Atıklar sayesinde ücretsiz ulaşım imkanı!..

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, 'Sıfır Atık' projesi ile vatandaşların da desteğini alarak geri dönüşümde yeni bir dönemi başlattı. Toplama merkezlerine kurulan Atık Getirme Merkezine getirilen atıklar sayesinde vatandaşlar ücretsiz ulaşım imkanı elde etmiş olacak. 

Atıklar sayesinde ücretsiz ulaşım imkanı!..

Şanlıurfa'nın tüm ilçelerinde vahşi depolamayı sonlandırarak kurduğu Katı Atık Tesislerinde 30 bin haneye yetecek elektrik enerjisini üreten Büyükşehir Belediyesi, bu kez 'Sıfır Atık' hedefi ile yeni bir çalışmaya imza attı. 
Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan hanımefendinin öncülüğünde Türkiye genelinde başlatılan Sıfır Atık Projesi kapsamında atıkların kaynağında ayrıştırılmasını sağlamak üzere ilk etapta Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi hizmet binalarında ve bağlı sosyal tesislerinde kullanılmak üzere; kurum dışındaki alanlarda oluşacak atıkların kaynağında ayrıştırılmasını sağlamak adına 2 adet Atık Getirme Merkezi (AGM) toplama merkezlerine kuruldu. AGM'lerde bitkisel atık yağlar, kullanılmayan elbiseler, kağıt, karton,  plastik, atık ilaç ve atık pillerin ayrı olarak biriktirileceği 6 farklı bölümden oluşan bir sistemle toplanacak. 
Ayrıca sistemde atık piller için teşvik edici ödül sistemi ile her atılan 1 atık pil için 10 puanlık kupon hediye edilecek olup toplamda 100 puan toplayan kişiye Kart Dolum Merkezlerinde 1 binişlik ücret Urfa Kartına yüklenecek. Geri dönüşüm kumbaralarında ve Atık Getirme Merkezlerinde toplanacak geri dönüşüm malzemeleri entegre katı atık tesisine taşınarak atık kodlarına göre sınıflandırılıp ham madde olarak tekrar sanayiye kazandırılacak. 

BAŞKAN ÇİFTÇİ: ŞANLIURFA, BÜYÜK DÜŞÜNMELİ
Bir yandan Güneş Enerji Sistemleri ile yenilenebilir enerji üretiminin arttırılması diğer yandan katı atık tesislerinde elektrik enerjisi üretimi ile Şanlıurfa'nın Türkiye'de örnek gösterilen iller arasında yer aldığını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, "Şanlıurfa, çevreyi koruma açısından çok önemli bir projeyi daha hayata geçiriyor. Sıfır Atık projesinde; çöpe giden tüm katı atıklar makine üzerinde yer alan bölümlerde ayrıştırılarak toplanıyor. Halkımızın çevreye karşı duyarlı olması lazım. Şimdiden desteklerinden dolayı tüm halkımıza teşekkür ediyorum" dedi. 

İŞTE BÜYÜKŞEHİR'İN 'ÇEVRE BİLİNCİ KARNESİ'
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, kurduğu Güneş Enerji Sistemleri sayesinde kurumlarına bağlı birimlerinin enerji kaynağının bir kısmını karşılıyor. Ayrıca 70'e yakın GES projesine onay veren Büyükşehir Belediyesi, ilçelerde katı atık aktarma istasyonları kurarak bu ilçelerdeki vahşi depolamanın önüne geçiyor. Tırlarla il merkezine getirilen katı atıklar bu kez Katı Atık Ayrıştırma İstasyonunda elektrik enerjisine dönüştürülüyor. 
Öte yardan Büyükşehir Belediyesi Sıfır Atık Projesini destekleyici ve doğayı korumak adına il genelinde Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okullarda 3 yıldır 200 okulda yaklaşık 12 bin öğrenciye Çevre Bilinci Eğitimi vererek çevrenin önemi küçük yaşta çocuklara aşılanarak doğanın korunması sağlıyor. 
Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi olarak okullara yönelik bitkisel atık yağ ve atık piller için kampanyalar uygulamaya başlatmıştı. Bitkisel atık yağ toplayan okullara; boya hediyesi, atık pil toplayan okullarda ise dereceye giren ilk 3 okulda çeşitli hediyeler vermişti. 
Ayrıca; Büyükşehir Belediyesi il sınırları içerisinde bulunan çadır kentlerdeki kamplarda oluşan Geri Dönüşüm Atığı Toplama Araçları ile toplanarak merkez entegre katı atık düzenli depolama sahasındaki ayrıştırma tesisine ulaştırıyor. Bu tesiste il genelinde bertaraf yapılması için getirilen