Atçı, Şanlıurfa'daki sağlıkçı açığı için yetkililere seslendi

Mahmut Atçı; “Şanlıurfa’nın tüm hastanelerinde belirlenen personel dağılım cetveline göre 1750 hemşirenin çalışması gerekirken, şu an ataması yapılanları da sayacak olursak sadece 1138 hemşire görev yapmakta. Şanlıurfa’ya yeterli sayıda sağlık personeli atamasının yapılması için gerek siyasilerimiz, gerekse Sağlık Bakanlığı’nın bürokratları bir an önce çözümler üretmeli” dedi

Atçı, Şanlıurfa'daki sağlıkçı açığı için yetkililere seslendi

Şanlıurfa Sağlık-Sen İl Başkanı Mahmut Atçı; “Sağlık-Sen Şanlıurfa Şubesi; Şanlıurfa Kamu Hastaneleri ve Türkiye halk sağlığı kurumunda çalışan aile hekimleri hemşire ve ebe bulamamakta, mevcut sağlık personelini bile tutmakta güçlük çekmektedir. Her geçen gün göç alarak nüfus yoğunluğunun arttığı Şanlıurfa’da son bir yıldan beri yaşanan Suriye’deki savaştan dolayı 200 binin üzerinde bir nüfusa da sağlık hizmeti veren hastane ve aile hekimliklerinde çalışmakta olan sağlık personeli; yaşanan yoğunluk, şiddet, yaşam koşullarının zorluğu, ev kirası miktarının yüksek oluşu gibi nedenlerden dolayı her kurum içi atama döneminde tayin istemekte ve giden sağlık personelinin yerine yeteri kadar sağlık çalışanı ataması yapılmamaktadır. Bu durum her geçen gün eksik sağlık çalışanı sayısı uçurumunu biraz daha arttırmaktadır.2012 Mayıs-2013 Mayıs süreleri içerisinde sadece 900 sağlık çalışanı başka illere tayin olmuştur.2013 temmuz ayı içerisinde açıklanan kurum içi atama ile yaklaşık 200 ebe-hemşire başka yerlere atanmış olup, yeni atama sonucuna göre 190 ebe-hemşire Şanlıurfa Kamu Hastane Birliği emrine verilmiştir. Şanlıurfa’nın tüm hastanelerinde belirlenen personel dağılım cetveline göre 1750 hemşirenin çalışması gerekirken, şu an ataması yapılanları da sayacak olursak sadece 1138 hemşire görev yapmakta. Örnek verirsek; Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde olması gereken hemşire sayısı 477 iken, şu an 326 hemşire ile hizmet verilmekte ve son yapılan atamada 40 hemşirenin daha tayini çıkmıştır. Kalan sağlık çalışanları ile hizmetin yeterli düzeyde verilemeyeceği aşikârdır. Ebe-hemşire sayısının azlığı nedeniyle sağlık kurumları aile hekimleri ile anlaşan sağlık personeline izin vermediğinden bazı aile sağlığı merkezlerinde hekimlerimiz çalışacak ebe-hemşire bulamamakta ve tek başlarına hizmet vermeye çalışmaktadır.

Körfez Savaşı, Marmara depremi gibi felaketlerde Türkiye’nin dört bir yanından Sağlık Bakanlığı tarafından geçici görevlendirme ile sağlık çalışanları görevlendirilmiş ama Suriye Savaşı’nda böyle bir uygulamaya gidilmediği görülmüştür. Her ne kadar UMKE ile desteklenmekte ise de bu yeterli görülmemiştir. Yapılan atamalarda Şanlıurfa’nın bu personel eksikliği göz önünde bulundurularak atama yapılması gerekirken her atama sonrası sağlık personeli sayısı giderek azalmakta, geriye kalan çalışanlar da çalışma şartlarının ağırlığına dayanamayarak ilk fırsatta kaçma derdine düştüğü oldukça açıktır.

Sağlık-Sen olarak yukarıda bahsettiğimiz sıkıntıların giderilebilmesi için Şanlıurfa’ya yeterli sayıda sağlık personeli atamasının yapılması için gerek siyasilerimiz, gerekse Sağlık Bakanlığı’nın bürokratları bir an önce çözümler üretmeli ve mevcut çalışanların sosyal ve çalışma şartlarının düzeltilmesinin sağlanması hususunda gerekli adımların atılmasını bekliyoruz” dedi.