Bakan Çelik HAYKOOP kabulünde yasal düzenleme yapılacağını açıkladı
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türkiye Hayvancılık Kooperatifleri Merkez Birliği (HAYKOOP) yönetim kurulunu ve 25 ilden gelen üyelerini makamında kabul etti.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, üretici birlikleriyle ilgili yeni bir yasal düzenleme üzerinde çalıştıklarını belirterek, "Bir merkez birliği olacak. İllerde ise hayvansal ve bitkisel üretim birliği niteliğinde iki ya da üç birlikten oluşacak bir model düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.
Çelik, Türkiye Hayvancılık Kooperatifleri Merkez Birliği (HAYKOOP) yönetim kurulunu ve 25 ilden gelen üyelerini makamında kabul etti.
Çelik, kabulde yaptığı açıklamada, hayvancılığın geleceği açısından alınacak kararların günübirlik değil kalıcı olması gerektiğine işaret ederek, Türkiye'nin ette ve sütte kendine yeten, hatta ihracat yapan bir ülke durumunda olması gerektiğini vurguladı.
Göreve geldiği günden beri bütün sektör paydaşlarıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla hayvancılığın geleceğini tartıştıklarını hatırlatan Bakan Çelik, bu istişarelerden çıkan sonuçlarla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:
"Süt varlığımızı koruyamazsak, hayvan varlığımızı koruyamayız. Sütteki kaliteyi arttıramazsak, dünya piyasalarında yer alamayız. Bugün geldiğimiz noktada, süt üretimimizin iyi bir noktada olduğunu söyleyebiliriz. Ancak hem hükümet hem de sivil toplum kuruluşları olarak, süt arzı fazla demeyip bunun talebe dönüşmesi ve tüketilmesi için elimizden geleni yapmalıyız. Ne yazık ki genel olarak, süt tüketimini arttırmaya yönelik bir yaklaşım sergilendiğini söylememiz mümkün değil."
Televizyonlarda süt ve diğer doğal ürünlerin tüketimini olumsuz etkileyecek değerlendirmelerin yapıldığını, bunların da bütün bitkisel, hayvansal üretimleri ciddi şekilde etkilediğini ifade eden Çelik, sistemin, bu keyfi değerlendirmelerden uzaklaştırılması için çalıştıklarını kaydetti.
Çelik, "Bununla ilgili televizyonlarda düzenli programlar yapılarak doğal yiyecek ve içeceklerin tüketiminin tavsiye edilmesini, bilim ehli ve teknik arkadaşlarımız tarafından konuların doğru şekilde anlatılmasını sağlamaya yönelik çalışmalara da başlıyoruz." görüşüne yer verdi.
Dış pazarı genişletmenin, yeni pazarlar bulmanın önemine dikkati çeken Çelik, aracılar nedeniyle üreticinin yaşadığı mağduriyeti ortadan kaldıracak düzenlemeler ve bakış açılarının birlikte geliştirilmesi gerektiğini belirtti.
Bakan Çelik, özellikle süt, et ve ekmek konularındaki sorunların çözümüne öncelik verdiklerini, bu sorunların ortadan kalkması için ilgili sektörlerle konuştuklarını ve gereken adımları attıklarını kaydetti. Çelik, "Ancak sütle ilgili dolambaçlı yollara giren bazı iş çevreleri hepimizi çok üzdü, bunlara gerek yoktu." ifadesini kullandı.
"Üretici, sanayici, birlikler zincirin halkaları"
Üreticinin, sanayicinin ve birliklerin, bir zincirin halkaları olduğuna işaret eden Bakan Çelik, "Sektörün geleceği ve menfaatleri bu kadar birbirini ilgilendirirken, bu zincirin halkalarının birbirine çalım atması kadar yanlış bir şey olamaz." değerlendirmesinde bulundu.
Üretici birliklerinin daha derli toplu hale gelmesi ve düzensizliğin ortadan kalkması için yeni bir yasal düzenleme üzerinde çalıştıklarını bildiren Bakan Çelik, şöyle devam etti:
"Bir merkez birliği olacak. İllerde ise hayvansal ve bitkisel üretim birliği niteliğinde iki ya da üç birlikten oluşacak bir model düşünüyoruz. Tüm birliklerin temsil edildiği, şube olarak hepsinin içinde yer aldığı bir yapıyı kurmanın, sektörümüz ve üreticiler açısından daha faydalı olduğunu düşünüyoruz."
Üreticilerle sadece aidatlar üzerinden bir ilişki kurmanın doğru olmadığını belirten Çelik, ayrıca üreticilerin desteklemelerle ilgili prosedürden kaynaklı dosya masrafları ve kesintiler nedeniyle yorulduğunu, sıkıntı yaşadığını kaydetti.
HAYKOOP Genel Başkanı Ahmet Ertürk de süt fiyatı konusunda Bakanlığın ortaya koyduğu iradeyle piyasanın toparlanmaya başladığına dikkati çekti. Ertürk, birliklerin yeniden yapılandırılması yönündeki çalışma konusunda da Bakan Çelik'e teşekkür etti. (KAYNAK: AA)