Atmanoğlu; Ramazan huzura vesile olsun
Atmanlar Sosyal Yardımlaşma Dernek Başkanı Müslüm Atmanoğlu, Ramazan ayı dolayısıyla bir kutlama mesajı yayınladı.
Müslüman aleminin büyük bir aşkla beklediği Ramazan-ı Şerif’in tüm bereketi ile yüreklere mutluluk ve manevi haz getirdiğini söyleyen Başkan Atmanoğlu, “İnsanların hem ibadetlerini daha yoğun olarak yerine getirdikleri, hem de ihtiyaç sahiplerinin halini daha iyi anlayarak daha çok yardım eli uzattıkları bu ay, paylaşma ve dayanışmaya vesile olsun” dedi.
Başkan Atmanoğlu; "Ramazan ayının merhameti, paylaşımı, ve huzuru getiriyor. Akrabalara yardım etmeyi ve sılai rahim için bulunmaz bir fırsattır. Maneviyatın tavan yatığı bir ayda zalimlikler ve şeytanlıklar ise yerle bir oluyor. Umarım ki bu Raamzan ayı islam alemi için akan kan ve göz yaşının durmasına vesile olur. Ramazan Ayı’nın İlçemize, ülkemize ve İslam Alemi’ne hayırlar getirmesini Yüce Allah’tan niyaz ediyorum" dedi.
TÜRKİYEDEKİ ATMANLARIN TARİHÇESİ
ATMANLAR,Rusya Moskova nın üst tarfında Başkurtlar(Başkürtler) Cumhuriyetinde,de. Kuraklık olunca Türkmen Oymaklarla birlikte İran Horasan’ına gelmişlerdir. “BADILLI” adında bir “Oğuz Kürt Boyu” olarak, Urfa’da yaşamaya başlamıştır.Atmanlının Altı kolu Alevi, Altı koluda Sünni’dir.Buralda Atmalılara ATMAN, UTMAN ve ATMANAKİ denilirdi Urfa.Bozova’da 27, Urfa ve Suruçta 20 yakın ATMAN Köyü vardır.
Atmanlı Aşireti’nin Anayurdu Orta Asya’dır. Moskova’nın üst taraflarında “Başkurtlar” adında bir Türk Cumhuriyeti vardır. Başkurdistan olarak da okunmaktadır.Atmanlar oradan Türkiyenin her tarafına dağılmışlardır.
Malatyada yaşayan Atmalı Aşireti Reisliğini, Kızkapanlı Oymağından “KOSAYİ ATMEN”(Atmalı Köse) adında bii yapıyormuş. Daha sonra Karahasan Oymağından BOZDAĞLAR yapmışlardır. Bundan 550 yıl önce, Maraş bölgesine hakim olan Dulkadıroğullarına karşı Osmanlı’yı destekleyen Atmanlılrın Reisi KARAHSAN, bu savaşta iki kardeşi ölmüştür. Daha sonra Atmalı Aşireti, Cumhuriyet’in kuruluşunda ATATÜRK’ün yanında yer almıştır.
Atmanlı, Sinemilli, Celikanlı, İfrazlı, Çakallı ve Bereketli Aşiretleri, Rişvan’a bağlı kollardır. Celali Aşireti; KHALIKAN ve SAKASUN olarak ikiye ayrılmaktadır. İslahiye’ye bağlı Atmalı Köyü’nün Gurmança adı KO’LIKON, yani İHTİYARLAR köyüdür. Burada Atmalıların Celalilerle de akrabalığı ortaya çıkmaktadır. Celikanlılar da Celaliler’e akrabalık çıkarmaktadırlar.
Yazları Malatya, Arapkir, Arguvan ve Doğanşehir’den, Suriye’nin Çit-ü Çimen, Hama ve Humus yöresine göç ederken sığırları yorulan Atmalı Aşireti’nin bir kısmına “GOVASTİ” denilmiş, sığırları yorulmayıp göçe devam edenlere “GOVGUR” demişler.”
“Govastiler” Güneydoğu Anadolu’da; Pazarcık, Besni, Gölbaşı, Elbistan, İslahiye yörelerini, İç Anadolu’da; Konya,Haymana/Bala, Kırşehir,Gürün, Tokat, Yozgat, Doğu Anadolu’da; Ağrı/Patnos, Erzurum, Erzincan, Elazığ, Tunceli, Bitlis,Erciş ve Gürpınar yörelerine dağılmışlar. İslahiye’ye bağlı Atmalı Köyünde Govastiler oturmaktadırlar. Atmalıların en yaşlıları buraya yerleştikleri için, Kürtçe adına KO’LIKON demişler.
Malatya, Pazarcık, İslahiye Atmalıları’nın dışında, daha sonraları edindiğimiz bilgilere göre, Ağrı/Panos ve Van/Erciş/Çaldıran/Gürpınar ilçelerindeki Atmalılar’a ATMAN veya UTMAN dediklerini öğrendik. Muş-Siirt arasında yaşayan Atmanlılar’a ATMANAKİ diyorlar.
Şam’da tamamı Atmalnı olan bir mahallenin var olduğunu duyduk..Cihanbeyli’de Atmalı, Ankara/Bala ve Haymana, Çiçekdağı’nda Atmanlı olarak değil de, “Govasti” olarak biliniyorlar. Irak’ın Zağo bölgesinde Atmalı/Atmi olarak anılıyor ve Yezidi olarak yaşayanların varlığını öğrendik. Sadece Antep te 20 bin dolayında ATMANLI yaşadığına göre, saydığımız bölgelerde bir milyon Atmanlı olabileceği tahmin edilmektedir.
Bu Atmanlı adının alınması ile ilgili başka görüşler de vardır. Atçılıkla uğraştıkları için “Atmalı” adını aldıkları söylenir. AT+MALI adını analiz edersek; AT Türkçe bir kelimedir. MAL ise Kürtçe EV manasına gelir. ATMANLI; At Evi, Atlara Malik olanlar, sahip olanlar gibi de yorumlamak mümkündür.
Atmanlı’nın Altı Oymağı Alevi, Altı Oymağı Sünni’dir demiştik. Alevi Oymaklar: 1-Tilkiler(Rıfiyon), 2-Ğallıkon(Haydarlı), 3-Turuşlu(Turuşiyon), 4-Ağcalar(Ağciyon), 5-Karalar(Karkon-Havesiler), 6- Kizirli(Kıziron). Sünni Oymaklar: 1-Kabalar(Kavon), 2-Mağıkan(Mağıkon), 3-Zettıkon(Kızkapanlı), 4-Sadakalar(Sadakon), 5-Karahasanlar(Karahasanuşağı), 6-Ketüler(Kotiyon).