Bakanlıktan domuz gribi açıklaması

Sağlık Bakanlığı, domuz gribi şüphesiyle hastanede tedavi gören 2 bin 905 hastadan 463’ünde virüs tespit edildiğini açıkladı.

Bakanlıktan domuz gribi açıklaması

Sağlık Bakanlığı domuz gribi vakalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklamada, 2 bin 905 hastadan 463’ünde domuz gribi virüsü tespit edildiği belirtildi.

Açıklamada, “Mevcut verilerin geçtiğimiz yıllardaki grip sezonu verileri ile karşılaştırılması yapıldığında farklı bir durum olmadığı, gribin olağan seyri içerisinde olduğu tespit edilmiştir. Özellikle risk grubunda bulunanlar grip aşılarını grip mevsimi boyunca yaptırabilir. 2 bin 905 hastadan 463’ünde virüs tespit edildi.” denildi.

Dün, ülkede görülen grip vakaları nedeniyle toplantı gerçekleştirildiği ifade edilen açıklamada, grip hastalığının bu kış sezonunda Aralık ayının sonundan itibaren görülmeye başlandığı belirtildi.

Açıklamada şu bilgilere yer verildi: “Takip çalışmalarında bu sezonda 2.905 solunum semptomu olan hastadan alınan örneklerden 1.261’inde bir solunum yolu virüsü tespit edilmiştir. Bunlardan 595’inde Rhino, RSV gibi diğer solunum yolu virüsleri, 463’ünde İnfluenza A H1N1, 134’ünde İnfluenza A H3N2 ve 38’inde influenza B virüsü bulunmuştur. Dolayısıyla bugüne kadar incelenen virüs kaynaklı solunum yolu hastalıklarının yaklaşık yüzde 16’sının İnfluenza A H1N1, yüzde 24’ünün diğer solunum yolu virüsleri kaynaklı olduğu görülmektedir. Yapılan genetik analizlerde İnfluenza A H1N1 virüsünün daha önceki sezonlarda dolaşımda var olan virüsler ile aynı olduğu, mevcut aşının ve ilacın virüse karşı etkili olduğu tespit edilmiştir.”

Ülke genelinde antiviral ilaç ve aşıya erişimde herhangi bir sıkıntının olmadığı belirtilirken Mevcut verilerin geçtiğimiz yıllardaki grip sezonu verileri ile karşılaştırılması yapıldığında farklı bir durumun olmadığı, gribin olağan seyri içerisinde olduğu tespit edildiği ifade edildi.

İnfluenza’nın her yaşta görülebiliceğine dikkat çekilen açıklamada, “Özellikle risk gruplarındaki kişilerde hastalık daha ağır seyredebilmekte hatta ölümlere neden olabilmektedir.” denildi.

Risk grubu kimler? 

Açıklamada risk grubunda olanlar “Gebeler, 65 yaş ve üzeri ve 2 yaş altı bireyler, bakımevi / huzurevinde kalanlar, kronik böbrek yetmezliği olanlar, astım dâhil kronik akciğer hastalığı olanlar, koroner arter hastalığı dâhil kalp-damar sistemi hastalığı olanlar,bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar, kan hastalığı olanlar, şeker hastalığı olanlar, nörolojik hastalığı olanlar, metabolik hastalığı olanlar, kronik karaciğer hastalığı olanlar, obezler, sağlık çalışanları, 6 ay-18 yaş arasında olup uzun süre Aspirin kullanması gerekenler.” diye belirtildi.

“Risk grubunda bulunanlar grip aşılarını grip mevsimi boyunca yaptırabilir.” denilen açıklamada, “Hasta kişiler hekim önerisi dışında ilaç kullanmamalıdır. Kalabalık ortamlarda uzun süre bulunmak grip bulaşmasında etkili olduğundan, gerekli olmadıkça bu gibi ortamlardan uzak durulması önerilmektedir. Hasta kişilerin sağlık kurumlarına ve kalabalık ortamlara gitmek zorunda kaldıklarında maske takmaları, hastalığın diğer kişilere bulaşmasını engellemektedir.” ifadeleri yer verildi.

Gripten korunma için tavsiyeler

Açıklamada şu tavsiyelere yer verildi: “Hapşırma ve öksürme sırasında tek kullanımlık kâğıt mendil kullanılmalıdır ve kullanıldıktan sonra etrafa temas ettirilmeden çöpe atılmalıdır. Eğer mendil yok ise kolun iç kısmı kullanılarak ağız ve burun örtülmelidir. El yıkama ve kişisel hijyen gripten korunmada önemli yöntemlerdendir. Hasta olanların kalabalık ortamlarda bulunmamaları, evden çıkmamaları ve evde istirahat etmeleri hastalık bulaşmasının önüne geçmek için önemlidir.” (İLKHA)