Çatışmalar bölge ihracatını da olumsuz etkiledi

​Bölgede devam eden sokağa çıkma yasakları ile birlikte ölüm ve göçlerle sonuçlanan çatışmalar bölge ihracatını da olumsuz etkiledi.

Çatışmalar bölge ihracatını da olumsuz etkiledi

Gaziantep’in geçen yıla oranla Aralık ayında ihracatta yüzde 18,6 oranında düşüş yaşadığını belirten sanayici ve iş adamları, düşüşün bölgedeki olaylar ve özellikle Habur Sınır Kapısı’nın kapalı olmasından dolayı yaşanan sorunlardan kaynaklandığını dile getirdiler.

Gaziantep’in özellikle Aralık ayındaki ihracat düşüşünü bölgedeki çukur siyasetine ve Habur Sınır Kapısının kapalı olmasına bağlayan yetkililer, Habur Sınır Kapısı’nın ticarete yeniden açılmasının da sevindirici olduğunu belirttiler.

“Rusya ile yaşanan gerilim bölgedeki ekonomiyi olumsuz etkiledi”

İhracat verilerini değerlendiren Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, 2015 yılı Aralık ayında şehrin ihracatının, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18,6 oranında gerileyerek 501 milyon 63 bin dolar olduğunu söyledi.

Konukoğlu, Gaziantep’ten 2015 yılında toplam 6 milyar 270 milyon 203 bin dolarlık ihracat yapıldığını belirterek, “Gaziantep ihracatı, bir önceki yıla göre yüzde 5,5 oranında düştü. 2014 yılında Gaziantep’ten 6 milyar 637 milyon 497 bin dolarlık ihracat yapılmıştı.” dedi.

2015 yılında en fazla ihracat yapan 10 il arasında altıncı sıradaki yerini koruduğunu ve ihracatı en az oranda düşen şehrin Gaziantep olduğunu belirten Konukoğlu,  2015 yılı boyunca doların değer kazanması ve hammadde fiyatlarının düşüşü gibi etkenlerin dünya ticaretini daralttığını, paritenin ihracata baskı yaptığını ve özellikle Ortadoğu coğrafyasında yaşanan siyasi çalkantıların yanı sıra Rusya ile yaşanan gerilimin bu bölgedeki ekonomiyi olumsuz etkilediğini belirtti.

Habur sınır kapısı yeniden açıldı

Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Cahit Nakıboğlu da “Habur sınır kapısı yeniden açıldı. Artık ihracattaki Aralık ayını telafi etme vakti yeniden geldi. Bölgede yaşanan sorunlara bağlı olarak dönemsel bir düşüş yaşansa da bu tür durumları telafi edecek güçte ve kapasitedeyiz. Tüm olumsuz gelişmelere rağmen ilimiz ihracat rakamlarında bir gerileme yaşamıyor diyebiliriz.” ifadelerini kullandı.

İhracat geçen yıl hedeflenen rakamların altında gerçekleşti

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık ise,2015 yılı ihracatına ilişkin yaptığı açıklamada, ihracatın geçen yıl hedeflenen rakamların altında gerçekleştiğini ancak bu yıl için umutlu olduklarını belirtti.

2015’in ilk ayına 515 milyon 12 bin dolarlık ihracatla başladıklarını hatırlatan Bartık, inişli, çıkışlı grafik sergileyen dış satımın ekim ayında 595 milyon 816 bin dolarla zirveyi gördüğünü ifade etti.

2015 ihracatının önceki yıla göre yüzde 5,5 düştüğünü hatırlatan Bartık, 2014 yılında 6 milyar 637 milyon 497 bin dolar olan ihracatın 6 milyar 270 milyon 203 bin dolara gerilediğini söyledi.

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Başkanı Ahmet Tiryakioğlu da küresel sorunlara rağmen eldeki ihracat verilerini olumlu değerlendirerek, özveriyle çalışan işadamlarını kutladı.

Gaziantep ihracatının 2015 yılında 6 Milyar 270 milyon dolar olarak gerçekleştiğini aktaran Tiryakioğlu, “Küresel sorunlara rağmen yılmadan Türkiye’nin 2023 hedefleri doğrultusunda çalışan tüm iş adamlarımızı bu özverilerinden dolayı kutluyorum.” dedi. (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)