Batman'da örnek 'aile içi kitap okuma' uygulaması

Batmanlı bir ailenin ortaya koyduğu 'aile içi kitap okuma' uygulaması, kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için güzel bir örnek teşkil ediyor.

Batman'da örnek 'aile içi kitap okuma' uygulaması

Batman’da Fadlullah Çelik isimli bir vatandaş, kendi ailesine kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için ilginç bir uygulama başlattı. Aile içi kitap okuma kampanyası adıyla, anlaştığı kitap evine aile fertlerini yönlendirerek,   ailesine kitap okuma alışkanlığını kazandırırken,  diğer aile reislerine güzel bir örnek oluşturuyor.

Her defasında sadece bir kitap alınabilen uygulamaya göre, her okunan kitaptan sonra kişi, tekrar bir kitap alma hakkına sahip oluyor.

“Evlerimizde yeteri çeşitlilikte, ailenin her bir ferdine hitap edecek düzeyde kitaplar bulunmayabilir. Bundan dolayı yeterince kitap okunmuyor.” diyen  Çelik, gerekli çeşitlilikte kitap imkânının aile fertlerine sağlanması gerektiğini belirterek, “Biz Müslüman bireyler, şahsiyet ve aileler olarak her birimizin toplumda bir konumu var. Bizler abi, baba veya eş olarak Allah Teâlâ bizleri halife olarak yaratmış ve mesuliyetlere sahibiz. Bu mesuliyetin gereklerini yerine getirme noktasında çokça düşünmemiz gerekiyor. Biz evde aile içi bir kampanya başlattık. Özellikle kızlarımızın okuyabilmesi için, okumalarını teşvik etme yönünde böyle bir düşüncemiz oldu. Tanıdık bir kitap evine geldik. Kardeşlerime özellikle ailemizdeki kız çocuklarına kitap almalarını ve okuyabilmelerini sağlayacak bir teklifte bulunduk.” dedi.

“Ailemin kitap okuması benim dünyevi ve uhrevi kazancımdır”

Yaptıkları uygulamanın dünyevi ve uhrevi kazancı olduğunu söyleyen Çelik, “Mesela kız kardeşim, eşim veya ablam buradan istediği, beğendiği, ilgisini çeken ve okuma yönünde heyecan uyandıran kitabı gelip seçiyor, parasını ödemeden gidiyor. O kitabı okuduğu takdirde gelip ikinci bir kitabı alma hakkı doğuyor. Ben de müsait olduğum zaman gelip aldıkları kitapların ücretini ödüyorum. Böylelikle onların kitap okumuş olması, hem dünyevi hem de uhrevi bir yatırım olarak beni sevindiriyor. Bu da benim kazancım. Ben bu şekilde bizim aileye bu teklifi yaptım. Şu anda bu kampanyayı başlatmış durumdayız.” ifadelerini kullandı.

“Bunu Müslüman ailelere tavsiye ederim”

Yaptıkları uygulamayı bütün Müslümanlara tavsiye ettiğini vurgulayan Çelik, “Bunu ben bütün mesuliyet sahibi, kendisini sorumlu his eden Müslümanlara tavsiye ederim. Evinizdeki kitaplar çocuklarınızın, kardeşlerinizin, eşlerinizin ilgisini çekmeyebilir ve bu ilgisizlikten kaynaklı, yeterince kitap okunmayabilir. Bunu aşabilmek için kitap evleriyle özellikle barışık olmamız lazım. Mesuliyetimizin altındakilere farklılıkları sunabilmemiz gerekiyor. Biz kendi ailemizde böyle bir uygulamaya elhamdülillah başladık. İnşallah faydalı olur. Bunu da Müslüman kardeşlerime tavsiye ederim. İnşallah muvaffak oluruz.” şeklinde konuştu.

“Kitapsız ev en fakir evdir”

Her kitabın herkese hitap etmediğini dile getiren Çelik şu tavsiyelerde bulundu: “Elhamdülillah hepimizin evinde kitaplar var. Kitapsız ev zaten en fakir evdir. Fakat evdeki kitaplar bizim çocuklarımıza hitap ediyor mu? Veya kız kardeşlerimize, annelerimize, ablalarımıza ve eşlerimize hitap edecek düzeyde mi? Evdeki bu kitaplar sayıları genelde değişmiyor. Okumak isteyen bir insan mesela benim kardeşim okumak için benim kitaplığıma bakıyor, fakat onun ilgisini çeken bir durum veya yeteri çeşitlilik de yok. Bundan dolayı aile fertlerimi özellikle kız çocuklarını okumaya teşvik etmek için burada bir kitap eviyle anlaştık.” (M. Sait Çelik – İLKHA)