Bakan Günay, Urfaya yağmurla geldi
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, incelemelerde bulunmak üzere Şanlıurfa’ya geldi. Gaziantepte gerçekleştirdiği temaslarının ardından Şanlıurfa’ya gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ı, Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan karşıladı.
Vali Nuri Okutan ile birlikte Haleplibahçe’de bulunan Mozaikleri gezen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay bir açıklama yaptı. Bakan Günay, Gaziantep Zeugma Müzesinin bittiğini belirterek, “Gaziantep Zeugma mozaik müzesini bitirdik inşallah. Önümüzdeki ay inşallah sayın başbakan tarafından açılışı yapılacak son durumunu görmek için geldim. Karkamış’ta mayınlı arazi temizlendi. Bölgenin en büyük kazılarından birisini burada başlatacağız. Karkamış bölgesinde araziyi kendi gözlerimle görmek istedim. Fırat kıyısında çok ilginç, çok eski bir yerleşim merkezi. O bölgeden çıkan eserlerin bir kısmı Ankara Anadolu Medeniyetleri müzesinde, bir kısmı da ne yazık ki yurtdışındaki ünlü müzelerde. Zeugma Nizip bölgesine gittik. Orada da kazı alanlarını inceledik, koruma alanlarında önemli önlemlerimiz var. Bölgede kazılar devam edecek. Çok sayıda yeni buluntuyla Türkiye’nin gündemine önümüzdeki yıllarda çıkacağız.
Şanlıurfa’dan dönerek buradaki çalışmalardan bilgi almak istedik. Vali Bey, il başkanımız ve belediye başkanımız, buradaki ilgili birim sorumlumuz bize bilgi verdi. 4 yıl önce göreve başlar başlamaz 24 saat dolmadan tarihi kentler toplantısına katılmak üzere Şanlıurfa’ya gelmiştim. Daha o hafta Haleplibahçede’ki tarihi eserler ortaya çıkıyordu. Biraz gecikmeli oldu belki çünkü çok büyük bir alan 40 bin metre kare gibi bir alan. İçinde farklı üniteler olacak bir proje çalışmasının sonuna geldik. Önümüzdeki hafta sonu projeyi teslim alacağız ve nisan ayı sonuna kadarda uygulama ihalesine geçeceğiz. Burada da Haleplibahçe çevresinde de son derece önemli. Bölge açısından yeni bir büyük müze yapma planımız var. Şanlıurfa Valiliği’nin ve belediyenin Haleplibahçe yamaçlarında ve kale eteğinde yaptığı kamulaştırmalar, doğal dokuyu ortaya çıkarma çalışmaları var. Şanlıurfa zaten peygamberler şehri olarak bilinen son derece önemli bir yer. Gerek Harran gerek Göbeklitepe’deki kazılar gerek merkezdeki yerler. Bunları artık Türkiye boyutlarından dışarıya taşırıp dünyaya tanıtalım diye uğraşıyoruz.
Türkiye dünya turizminde ilk 10 sıraya girdi. Hem gelen turist itibariyle hem de gelir itibariyle ilk onun içerisindeyiz. Dünyada en önemli ülkeler arasına geldik ama bizim gelen turistlerimizin önemli bir kısmı hala deniz kıyılarına geliyor. Bunları Anadolu’daki önemli tarihi zenginliklerimize taşıyalım istiyoruz. O yüzden tarih, arkeoloji, gastronomi yani yemek lezzetti bunlarda bizim turizm sunumumuza yeni zenginlikler katıyor. Bu bölgede, Hatay’dan başlayıp Diyarbakır’a kadar uzanan bu bölgede dünyaya tanıtacağımız çok güzel tarihi eserler var. Bunların bir kısmı biliniyor bir kısmı daha yeni gün yüzüne çıkıyor ve dünya standartlarında alt yapıya kavuşturmaya da çalışıyoruz. Bunları tamamladığımız zaman bölgede de bugünkü barış, huzur, esenlik, güvenlik devam ettiği sürece sanıyorum ki deniz kıyısında elde ettiğimiz turizm bereketini, istihdam imkanını, geçim bereketini, dağılımını Türkiye’nin birçok bölgesinde özellikle güneydoğusunda artık bulabileceğiz. Hatay, Gaziantep, Mardin, Adıyaman, Şanlıurfa adım adım bütün ören yerlerini, buraların çok zengin olduğunu ve eşsiz olduğunu, dünyada benzerlerinin olmadığını biliyorum. Biz de bunları toparlamaya ve dünyaya sunmaya çalışıyoruz. Burada turizmle ilgilenen arkadaşlarımız, burada büyük mesafeler aldığımız konusunda bize bilgi verdiler.
Türkiye turizmi 2010 yılını yüzde 6’lık bir gelişmeyle tamamladı ve turist sayısını 28,5 milyona üstünde bir sayıyla kapattık. Şu geride bıraktığımız 3 ay içerisinde yüzde 15’in üzerinde bir artışla geçtiğimiz yıla göre 3 kat bir artışla ilerliyoruz. Bu da dünyadaki ekonomik krizin azaldığını gösteriyor. Türkiye gerçekleştirdiği çalışmaların bereketini, bolluğunu toplamaya başladı. Şanlıurfa’da yapacağımız çok şey var. Burada önemli bir otel yapılıyor, yapımı bitecek güzel otellerimiz var yine. Şu anda otantik bir otelde toplantı yapıyoruz. Mardin ve Diyarbakır’da önemli çalışmalarımız var. Bir yandan kültür altyapılarını geliştirirken, bir yandan da turizm alt yapısını oluşturuyoruz. Belediye başkanları, özel idareler ve kalkınma ajanslarımız ile sivil toplum örgütlerimizin önemli desteklerini görüyoruz. Hepsiyle birlikte çalışıyoruz. Zaten turizm ve kültür alanında yapılan gelişmeler bir iş birliğiyle fikir birliğiyle yapılabilecek işlerdir. Bir kez karşılıklı olarak plan yapma, çalışmalarla ilgili toplantı yapma imkânı bulduk kısa süre içerisinde. Bu yüzden arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.
Ayrıca bir üzüntümüzü paylaşmak sonra bir sevincimizi paylaşmak istiyorum. Yakın bir tarihte hepimizi üzen bir olayla karşılaştık. Şanlıurfa’nın değerli evladı bizim de çok sevgili bir arkadaşımız Sayın İbrahim Tatlıses bir saldırya uğradı. Ben çok yakından takip ediyordum ilk günden beri. Ama şu günlerde tıbbında ne kadar geliştiği, bir hastanın hangi eşikten dönebileceğini bize gösterdi. Tekrar ayağı kalktı, kendine geldi. Umarım en kısa sürede sağlığına ve sahnelere yeniden kavuşur. Onun güzel sesini Şanlıurfa’dan dünyaya yankılanan sesi yeniden duyabiliriz. Şanlıurfalı arkadaşlarımıza yeniden geçmiş olsun dileklerimizi sunuyorum” dedi. Bakan Ertuğrul Günay, incelemelerinin ardından Ankara’ya hareket etti.