'Ağız ve diş bakımı insan için çok önemlidir'
Diş hassasiyeti ve tedavi yöntemlerine yönelik önemli bilgiler veren Uzman Dr Mehmet Tanhan, ağız ve diş sağlığı bakımının doğru yapılması gerektiğini söyledi.
Diş ve diş eti hastalıklarının dünyada en önemli sağlık sorunları arasında yer aldığını belirten uzmanlar, diş sağlığının hayatı doğrudan tehdit etmediği algısından dolayı gereken önemin verilemediğini söyledi.
Ağız ve diş sağlığında en önemli iki hastalığın diş çürükleri ve diş eti iltihaplanmaları olduğunu belirten uzmanlar, diş eti hastalıklarının kimi zaman diş yuvasının bulunduğu çene kemiğinin erimesine kadar ilerleyen bir etki yapabileceği konusunda da uyarılarda bulundular.
Ağız ve dış bakımının önemli olduğunu v ihmal edilmemesi gerektiğini belirten Diş hekimi Uzman Dr. Mehmet Tanhan, diş bakımında dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Ağız ve diş bakımının çok önemli olduğuna dikkat çeken Tanhan,“Ağız ve diş bakımı vücudun genel sağlığı acısından da çok dikkat edilmesi gereken bir husus. Günde en az iki defa fırçalanması gerekir. İdeal olan ise her yemekten sonra fırçalanmasıdır.” dedi.
Fırçalama tekniklerinin de önemli olduğunu belirten Tanhan, “İnsanların kendi bildikleri gibi değil, fırçalama tekniklerine uyarak, diş etlerine zarar vermeden fırçalamaları gerekir. Doğru teknik daha çok diş etinden dişe doğru süpürme tekniği dediğimiz teknikle fırçalamaktır. Her hasta buna uyum sağlamayabiliyor. Bu yüzden diş etine zarar vermemek kaydıyla hafif dairesel hareketler veya diş fırçası hafif eğik tutulup diş etlerinden aşağı doğru süpürme hareketi ile doğru fırçalama işlemi yapılabilir.” ifadelerini kullandı.
“En iyi diş kişinin kendi dişidir”
“Çürüyen dişi çıkarma taraftarı değiliz” diyen Tanhan, dişlerde dolgu ya da daha ileri aşamalarda kanal tedavisi ve krom kaplama yapılmasının daha iyi olduğunu söyledi.
Tanhan, “Mümkün olduğunca asıl dişin ağızda tutulmasında fayda vardır. En iyi diş kişinin kendi dişidir. Onu kaldırıp yerine köprü yapmak ya da implant yapmak o dişin kurtarılmaması durumunda yapılmalıdır. ”diye konuştu.
“Çürük bulaşıcı bir hastalıktır”
‘Ağrıyan dişi çekmek diğer dişlere zarar verir’ algısının yanlış olduğunu ifade eden Tanhan, sözlerini şöyle bitirdi:
“Çürük bulaşıcı bir hastalıktır. Çürüyen diş eğer tedavi edilemeyecek bir durumda ise o dişin ortadan kaldırılması gerekir ki asıl o zaman diğer dişler korunmuş olur.” dedi. (Mustafa Kaynak / M. Hüseyin Temel – İLKHA)