Başbakan Yıldırım'dan açığa alanlarla ilgili flaş açıklama!
HABER MERKEZİ-Başbakan Binali Yıldırım kamu görevinden açığa alınanlarla ilgili açıklama yaptı. Yıldırım; "bunu yapmazsak milletimiz aynı tehditle bir daha karşılaşabilir" dedi
balikligol.com-Binali Yıldırım Sosyal medya hesabından son günlerde çokça tartışılan işte çıkarılmlarla ilgili açıklama yaptı. Yıldırım Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'e de sert çıktı.
İşten çıkarılanlar, göz altına alınanlar büyük bir kitle oluşturuyor şeklindeki eleştirilere katılmadığını söyleyen Başbakan Yıldırı: "İşten çıkarılanlar, göz altına alınanlar büyük bir kitle oluşturuyor. Ancak bunu yapmazsak milletimiz aynı tehditle bir daha karşılaşabilir. Türk adaleti iş başındadır, darbeyi gündemden düşürüp darbecileri savunmak şehit ve gazilere yapılacak en büyük kötülüktür. Büyük bir darbe tehdidine rağmen ekonomik göstergelerde büyük bir değişim olmadı. Türkiye'nin ekonomisi sağlam temeller üzerine kurulu. Mali disiplin asla ihmal edilmiyor. Yatırım en önemli önceliğimizdir." dedi.
İKİ GÜNDE NE DEĞİŞTİ?
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'e sert tepki gösteren Binali yıldırım; "Kredi notumuzu düşüren Moody's iki gün önce Türk ekonomisi 15 Temmuz şokundan kolayca çıktı demişti. 2 günde ne değişti? Türk ekonomisi 3-5 kuruluşun raporlarına göre hizaya geçecek değildir. Büyümeyi, istihdamı, refahı ve kalkınmayı hedef alan bir ekonomidir. Etrafımızda savaşlar var. Turizmde zayıfladık ama seneye düzelteceğiz. Kredi değerlendirmeleri tarafsız değil, algı oluşturma peşindeler. 2002'de yerle bir olmuş ekonomi, borcu milli gelirine yaklaşmış Türkiye; bugün ise mega projelerle yoluna hızla devam eden Türkiye var." diye konuştu.
MOODY'S NE YAPMIŞTI?
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına indirdi. Kuruluş, Türkiye'nin kredi notunu "Baa3" seviyesinden "Ba1" seviyesine düşürürken, not görünümünü "durağan" olarak belirledi.
Not indirimine 2 neden gösterildi
Moody's'den yapılan açıklamada, not indirimine gerekçe olarak 2 sebep gösterildi:
1) Türkiye'nin yüksek boyutlu dış finansman ihtiyacına bağlı risklerdeki artış
2) Daha önce destekleyici olan borçlanma temellerinde, özellikle de büyüme ve kurumsal sağlamlıkta zayıflama
"Durağan" görünüm, büyük ve esnek ekonomi ile güçlü mali disiplini yansıtıyor
Açıklamada, "durağan" görünümün, Türkiye'nin ekonomik dayanıklılığında yaşanan yıpranma ve cari açık tarafında artan baskıdan kaynaklanan aşağı yönlü riskler ile büyük ve esnek olan ve hala pozitif büyüme kaydeden Türkiye ekonomisinin ve hükümetin bütçe konusunda kaydettiği sağlam geçmişin bir dengesi olduğu belirtildi.
Kredi notuna ilişkin yukarı ve aşağı yönlü riskler
Moody's, cari dengesizliğin yüksek olmaya devam etmesi durumunda Türkiye'nin kredi notunun baskı altında kalmaya devam edeceğini, ancak, bu zayıflıklarda yapısal azalış olması veya Türkiye'nin kurumsal ortamında ya da rekabetçiliğinde somut iyileşme olması durumunda Türkiye'nin kredi notunda yukarı yönlü baskı oluşacağını kaydetti.
Açıklamada, "Jeopolitik ya da yurtiçindeki siyasi ortamdan kaynaklanan siyasi risklerin azalması, ne kadar kredi pozitif olsa da, diğer iyileşmeler gerçekleşmeden kredi notunda bir artışa neden olmayacak" ifadesi yer aldı.
Moody's açıklamasında; i) Kamu maliyesindeki trendin somut biçimde tersine dönmesi, ii) Yabancı fon akımının ani ve kalıcı biçimde terse dönmesi, iii) kurumsal sağlamlığın beklenenin ötesinde yıpranması ya da siyasi risklerde beklenenin ötesinde artış görülmesi, durumunda Türkiye'nin kredi notunun aşağı yönlü baskı altında kalacağı belirtildi.
21 Eylül'de "darbe girişiminin etkileri kayboldu" açıklaması gelmişti
Moody's en son 21 Eylül Çarşamba günü yaptığı açıklamada, 15 Temmuz başarısız darbe girişiminin Türkiye ekonomisi üzerinde yarattığı şokun büyük ölçüde kaybolduğu belirtmişti. "Türk ekonomisinin darbe girişiminden sonra yaşadığı şok büyük ölçüde kayboldu" ifadelerinin yer aldığı Moody's açıklamasında, Türkiye'nin kredi notuna ilişkin gözden geçirmenin önümüzdeki ay içerisinde tamamlanacağı kaydedilmişti.
Küresel fonlar en az 2 kredi derecelendirme kuruluşundan yatırım yapılabilir not istiyor
Türkiye'nin ülke notunun en az 2 büyük kredi derecelendirme kuruluşu tarafından yatırım yapılabilir seviyede değerlendirilmesi, Türkiye tahvillerinin, görece daha muhafazakar fonlar tarafından alınabilmesi anlamına geliyor.
Moody's'in de Türkiye'yi yatırım yapılabilir seviyenin altında değerlendiren Standard&Poor's'a katılmasıyla, 3 büyük kredi derecelendirme kuruluşu arasında sadece Fitch Türkiye'yi "yatırım yapılabilir" seviyede değerlendiriyor.
Fitch 19 Ağustos'ta "negatif" izlemeye aldı
Fitch halihazırda Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviye eşiğinde değerlendiriyor. Türkiye'nin kredi notuna ilişkin en son 19 Ağustos'ta bir değerlendirmede bulunan Fitch, Türkiye'nin 'BBB-' kredi notunu teyit ederken, "durağan" görünümünü "negatif"e çekmişti.
Fitch, 19 Ağustos'taki değerlendirmesinde, politik belirsizliğin ekonomik performansa etki edebileceğini söylemişti. Fitch raporunda, ekonomik büyümenin düşük yatırım sebebiyle gerilemesinin beklendiği belirtilmişti.
Bir sonraki gözden geçirme 2 Aralık'ta
Moody's, 18 Temmuz'da yaptığı açıklamada, başarısız darbe girişimi sonrasında başlatılan değerlendirmenin 90 gün içinde sonuçlanacağını duyurmuş, ardından 21 Eylül'deki açıklamada önümüzdeki ay içerisinde gözden geçirmenin sonlanacağı belirtilmişti.
Kuruluşun Türkiye'ye ilişkin 2016 takvimindeki bir sonraki potansiyel değerlendirme tarihi ise 2 Aralık.