Başkan Beyazgül, Su, Tasarruflu Kullanılmazsa Dünyada Yeni Bir Göç Başlayacak

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde Su Tasarrufu ve Verimliliği Derneği tarafından düzenlenen ‘’Türkiye Yüzyılında Su Tasarrufu Ve Verimliliği’’ paneli GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Merkezinde gerçekleşti.

Başkan Beyazgül, Su, Tasarruflu Kullanılmazsa Dünyada Yeni Bir Göç Başlayacak

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde Su Tasarrufu ve Verimliliği Derneği tarafından hazırlanan ‘’Türkiye Yüzyılında Su Tasarrufu Ve Verimliliği’’ panelinde küresel ısınma ve suyun önemine dikkat çekildi. Dünyada yaşanan küresel ısınmaya dikkat çeken Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, dünyada su göçleri ve su savaşlarının yaşanabileceğini söyledi.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde Su Tasarrufu ve Verimliliği Derneği tarafından düzenlenen ‘’Türkiye Yüzyılında Su Tasarrufu Ve Verimliliği’’ paneli GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Merkezinde gerçekleşti.

Panele; Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’ün yanı sıra Eski Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tahir Güllüoğlu, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Dr. Hasan maral, Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy,  Su Tasarrufu ve Verimlilik Derneği Genel Başkanı Uğur Büyükhatipoğlu
panelistler ve çok sayıda kurum yöneticisi katıldı.

Küresel ısınma ve suyun önemine değinen Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, ‘’Şanlıurfa ve su, bunu bir araya getirecek şehir elbette ki önemli bir şehirdir. Göreve geldikten sonra gördük ki en önemli işlerimizden biri de suymuş. 3 bin kuyudan su çıkarıyoruz. Daha önce kuyularımızdan 300-200 metreden su çıkarırken bunlar 500-600 metre aşağıya doğru inmeye başladı. Hatta bazen bir bölgede defalarca kuyu kazıyoruz su çıkarmak mümkün olmuyor, su yok. Fırat’ı takip ediyoruz. Fırat’ın suyu düştü mü, aşağı indimi, Fırat’ın suyunun belirli bir seviyede olması bizim için büyük bir avantajdır. İklimlerin değiştiğini görüyoruz. Dünyanın değerleri paranın sahiplerine ait değildir. Dünyanın değerleri 8 milyar insan nüfusuna aittir. Benim param var diye daha fazla harcama yapma hakkına sahip değildir. Eskiden biz suyu çok kıymetli bulurduk. Suyun tasarruflu kullanılması yönünde büyüklerimiz bizlere çok nasihatler ederdi. Herhangi bir ülkede su olmayınca 70-80-100 milyonluk bir nüfus bu ülke su kaynaklarını tüketirse ne yapar, göç etmek zorunda kalırlar. Su kaynaklarına doğru göç etmek zorunda olacaklar. Gelecek dönemde büyük göçleri de yaşayabiliriz. Dünyadaki en ciddi konu da bu su savaşları olabilir. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi olarak atık su arıtma tesisleri, temiz içme suyu tesisleri ve Güneş Enerji Sistemi (GES) Projeleri ile suyun tasarruflu kullanılması için çalışmalar yaptık’’ diye konuştu.

Eski Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı ise Suyun dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kendi değerini artırmakta olduğunu ifade ederek bütün canlıların hareketlerinin suya göre olduğunu söyledi.

Su Tasarrufu ve Verimlilik Derneği Genel Başkanı Uğur Büyükhatipoğlu ise su ve gıdaya erişimin önemine dikkat çekerek dernek olarak paydaş kuruluşlarla birlikte bu yönde çalışmalar yaptıklarını söyledi.