Barış Durak Fikret Otyam'a dava açıyor
Ulusal basında haber olarak geniş yer alan ''Harran'da Fındıkkıran Balesi'' fotoğrafının ünlü ressam Fikret Otyam tarafından tablo yapıldığını, Fikret Otyam'ın kendisinden orijinal fotoğrafların alınması karşın tablonun değerinin kendisine verileceği sözüne rağmen bir teşekkür bile edilmediği için dava açıyor.
Konuyla ilgili olarak şu açıklamalarda bulunan Barış Durak şöyle konuştu. '' Pazartesi ilk iş günü davayı açıyorum. Bu konuyla ilgili olarak en son bir gazetede Fikret Otyam ile ilgili bir haber okuyunca kızdım. Demecinde Fotoğrafımı kendisinin eseriymiş gibi lanse etti. Ben ise o fotoğrafın orijinallerini kendisine yollarken bile maddi olarak hiç bir talepte bulunmadım. Ama kendisi bana tablonun gelirini bana vereceğini söylemişti beyan etmişti. Ama tablo yapıldıktan sonra İstanbul'da açtığı sergisinde satılmış. Ama söz verdiği ücreti bırakın benim talep etmememe rağmen kendisi bir teşekkür bile etmedi. Bardağı son taşıran olay ise bir gazetede verdiği demeçte tablonun tamamen kendi eseriymiş gibi göstermesi oldu. Tablonun oluşmasında benim yolladığım orijinal fotoğraflar olmasaydı ''Harran'da Fındıkkıran Balesi'' tablosu ulaşamazdı. Bu nedenle kendisine dava açıyorum'' şeklinde konuştu. Aynı fotoğrafın İsviçre Büyükelçisi tarafından da görevden ayrılması için verilen resepsiyon davetiyesinde kullanıldığını ve davetiyenin hem ön yüzüne hem de arka yüzüne fotoğrafı çekenin Barış Durak olduğu yazıldığı belirtildi.
Davayla ilgili avukatı ile beraber dokümanları hazırladığını belirten Durak, kazanacağı tazminat davasında elde edilecek geliri kız çocuklarının okutulması ile ilgili Haydi Kızlar Okula kampanyasına bağışlayacağını belirtti.
HARRAN'DA FINDIKKIRAN BALESİ
Şanlıurfa'nın 11 bin yıllık tarihi ilçesi Harran baleyle tanıştı. Okullarında bir yıldan beri bale dersleri alan minik öğrenciler ilk gösterilerini tarihi ilçede yaptı. Turistler ve Harranlı çocukların büyük ilgiyle takip ettiği öğrenciler, gösterilerini başarıyla tamamladı.
Şanlıurfa'daki özel Şanlı-Ata Koleji'nde anaokulu ve 1. sınıfta okuyan öğrenciler arasından oluşturulan bale topluluğu, eğitimlerini aldıkları sanatı ilk kez Harran'da Harran Evi ve Harran sokaklarında sahneledi. 11 bin yıl öncesine dayanan Harran'a gelen bale topluluğu, turistlerin, yöre halkının ve çocukların şaşkın bakışları arasında gösterilerini yaptı. Tarihi ilçenin konik kubbeli evleri arasında müzik eşliğinde bale yapan öğrencilerin verdiği mola sırasında ise okulun Rock grubu sahneye çıktı. Minik rokçuların gösterileri Harranlı çocuklar tarafından ilgiyle izlendi.
Gösterilerinin 2. bölümü için sahneye çıkan minik balet ve balerinleri, bu kez kışlık yakacaklarını şimdiden hazırlamaya başlayan kadınlar ilgiyle izledi. Bir yandan tezek yapan kadınlar bir yandan da ilk kez gördükleri bale sanatını anlamaya çalıştı. Şanlıurfa'dan gelen akranlarının yaptıkları gösterileri izleyen Harranlı çocuklar, balerinlerin yaptığı gösterileri beğendiklerini dile getirdi. Balerin öğrenciler ise, tarihi ilçede bale gösterisinin çok güzel olduğunu ve büyüdüklerinde balerin olacaklarını kaydetti. Bale gösterimi ve Rock konseri sonunda ana sınıfı ve 1. sınıf öğrencileri, yaşıtları Harranlı çocuklar alkışladı.
Şanlı-Ata Kolej Müdürü Reşat Kızıltaş, Harran'ın tarihinin eskilere dayandığını ifade ederek, "Şanlıurfa'nın tarihi çok eskilere dayanır, 11 bin yıllık geçmişi var. 1200 yıl önce bu topraklarda bu çocukların dedeleri dünyaya bilim saçıyordu. Dünyaya bilim kültür ihraç ediliyordu. Bugün o insanların çocukları ve torunları olarak böyle bir gösteri yaptığımız için mutluyuz. Şanlıurfa'nın kabuğunu kırdığını dünyaya ilan etmek istiyoruz. Bale batıya mahsus değil, insanın olduğu yerde dansın kendisi de vardır. Dans insanla birlikte var olan bir olay" dedi.