Aziz Aydınlık Harran Üniversitesi İşçilerinin Sorunlarını Meclis Gündemine taşındı
Cumhuriyet Halk Partisi Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık, Şanlıurfa Harran Üniversitesi bünyesinde çalışan işçilerin sıkıntılarını Meclis gündemine taşıyarak Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na yazılı soru önergesini sundu.
HARRAN ÜNİVERSİTESİ İŞÇİLERİ TBMM GÜNDEMİNDE
Cumhuriyet Halk Partisi Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık, Şanlıurfa Harran Üniversitesi bünyesinde çalışan işçilerin sıkıntılarını Meclis gündemine taşıyarak Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na yazılı soru önergesini sundu. Yazılı soru önergesiyle alakalı açıklamalarda bulunan Aydınlık, “Türkiye’de çiftçi olmak zor, esnaf olmak zor, işçi olmak zor. Neresinden tutarsanız oradan kopuyor. Harran Üniversitesi özelinde Türkiye genelinde tüm üniversite hastanelerinde çalışan işçiler aynı kurum içinde aynı statüye sahipken farklı ücretler alıyorlar. Bu sorunun bir şekilde çözülmesi lazım, nasıl ki herkes kanun önünde eşitse ücret konusunda da aynı işi yaparken eşit olmalılar” diyerek sözlerine devam etti.
İŞÇİLER SEFALETE MAHKÛM EDİLMİŞ DURUMDA
Konuyla alakalı ‘işçiler sefalete mahkûm edilmiş durumda” diyen Aydınlık, ilgili bakanlığın bir çalışma yapması gerektiğini belirterek Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle vermiş olduğu yazılı soru önergesinde şu ifadelere yer verdi;
“Harran Üniversitesi bünyesinde bulunan ve Nisan 2018 tarihinde kadroya geçen işçiler, Yüksek Hakem Kurulu kararıyla (YHK) 1 Kasım 2020 tarihine kadar altı ayda bir verilen yüzde 4 zamlar ile asgari ücrete tabi oldular. 1 Kasım’dan sonra yeni sözleşme hakkı kazanan işçilerden rektörlüğün hastane dışındaki tüm birimler 10 iş kolunda var olan sözleşmeye dâhil olarak 5 bin liranın üzerinde bir ücret almaya başladılar. Ama aynı kurum personel dairesine bağlı üniversite hastanesi bünyesinde bulunan 17 iş kolunda bulunan işçilere yeni bir sözleşme yapılarak 3 bin 219 lira gibi asgari ücret seviyesinde bir sözleşme yapılmıştır. Bu sorun ivedilikle halledilmelidir”.
İŞTE O SORU ÖNERGESİ;
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA,
Aşağıdaki sorularımın Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zümrüt SELÇUK tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim. 26.02.2021
Aziz AYDINLIK
Şanlıurfa Milletvekili
Harran Üniversitesi bünyesinde bulunan ve Nisan 2018 tarihinde kadroya geçen işçiler, Yüksek Hakem Kurulu kararıyla (YHK) 1 Kasım 2020 tarihine kadar 6 ayda bir verilen yüzde 4 zamlar ile asgari ücrete tabi oldular. 1 Kasım’dan sonra yeni sözleşme hakkı kazanan işçilerden rektörlüğün hastane dışındaki tüm birimler 10 iş kolunda var olan sözleşmeye dâhil olarak 5 bin liranın üzerinde bir ücret almaya başladılar. Ama aynı kurum personel dairesine bağlı üniversite hastanesi bünyesinde bulunan 17 iş kolunda bulunan işçilere yeni bir sözleşme yapılarak 3 bin 219 lira gibi asgari ücret seviyesinde bir sözleşme yapılmıştır. Bu sorun ivedilikle halledilmelidir.
Bu bağlamda;
1) Aynı kurum içerisinde aynı statüde bulunan işçilere neden iki farklı ücret uygulanmıştır?
2) Pandemi sürecinde büyük fedakârlıklarla çalışan sağlık işçilerine verilen bu sefalet ücreti adil midir?
3) Her kurum istediği şekilde işçiyi ayrıştıracak yetkiye sahip midir?
4) Özelde Harran Üniversitesi genelde Türkiye’nin tüm üniversite hastanelerinde farklı farklı ücret ve sözleşmelerin yapılması doğru mudur?
5) Bakanlık olarak işçi sözleşmelerine ne gibi bir dahliniz olmuştur?
6) Bakanlık olarak bu haksız ve hukuksuz ücret uygulaması için ne gibi yaptırımınız olacak?