Batman Üniversitesi fıstık'a el attı
Batman Üniversitesinde ağaçlandırma çalışması başlatıldı.
Batman Üniversitesi Sert Kabuklu Meyveler ve Uygulama Araştırma Merkezi, Batı Raman Kampüsünde ağaçlandırma çalışması başlattı. Uygulama kapsamında kampüs alanına bin adet fıstık ağacı ekildi. Ağaçlandırma çalışmasında konuşan Rektör Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam, İnsan ile doğayı birbirinden ayıramazsınız.ifadelerini kullandı.
Sert kabuklu meyveler üzerine bilimsel çalışmalar ve etkinlikler yapan Batman Üniversitesi, bu konuda önceki gün fıstık ağacı ekerek ilk adımı attı. Üniversite Rektörü Prof. Dr. Uluçam eşliğinde akademisyenler ve öğrenciler kampüs alanına bin adet fıstık ağacı ekti.
Sert kabuklu meyvelerin önemine dikkat çeken Rektör Uluçam, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde, fıstık, badem, ceviz, fındık ve kestane gibi sert kabuklu meyve yetiştiriciliğini teşvik etmek, doğal florayı canlandırmak, bu yörelerde yetişen çeşit ve tiplerin korunmasını sağlamak, yerli çeşit ve tiplerimizin üstün özellikleri ile yüksek verim ve kalitedeki yabancı çeşitleri hibritlemek, yeni çoğaltma tekniklerini uygulamalı olarak yöre üreticisine öğretmek ve ilgi alanındaki bölgelere anaç kalem ve aşılı fidan temininde yardımcı olmayı amaçlıyoruz. Merkezimizin yürütücülüğünü öğretim üyelerimizden Doç.Dr. Filiz Akbaş yapıyor. Bu tür etkinlikler hem üniversite hem de öğrenciler için çok önemlidir. Doğayla toprakla iç içe olmak insanın manevi yönünü geliştirdiği gibi sağlıklı yaşam içinde gereklidir. Dolayısıyla insanla doğayı ayırmak mümkün değildir.dedi.
Bölge olarak sert kabuklu meyve türleri yetiştiriciliği ve özellikle antepfıstığı için uygun ekolojiye sahip olduğunu da sözlerine ekleyen Uluçam, Bu kapsamda sağlıklı fidan üretim alt yapısının oluşturulması amaçlanmıştır. Ayrıca temel ve uygulamalı araştırmalara kaynak oluşturulması suretiyle lisans ve lisansüstü öğrencilerin pratik çalışmalarına katkıda bulunulması planlanmıştır.diye konuştu. (M.Fatih Akgül-İLKHA)