Ağız hijyenine dikkat!
Ağız ve Diş Sağlığı Haftası nedeniyle yazılı bir açıklama yapan Elazığ Halk Sağlığı Müdürlüğü Toplum Sağlığı Hizmetleri Şubesi, ağız ve dişteki rahatsızlıkların yarattığı problemlerin ağız ile kalmayıp bütün vücudu etkilediğine dikkat çekti.
Elazığ Halk Sağlığı Müdürlüğü Toplum Sağlığı Hizmetleri Şubesi Ağız ve Diş Sağlığı Haftası sebebiyle halkın bilgilendirilmesi ve ağız - diş sağlığına dikkat çekmek amacıyla yazılı bir açıklama yaptı.
Ağız ve dişteki rahatsızlıkların yarattığı problemlerin ağız ile sınırlı kalmayıp bütün vücudu etkilediğine dikkat çekilen açıklamada, Yapılan araştırmalar kötü ağız hijyeninin kardiyovasküler hastalıklar, Osteoporoz, üst solunum yolu enfeksiyonu, diyabet, gebelerde düşük doğum ağırlığı ve erken doğum riskini arttırdığını gösteriyor. Diş eksikliklerinde yeterli çiğneme yapılamadığı için sindirim sisteminde problemler oluştuğu belirtiliyor. denildi.
Ağız hijyenine dikkat çekilen açıklamada; Diş çürüğü ve diş eti hastalıklarının temel nedeni kötü ağız hijyeni olarak biliniyor. Ağız hijyenini diş ve çevre dokuların doğru bir yöntemle, düzenli olarak fırçalanması, diş ipi kullanımı ve doğru beslenme ile sağlayabiliriz. Ağız ve dişlerin etkin olarak temizlenmesinde bütün dişlerin tüm yüzeylerinin temizlenmesi, diş etlerine masaj yapılarak kan dolaşımının sağlanması önemlidir. Dişlerin dudak ve yanağa bakan yüzeyleri, dile bakan yüzeyleri dairesel hareketlerle, çiğneyici yüzeyleri ise ileri geri hareketlerle fırçalanmalıdır. Fırçalama işlemi günde en az iki defa olmak üzere, yemeklerden sonra ve özellikle gece yatmadan önce yapılmalıdır. Gece uykuya temiz olmayan bir ağızla yatıldığında; ağızda kalan besin artıkları ağız uyku esnasında kapalı olduğu için artan sıcaklıkla birlikte bakteriler için mükemmel bir besi yeri oluşturur. Bu nedenle gece yatmadan önceki ağız temizliği çok önemlidir.ifadelerine yer verildi.
Tüketilen besinlerin cinsinin de çürük oluşumunda önemli bir etken olduğu belirtilen açıklamada şu tavsiyelerde bulunuldu: Beslenme konusunda doğru tercihler yapılarak çürük riski azaltılabilir. Diş dostu olarak kabul edilen gıda maddelerinin başında proteinler gelir. Özelikle büyüme ve gelişme çağında kalsiyum, fosfor içeren besinlerin tüketilmesi gerekir. Nişastalı şekerli gıdaların tükürük akışının çok olduğu ana öğünlerde tüketilmesi daha uygundur. Öğün aralarında elma, havuç, yerfıstığı gibi mekanik temizlemeye yardımcı gıdalar tüketilmelidir. Bebeklerde süt, yoğurt gibi gıdalara şeker eklenerek verilmesi, emziklerin bal, pekmez, reçel gibi yiyeceklere batırılarak verilmesi çok hızlı ilerleyen çürüklerin oluşmasına sebep olur. Düzenli diş hekimi kontrolleri aksatılmamalıdır. Bu sayede kişinin farkında olmadığı basit bir diş problemi, erken teşhis edilerek kısa ve ağrısız bir şekilde çözülür. (İLKHA)