Başkan Gülpınar Kültür 21 Plus Workshop toplantısında konuştu: Şanlıurfa Dünya Tarihine Işık Tutuyor

Orta Doğu ve Batı Asya'nın Kültür Elçisi olarak Kültür 21 Plus Workshop toplantısına online olarak katılan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar; “Şanlıurfa, Kültürel Mirasıyla Dünya Tarihine Işık Tutuyor” dedi.

Başkan Gülpınar Kültür 21 Plus Workshop toplantısında konuştu: Şanlıurfa Dünya Tarihine Işık Tutuyor

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, Orta Doğu ve Batı Asya'nın Kültür Elçisi olarak Kültür 21 Plus Workshop toplantısına online katıldı. Gülpınar, toplantıda yaptığı konuşmada, Şanlıurfa'nın kültürel mirasına dikkat çekerek, “Şanlıurfa, kültürel mirasıyla dünya tarihine ışık tutuyor” dedi.

 UCLG tarafından düzenlenen ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Başkanlığı'nın koordinasyonunda yapılan toplantıda, kültür politikalarının geleceği ele alındı.

 UCLG-MEWA Genel Sekreteri ve WALD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Duman’ın da katılım sağladığı online toplantıya; Türkiye'nin yanı sıra, Filistin, Lübnan, Ürdün, Irak ve İran'dan da belediye başkanları katıldı.

 Toplantıda konuşan Başkan Gülpınar, bu çevrim içi toplantıda, Orta Doğu ve Batı Asya’daki 14 belediyeden katılımcılarla birlikte olduklarını belirterek, “Kültür politikalarının geleceğini şekillendirecek bu önemli oturumda bulunmak, hem bölgemiz hem de tüm dünya için büyük bir anlam taşımaktadır. Culture 21 PLUS kapsamında düzenlediğimiz bu toplantı, kültür politikalarının geleceğini belirlemede önemli bir rol oynayacak ve elde edilecek çıktılar, kültür alanındaki stratejilerin geliştirilmesine ışık tutacaktır” dedi.

 BAŞKAN GÜLPINAR, GÖBEKLİTEPE’NİN ÖNEMİNİ VURGULADI

 Bu toplantının kültürün sürdürülebilir kalkınma ve toplumsal gelişim açısından kritik bir dönüm noktası olacağına inandıklarını vurgulayan Gülpınar, “Şanlıurfa Belediyesi olarak, bu değerli çalışmaya katkı sağlamak bizler için büyük bir onur ve mutluluktur. Şanlıurfa, sadece Türkiye’nin değil,  aynı zamanda Orta Doğu ve Batı Asya'nın da önemli bir kültürel kesişim noktalarından biridir. Tarih boyunca farklı dinlerin, medeniyetlerin ve sanat anlayışlarının bir arada yaşadığı bir bölge olarak, insanlık tarihine eşsiz katkılarda bulunmuştur. Bu katkıların en çarpıcı örneklerinden biri Göbeklitepe'dir. 12 bin yıllık tarihiyle, insanlık tarihini yeniden yazan bu büyük keşif, Şanlıurfa'nın kültürel mirasının dünya çapındaki önemini bir kez daha gözler önüne sermektedir. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Göbeklitepe, bölgemizin kültürel miras konusunda ne kadar zengin olduğunun en büyük kanıtlarından biridir. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan diğer tarihi ve kültürel alanlarla, bu bölgenin insanlık tarihine kattığı değerler çok daha net bir şekilde ortaya çıkmaktadır” diye ifade etti.

 Başkan Gülpınar, “Şanlıurfa ve çevresi gibi, Orta Doğu ve Batı Asya’da yer alan pek çok önemli miras alanı, geçmişin izlerini yaşatmakla kalmayıp, bugünün ve yarının toplumlarına da ilham kaynağı olmaktadır” diyerek, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

Petra, Babil, Persepolis gibi başyapıtların bulunduğu bölgeler gibi, Şanlıurfa da kültürel mirasıyla insanlık tarihine ışık tutmaktadır. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde 100'ün üzerinde eseri barındıran bu bölge, dünya kültürünün bir parçası olarak, tarih boyunca pek çok farklı medeniyetin buluşma noktası olmuştur.

Bugün burada, bir araya gelerek Culture 21 PLUS gibi projelerle kültürün, kültürün yalnızca korunması gereken bir miras değil sürdürülebilir kalkınmanın bir aracı olarak da ele alınmasının ne kadar önemli olduğuna dair bir anlayışı hep birlikte şekillendiriyoruz.

Bu tür çalışmalar, küresel ölçekte kültürün geleceği hakkında derinlemesine bir stratejik düşünme süreci başlatmaktadır.

 “GELECEĞE UMUTLA BAKAN ŞEHİRLER İNŞA ETMEK İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

 Kültür, şehirlerimizin geleceğini tasarlarken vazgeçilmez bir unsurdur. Bu noktada, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi olarak uluslararası iş birliklerine verdiğimiz önemin altını bir kez daha çizmek istiyorum.

Bu tür uluslararası işbirliklerinde yer alarak, kültürel değerlerimizi korumak, yaşatmak ve dünya ile paylaşmak adına üzerimize düşeni yapmayı sürdüreceğiz.

Bu çalışmalar, sadece kültürün korunması değil, aynı zamanda insanların yaşam kalitesini artıran, kalkınmayı sağlayan ve sürdürülebilir bir geleceğe katkı sunan projelerdir.

Sonuç olarak, bu toplantının çıktıları, sadece kültürel politikalara yön vermekle kalmayacak, aynı zamanda dünyanın dört bir yanındaki şehirlerin, kültür yoluyla kalkınmalarına ışık tutacaktır.

Şanlıurfa olarak bizler de bu sürece katkı sağlamak ve dünya kültür mirasına değerli bir ekleme yapmak için buradayız.

Birlikte, kültürle büyüyen, gelişen ve geleceğe umutla bakan şehirler inşa etmek için çalışmaya devam edeceğiz.”