Başkan Yetim, Urfa ihracat potansiyelini anlattı
İhracat Bilgilendirme Toplantısı ŞUTSO Meclis Toplantı Salonunda düzenlendi. Programda konuşan ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim, “İlimiz Şanlıurfa, ihracat konusunda büyük bir potansiyel barındırmakta, endüstriyel imalattan tarımsal ürünlere ve hizmet sektörüne kadar birçok alanda ihracat yapacak ürün çeşitliliğine ev sahipliği yapmaktadır.” dedi.
İhracat Bilgilendirme Toplantısı ŞUTSO Meclis Toplantı Salonunda düzenlendi. Programda konuşan ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim, “İlimiz Şanlıurfa, ihracat konusunda büyük bir potansiyel barındırmakta, endüstriyel imalattan tarımsal ürünlere ve hizmet sektörüne kadar birçok alanda ihracat yapacak ürün çeşitliliğine ev sahipliği yapmaktadır.” dedi.
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) ve Ticaret Bakanlığı iş birliği ile “İhracat Bilgilendirme Toplantısı” ŞUTSO Meclis Toplantı Salonunda düzenlendi. Programa ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim, ŞUTSO Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri, ŞUTSO 17. Meslek Komitesi Üyeleri, Ticaret Bakanlığı İhracatı Geliştirme Uzmanı Asım Çalış ve İhracat Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Korhan Akşemsettinoğlu ile birçok sektör temsilcisi katıldı.
Programda konuşan ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası olarak, Şanlıurfa’nın ihracat potansiyelinin açığa çıkarmak, ihracattaki pay konusunda hak edilen yere gelmek için ulusal ve uluslar arası anlamda birçok çalışma yapıldığını vurguladı. Bunun en somut örneğinin ise, en son 21-23 Nisan tarihlerinde Kuzey Irak’ın Duhok ve Erbil kentlerine yapılan üst düzey ziyaretler olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:
BAŞKAN YETİM: HEDEFİMİZ HEM ULUSAL HEM DE YEREL DÜZEYDE İHRACATIMIZI EN ÜST SEVİYEYE ÇIKARMAK
İhracat, hem devletimizin ve hükümetimizin hem de Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası olarak bizim, en çok üzerinde durduğu konulardan biridir. Özellikle ithalata bağımlı bir ihracat anlayışından kurtulmak için büyük bir çabamız var. Temel amacımız, hem ulusal hem de yerel düzeyde ihracatımızı en üst seviyeye çıkarmaktır. Nitekim, ilimiz Şanlıurfa, ihracat konusunda büyük bir potansiyel barındırmakta, endüstriyel imalattan tarımsal ürünlere ve hizmet sektörüne kadar birçok alanda ihracat yapacak ürün çeşitliliğine ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca bulunduğu jeo-stratejik konum itibarıyla da ihracat yapmaya en elverişli kentlerin başında geliyor. Biz Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası olarak, sahip olduğumuz ihracat potansiyelimizi açığa çıkarmak, ihracattaki pay konusunda hak ettiğimiz yere gelmek için ulusal ve uluslar arası anlamda birçok çalışma yürütüyoruz. Bunun en somut örneği ise, en son 21-23 Nisan tarihlerinde Irak Kürdistan Bölgesi’nin Duhok ve Erbil kentlerine yaptığımız üst düzey ziyaretler oldu. Biz orada olduğu gibi, her yerde ve platformda ilimiz Şanlıurfa’nın sanayiden ticarete, tarımdan turizme kadar hemen her alandaki güçlü konumunu anlatıyoruz. Dolayısıyla, ihracat konusunda, gerek en çok ihracat yaptığımız ülkelerle, gerek pazarımızı ve ihraç edilen ürün yelpazemizi genişletmek için yeni ülkelerle ticari ilişkilerimizi genişletmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Dikkat çektiğim üzere, yatırım, istihdam ve üretimin yanında, vazgeçilmez konumda olan ihracat meselesi, en temel çalışma alanlarımızın başında geliyor.
BAŞKAN YETİM: “ALO İHRACAT HATTI” KURUYORUZ
İhracat, öyle gelişi güzel yapılan bir ticaret çeşidi değildir. İhraç edilecek ürün çeşidinden ihracatın yapılacağı hedef ülkeye, gümrük işlemlerinden kullanılacak ulaşım ve lojistik türüne kadar birçok unsuru ve kademeyi içeren bir süreç olarak işler. Kısaca belirtmek gerekirse, bilgi ve profesyonellik ister. İşte bu noktada, bugün burada düzenlenen bilgilendirme toplantısı gibi eğitim etkinlikleri büyük önem arz etmektedir. Bir çeşit rehberlik görevi gören bu eğitim etkinlikleri sayesinde, ihracatın önemi, ihracat sürecinde karşılaşabileceğimiz yasal ve teknik sorunlar, ihracat ile ilgili verilen hibe ve teşvik gibi finansal destekler, ihracatta sektörel anlamda öncelikli olan dış pazarlar ve ödeme yöntemleri gibi birçok konuyla ilgili girişimcilerimiz bilgilendirilmektedir. Dolayısıyla, nitelikli ve karlı bir ihracat süreci için eğitim ve bilgilendirme etkinlikleri bir zorunluluk olarak önümüzde duruyor. Zaten, ŞUTSO olarak biz de bundan dolayı böylesi eğitim etkinliklerine büyük bir önem atfediyor, üyelerimize bu konuda destek sunmaya çalışıyoruz. Şunu da belirtmek isterim ki, biz bunu sürdürülebilir bir hizmet haline getirmek için “Alo İhracat Hattı” kuruyoruz. Halihazırda ihracat yapan ya da ihracatçı adayı olan üyelerimiz, bu bilgi hattı üzerinden dış ticaret birimimizden gerekli enformatik desteği her zaman alacaktır. Çünkü biz, bu tür faaliyetlerin ilimiz ihracatına olumlu yansıyacağını, ciddi katkılar sunacağını düşünüyoruz. Bu konuda yaptığımız çalışmaların bir parçası olan bugünkü toplantımızın da ilimiz ve ülkemiz ihracatı adına verimli geçmesini diliyor, sizleri bir kez daha saygı ve muhabbetle selamlıyorum.