Başbakan'a "5084 yasası" Mektubu
ŞUTSO BAŞKAN SABERİ ERTEKİN “YENİ KURULACAK İŞLETMELERİ TEŞVİK EDERKEN ESKİLERİNİ BATIRMIŞ OLACAĞIZ” DEDİ
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Başkanı E.Sabri Ertekin, Başbakan’a, tüm bakanlara, Teşvik Uygulamaları Genel Müdürü ile teşvik sisteminde 6.bölge’de bulunan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlarına “5084 sayılı teşvik yasasının sona ermesiyle vergi ve prim yükü artan işletmelerin yeni teşvik yasasından yaralanmaları veya sosyal güvenlik desteğinden belirli bir oranda yaralanmaları konusunda bir çalışma yapılması için bir yazı gönderdi.
Başkan E.Sabri Ertekin, gönderdiği yazıda daha önce bu destekten faydalanan iller, şimdi önemli kayıplarla karşı karşıya kalacaklarını (firmanın faaliyetine devam edememe, istihdam kaybı, işsizlik vs.) bu olumsuzlukları telafi etmek amacıyla yeni teşvik sisteminde, belirttiğimiz öneriler doğrultusunda özel bir iyileştirme yapılabileceğini vurguladı.
ŞUTSO Başkanı Ertekin şu ifadeleri kullandı: “2012’nin sonunda uygulama süresi biten 5084 Sayılı Yasa, işverenin vergi ve prim yükünü azalttığı için kayıtlı istihdama ve işverene, dolayısıyla ekonomiye katkı sağlamaktaydı. Yeni yıldan itibaren 5084 Sayılı Yasadan faydalanan firmaların sigorta yükü artacak, yeni kurulan firmalarda ise bu sorun hiç olmayacaktır. Böylece zaten sıkıntılı bir dönemden geçmekte olan işverenler istemese de işçi çıkarmak zorunda kalacak, bir yandan da yeni kurulan firmalarla rekabet edemeyecektir. Yani yeni kurulacakları teşvik ederken eskilerini de batırmış olacağız.
15/6/2012 tarihli ve 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan “Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar’ da şu tablo ortaya çıkıyor, 350 kişi çalıştıran ve Teşvik sisteminden yararlanamayan eski işletmeler aylık 350 X 434.98= 152.243 TL fazladan ödeme yapacak.
5084’ün kalkmasıyla, vergi ve prim desteğinden faydalanan illerin önemli kayıpları (firmanın faaliyetine devam edememe, istihdam kaybı, işsizlik) olacaktır. Söz konusu olumsuzlukları telafi etmek amacıyla yeni teşvik sisteminde, aşağıda belirttiğimiz öneriler doğrultusunda özel bir iyileştirme yapılabilir.
1-Yeni firmalara uygulanan sosyal güvenlik desteğinin aynısı 6. bölgedeki firmalara uygulanabilir. Çünkü bu bölgede doğru dürüst bir sanayi yok, yeni yeni oluşmaya başlamış. Sanayiye girenleri pişman etmeyelim.
2-Eğer bunu yapamıyorsak hiç olmazsa eski firmalara sosyal güvenlik desteğinin
6.Bölgede % 60 ı
5.Bölgede % 50 si
4.Bölgede % 40 ı
3.Bölgede % 30 u
2.Bölgede % 20 si
1.Bölgede % 10 u verilebilir.
Ayrıca organize sanayi bölgelerinde bulunan yatırımlara da bu puanlara ilave olarak 10 puan verilebilir.
Önerilerimizi dikkate alacak şekilde bir düzenleme yapılması hususunu takdirlerinize arz eder, saygılar sunarım” dedi.