BÜ 'İslam Ekonomisi ve Finansı' bölümü açacak

​Bingöl Üniversitesi'nde 2016 yılından itibaren 'İslam Ekonomisi ve Finansı' ana bilim dalı adı altında dersler verilecek.

BÜ 'İslam Ekonomisi ve Finansı' bölümü açacak

‘İslam Ekonomisi ve Finansı’ bölümü açacaklarını belirten Bingöl Üniversitesi Rektörü, Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, “Müslümanların yoğunlukta yaşadığı ülkemizde böylece kendi dinimizin gereği olan İslam ekonomisi ve finansı hakkında uzman yetiştirmiş olacağız.” dedi.

Konu hakkında konuşan Bingöl Üniversitesi Rektörü, Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, önümüzdeki yılın bahar ayından itibaren ‘İslam Ekonomisi ve Finansı’ ana bilim dalı adı altında dersler vermeye başlayacağız.” ifadelerini kullandı.

Ülkenin büyük bir kısmı İslami hassasiyetlere mensup olduğu için ‘İslam Ekonomisi ve Finansı’ ile ilgili bir çalışma başlattıklarını ifade eden Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, “İslam’da faizin yasak olduğunu belirten ayet ve hadisler var. Müslümanların yoğun olarak yaşadığı ülkemizde, faiz dışı katılım ve İslami finans bankacılık çok az sayıda olması ve bu konuda yetişmiş uzman sayısının azlığı ayrı bir sıkıntıdır. Bazı Müslüman ülkelerde özelikle Malezya gibi ülkelerde ‘İslam Ekonomisi ve Finansı’ son derece gelişmiş durumdadır. Burada kurumsal eksikliğin yanında da ve bu konuda yeteri kadar uzman akademisyenin olmaması da önemli bir husustur.” diye konuştu.

“İstişare sonucunda bu bölümün açılmasına karar verdik”

Rektör Baydaş, “Bingöl üniversitesi olarak, Müslümanların yoğunlukta yaşadığı ülkemizde, ‘İslam Ekonomisi ve Finansı’ ile ilgili üniversite olarak, ne yapabiliriz diye oturup arkadaşlarla istişare yaptık ve bunun sonucunda bu konuda bir bölüm açmaya karar verdik. Bu kararımızı Yüksek eğitim kurumuna da bildirdik. Burada mezun olacaklarla ilgili bir tanımlama olmadığı için işsiz kalma durumları olabilir. Bundan dolayı farklı bir geçiş modeli izleyeceğiz. Önce iktisadi ve idari bilimler fakültemizin iktisat denen bölümün içerisinde ‘İslam ekonomisi ve Finansı’ adı altında bir ana bilim dalı açacağız, bu konuda senatomuzda kararını aldık ve Yüksek eğitim kurumuna da gönderdik.” diye belirtti.

“İslam Ekonomisi ve Finansı alanında yetiştirmek amacıyla araştırma görevlisi alacaklarını belirten Baydaş, “Bu araştırma görevlilerinin yüksek lisans ve doktoralarının bir kısmını ‘İslam ekonomisi ve Finansı’ ile ilgili olarak uzman olan yurt dışındaki bazı üniversitelere göndereceğiz. Orada eğitimlerini yapmayı hedefliyoruz.” diye konuştu.

“Önümüzdeki yıl ders vermeye başlayacağız”

“Önümüzdeki 2016 yılının bahar ayından itibaren bu ana bilim dalı adı altında ‘İslam Ekonomisi ve Finansı’ derslerini mevcut öğrencilerimize vermeye başlayacağız.” diyen Baydaş, “Böylece öğrencilerimiz iktisat bölümünden mezun olduğu zaman ‘İslam Ekonomisi ve Finansı’ ile ilgili olarak, doğru bilgi almış olacaklar.” dedi.

Rektör Baydaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu alanda ‘İslam Ekonomisi ve Finansı’ dalında, Uzman öğretim görevlisi yeterli değil, belki hiç yoktur diye biliriz. Ama kendi kişisel gayretleriyle bu alanda çalışmış bazı öğretim elamanlarımız var. Bu dersleri, ilahiyatta İslam Fıkhı bilen ve iktisattaki ekonomiyi iyi bilen hocaların beraber yürütmelerini planlıyoruz.  Böylece oradaki iktisat hocalarımızın ‘İslam Hukuku ve Finansı’ ile ilgili olan açıkları, ilahiyattaki ‘İslam Hukuku’ hocaları tarafından telafi edilmiş olur, diye düşünüyoruz. Bingöl üniversitesi olarak, bu adım bizim için önemlidir.”

“İslam ekonomisi ve Finansı yüksek lisans programı da açacağız”

Bingöl Üniversitesi Rektörü, Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, konuşmasının devamında, “Ayrıca üniversitemizde bir yüksek lisans programı açacağız, onun kararını da senatomuzda aldık. O nedir? İslam ekonomisi ve Finansı ile ilgili olarak bir yüksek lisans programı. Bu program, iki fakültenin ortaklaşa olarak yürüteceği bir programdır. Birincisi, İktisadi ve İdari bilimler Fakültesi’nin iktisat bölümü, ikincisi İlahiyat Fakültesi’nin Temel İslam bilimleri bölümü bu programı ortaklaşa yürüteceklerdir. İktisadi ve İdari bilimler Fakültesi ile İlahiyat Fakültesi bölümlerinden mezun olacak olan öğrencilerimiz, bu yüksek lisans programında; İslam Ekonomisi, Finansı ve Hukuku konusunda ciddi bir akademik nüans kazanarak mezun olacaklardır. Müslümanların yoğunlukta yaşadığı ülkemizde böylece kendi dinimizin gereği olan İslam ekonomisi ve finansı hakkında uzman yetiştirmiş olacağız. Bundan sonraki aşamada ise sadece İslam Ekonomisi ve Finansı bölümü açarak, oraya öğrenci almak ve bu öğrencilerin mezun edilmesi ile Türkiye’de bu alandaki açığı kapatmayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu. (Nihat Kanat- İLKHA)