Baklavanın içinde ne var biliyormusunuz?
Ramazan Bayramı’na kısa süre kala tatlı ve şekerleme sektörü de hareketlendi. Ancak uzmanlar merdivenaltı ürünler konusunda uyarıyor...
Seyidoğlu Genel Müdürü Mehmet Göksu, bayram öncesinde artan merdivenaltı ürünlere dikkat çekerek, “3 TL’ye taklit şeker, sağlıksız baklava satılıyor. Ucuz baklavada fıstık yerine bezelye veya yeşile boyanmış yer fıstığı, şekerlemede son kullanma tarihi geçmiş hammadde kullananlar var” uyarısında bulundu.
Helva, reçel ve tatlı üreticisi Seyidoğlu, Ramazan Bayramı öncesinde çarpı pazarda mantar gibi çoğalan sağlıksız tatlı ve şekerlemelere karşı tüketicileri uyardı. Seyidoğlu Genel Müdürü Mehmet Göksu, “Sadece bayramda ortaya çıkan adını sanını duymadığınız markalara dikkat edin. Merdiven altında üretilen sağlıksız ve marka ürünler 3-5 TL’ye semt pazarlarında satılıyor. Baklavada fıstık yerine bezelye veya yeşile boyanmış yer fıstığı, şekerlemede ise son kullanma tarihi geçmiş ham madde kullananlar var” uyarısında bulundu.
Sağlıksız ortamda üretilen tatlı ve şekerlemelere karşı tüketicileri uyaran Mehmet Göksu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sağlıksız ortamda imal edilen ucuz şekerler bayramınızı zehir edebilir. Toz şeker fiyatına bayramlık şeker satışı yapanlar var. Şekerleme üretiminde sağlık ve hijyen şartları çok önemli. 3 liraya misafire ikram edilecek şeker alınmaz. Tatlı ve şekerlemeleri daha çok cocuklar tükettiği için ayrıca dikkat edilmeli. Kimi zaman ünlü markaların taklit ürünlerine de piyasada rastlıyoruz. Sadece bayram öncesi piyasaya sürülen adı sanı duyulmamış markalara rastlıyoruz. Bunlar merdivenaltı üretilen ve sadece bayramlarda ortaya çıkan sağlıksız ürünler. Bu ürünlerin içeriği dahi tam olarak belli değil. Toz şekerin kilosundan daha ucuza şeker satışı yapanlar var, vatandaş dikkatli olmalı.”
Tatlı ve şekerleme üretiminde maliyeti düşürmek adına çok çeşitli hileler yapıldığına işaret eden Mehmet Göksu, şunları söyledi:
Hileli üretim yapılıyor
“Maliyeti düşürmek için şekerlemelerden şeker yerine yarı fiyatına olan denetimsiz glikoz ve türevi tatlandırıcılar, baklava türü tatlılarda ise Antep fıstığı yerine yeşile boyayıp fırınladıkları yer fıstığını veya rengi nedeniyle yeşil bezelyeyi kullanabiliyorlar. Son kullanma tarihi geçmiş hammaddelerle üretim yapılabiliyor. Un, yağ, tereyağı, fıstık ve cevizde düşük kalite hatta tarihi geçmiş ürünler tercih edilebiliyor. Özellikle bu dönemde vatandaşlar, üretim izni olmayan ve seyyarda satılan şekerleme ile tatlılara rağbet göstermemeli.”