denetim yapacak.

Bayramda her 30 KM'de trafik denetlemesi var
İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin imzasıyla 81 il valiliğine gönderilen genelgede, Kurban Bayramıtatili süresince, karayollarında trafik yoğunluğunun artış gösterdiği, buna bağlı olarak biran önce kavuşma arzusunun baskısıyla trafikte oluşan ihmal ve dikkatsizlikler sonucunda bu güzel günlerin ayrılık ve hüznü çağrıştıran günlere dönüştüğü belirtildi.

Vatandaşların huzur ve güven içerisinde seyahatedebilmelerini sağlamak amacıyla mevcut trafik tedbirlerine ek olarak karayollarında bazı tedbirler alındığı bildirilen açıklamada, bu tedbirlerin görev, yetki ve sorumluluğu bulunan bütün kurum ve kuruluşlarla koordinasyon ve işbirliği içinde planlanıp uygulanacağı kaydedildi.

Genelgeye göre, tatil süresince şehirlerarası ve şehir içi karayollarında görevli ekipler, trafik kuruluşlarının büro hizmetlerinde görevli personel ile takviye edilip, ortalama her 30 kilometreye bir ekip düşecek şekilde görevlendirilecek. Ayrıca, karayollarının önemli kavşak, geçit ve kesişme noktalarında sabit ekiplerkonuşlandırılacak.

Trafik hizmetlerinden sorumlu birim amirleri, bayram tatilinin özellikle başlangıç ve bitiş günlerinde, bizzat karayolları güzergahında bulunacak ve alınan tedbirleri uygulatıp, gerekli koordinasyonu sağlayacak.

Genelgede yer alan diğer önlemler şöyle:

-Trafik personeli maç, konser, toplantı gibi programlarda güvenlik nedeniyle görevlendirilmeyecek, gerektiğinde bu gibi etkinliklerde sadece trafiğin tanzim ve denetimi amacıyla görevlendirilecek.

-Emniyet Genel Müdürlüğünce uygun görülecek güzergahlarda, karayolu trafiğinikontrol etmek, hatalı davranışları görülen araç ve sürücülerini trafik denetim ekiplerine bildirmek ve gerektiğinde karayolları üzerinde ek tedbirler aldırmak üzere, havadan helikopter ile izleme ve denetlemeler de yapılacak.

-Bayram tatili süresince şehir içi ve şehirlerarası karayollarında görevlendirilen motorize trafik ekiplerinde akaryakıt kısıtlamasına gidilmeyecek.

-Bayram öncesinde basın yayın kuruluşları kanalıyla, yol kullanıcılarına şehir içi ve şehirlerarası yolculuklarında toplu taşım araçlarını kullanmaları, ayrıca tatil süresince de trafik kurallarına, trafik işaret ve işaretçilerinin ikazlarına uymaları yönünde ulusal, bölgesel ve yerel duyuru ve yayınların yapılması sağlanacak.

-Yol kullanıcılarının yoğun olarak mola verdikleri karayolları üzerindeki dinlenmetesislerinde, trafik güvenliğine yönelik sesli ve görsel yayınlar yapılması sağlanacak, ayrıca bu tesisler ile karayolları üzerindeki denetim noktalarında sürücü ve yolcuların bilgilendirilip bilinçlendirilmelerini sağlayacak broşür ve sticker gibi materyaller dağıtılacak.

-Terminallere giriş ve çıkış yapan bütün otobüslerin takografları, şoförünün alkol durumu, taşımacılık yetki belgeleri (korsan taşımacılık yapıp yapmadıkları), Zorunlu Mali Mesuliyet ve Zorunlu Ferdi Kaza Koltuk Sigortaları, şoförlerin sürücü belgeleri ve ceza puanları ile aracın fenni muayene durumu titizlikle kontrol edilecek, arıza ve eksikliklerin tespiti halinde gerekli yasal işlemler yapılacak. Ayrıca, karayolu güzergahlarında da otobüs ve minibüsler üzerindeki denetimlere ağırlık verilecek.

-4-14 Kasım 2011 tarihleri arasında (B1) ve (D1) yetki belgesi sahibi firmaların, tarifeli yolcu taşımacılığı hat listesinde bulunan taşıma hatlarının dışına çıkmamaları, ücret tarifelerine uymaları, bu konuda bir taşıma sözleşmesi yapmaları ve bu sözleşmeyi seyahat esnasında taşıtta bulundurmaları kaydıyla, zaman tarifesine bağlı olmaksızın (B2) ve (D2) yetki belgesi sahiplerinin taşıt belgelerinde kayıtlı 25 ve üzeri koltuk kapasitesine sahip araçlarını kullanabilmeleri Ulaştırma Bakanlığı'nın 24.08.2011 tarih ve 2011/KUGM-14/YOLCU sayılı genelgesi ile uygun görülmüş olup, otobüsler üzerinde yapılacak kontrollerde, bahse konu genelge hükümleri doğrultusunda hareket edilecek.

-Son yıllarda bayram tatillerinde meydana gelen trafik kazalarının nedenleri incelendiğinde, bu kazaların önemli bir bölümünün hız ihlali, hatalı sollama, yakın takip, yorgunluk, çalışma ve dinlenme süresi ihlali gibi nedenlerden meydana geldiği görüldüğünden, bu ihlallerin önlenmesine yönelik denetimlere ağırlık verilecek.