BARUTÇU HANINI TURİZME KAZANDIRMAK İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLADI

BARUTÇU HANINI TURİZME KAZANDIRMAK İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLADI

 


 

İl Genel Meclis Başkanlığına seçildikten sonra Barutçu Hanı’nın özel idare tarafından kamulaştırılıp, restorasyonun yapılması konusunu gündeme taşıyan İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Yavuz, Vali Nuri Okutan ile birlikte Barutçu Hanında incelemelerde bulundu.

 

Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan Barutçu Hanı’na gelirken, yol güzergâhında bulunan esnafları da ziyaret edip onlarla bir süre sohbet etti.

 

Barutçu Hanı esnafıyla da görüşen Vali Nuri Okutan ve Mustafa Yavuz, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Müdürü Hakan Kutluhan’dan tarihi han hakkında bilgi aldı.

 

Tarihi Han’da yaptığı incelemelerden sonra bir açıklama yapan Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, Şanlıurfa’nın tarım kenti olduğunu söyleyerek, bir taraftan tarıma dayalı sanayi kenti olarak ön plana taşırken; aynı zamanda kültür ve turizm yönünü de ön plana çıkarmaya çalıştıklarını belirtti.

 

Vali Okutan, bu haliyle gerek ilçe ve köylerde gerekse şehir merkezinde tarihi eserleri mümkün olduğu ölçüde kültür hayatına katmaya çalıştıklarını ifade ederek, “Bu çerçevede gerek belediyemizin çalışmaları, İl Özel İdaremizin çalışmaları, merkezi idarenin kendi içerisinde üniversitemizin çalışmaları söz konusu olmaktadır. Şimdi Barutçu Hanın üzerindeyiz. Tarihi hanlarımızdan birisi; tabii fonksiyon itibariyle eski fonksiyonunu oynayamadığı ortada. Şimdi İl Özel İdaremiz buranın kamulaştırılmasıyla ilgili Sayın başkan Mustafa Yavuz hem yeni seçildi burada tebrik ederim. Seçilir seçilmez buranın kamulaştırılmasıyla ilgili bir karar verildi. Şimdi bu çerçevede buraya ziyaretimizi gerçekleştirdik. Bir restorasyon çalışması yapıp ilimizin kültür hayatına burayı katmayı planlıyoruz. Hayırlı olsun bu vesileyle meclis başkanımıza ve meclis üyelerine de ayrıca teşekkür ederim. Buna benzer güzel şeyleri yapmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

 

İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Yavuz ise, Vali Nuri Okutan’ın kendilerinden buranın kamulaştırılıp, restore edilerek Şanlıurfa’ya kazandırılması hususunda talebinin olduğunu belirterek, “Aslında 1600’lü yıllarda Kanuni Sultan Süleyman Döneminde inşa edilmiş çok özel bir han burası.  Burayı turizme kazandırmamız gerekiyordu. Hatta geç kalınmış bir karar.  605 metrekareden oluşan 44 odası olan bir hanımız. Daha sonra 1976 yılında yıkılmaya çalışılmış valilik tarafından korunmaya alınmış ve yıkım işlemleri durdurulmuştur. Tabiat ve Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından teşhir edilmiş bir handır. Bu gün de meclis üyesi arkadaşlarla birlikte bilirkişi raporu düzenledik. Şanlıurfa Belediyesi, müteahhitler birliği başkanlığı ile ticaret ve sanayi odası başkanlığından bilirkişi tayin ettirdik. Bu yönde gelen ekspertiz raporları doğrultusunda bir kamulaştırma yaptık hayırlı uğurlu olsun” dedi.

HABERİN VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ...