Aslan Ali Bayık; Ak Parti ile hizmet var

Şanlıurfa Olay Gazetesi’nin düzenlediği Fikir Kulübüne konuk olan Hilvan Belediye Başkanı Aslan Ali Bayık, Belediyeler iktidar olsa çitayı daha yükseltebilir. Yani mevcut iktidar Belediye Başkanı olduğun zaman İller Bankası ayrım yapamıyor.” dedi

Aslan Ali Bayık; Ak Parti ile hizmet var

AK PARTİLİYİM DEDİN Mİ ARTI MUAMELE GÖRÜYORSUN

 

İktidar partisine geçmenin bir avantaj olduğunu savunan Bayık, “Şimdi Emniyet Müdürünün yanına gidiyorsun. Ak Partiliyim dedin mi artı muamele görüyorsun. Hilvan halkı geçmişten beri hizmette geri kalmış. İktidar partisine geçmek bir avantajdır. AK Partiye geçmemi Hilvan halkı da istiyordu. İyi ettin Başkan gibisinden söylentiler oluyordu. Zaten ben Sadet Partisinde aday olduğum zaman, insanlar başkan seçilirse yine Ak Partiye geçer gibi sözler vardı. Halk arasında ondan dolayı insanlarımız memnun kaldı. Yani ben şuan Ak Partinin yerel politikasını beğeniyorum.” şeklinde konuştu

 

BAZEN SÖZ VERDİĞİNİZ VAATLERİ YAPAMIYORSUNUZ

 

Başkan Bayık, “Belli bir mevkiye geldikten sonra mevcut imkânlara göre hareket ediyorsun. Burada ekonomik olarak nedir? Kadro sayısı yeterli midir? değil midir. Ondan dolayı bazen istediğimiz şeyler umduğunuz gibi olmuyor. Ben Belediye Başkanı olursam neler yapabilirim, bunu yaparım, ben suyu getirim, ben kanalizasyonu yaparım, ben yolları kilit taşı yaparım gibi vaatlerde bulunuyorsunuz. Fakat Belediye Başkanı olduğunuz zaman, söz verilen vaatler diniliyor ki ben bu sözü verdim ama yapamam diyorsunuz. Ama ben Hilvan Belediye Başkanı olduktan sonra verdiğimiz sözleri yerine getirdik. Tabii ben buna şans mı diyeyim kader mi diyeyim bilemiyoruz.” dedi

 

 

İşte Hilvan Belediye Başkanı Aslan Ali Bayık’ ile yapılan o söyleşi:

 

Celal Çiftçi: Sayın Başkanım kendinizi tanıtır mısınız?

Aslan Ali Bayık: Ben 1961 Şanlıurfa Hilvan doğumluyum.1984 yıllında Hilvan Belediyesinde göreve başladım.1989 yıllında Şanlıurfa Belediyesine memur olarak nakledildim. 2004 yıllında  Ak Parti belediye başkan adayı oldum seçimi kazanamadım 2009 yıllında Ak Parti den Aday Adayı olarak müracaat ettim aday olmayınca sonradan ilçeye döndüm. Arkadaşlarla beraber bir istişarede bulunduk Saadet Partisinde 2009 yıllında Hilvan Belediye başkanı oldum. 29 Mart 2009 yıllında Hilvan halkının oylarıyla Hilvan Belediye Başkanı seçildim.

HER ŞEY UMDUĞUMUZ GİBİ OLMUYOR

 

M.Kemal Uğuzlu: Sayın başkanım daha önce belediyede değişik kademelerde çalışan olarak devam ettiniz şimdi ise bir belediyeyi yönetiyorsunuz çalışan ile yönetim arasında bir fark var mı? Hilvan Belediye Başkanlığına giderken ne bekliyordunuz? Ne buldunuz umutlarınız ve umutsuzluklarınız?

 

Aslan Ali Bayık: Sayın hocam, şimdi koltuğa oturmadan önce günlük hayatta da öyle şimdi mevcut iktidar olsun, bir belediye başkanı olsun, vali olsun, yâda bir okul müdürü olsun hep dışardan deriz ben böyle yaparım.Tabii belli bir mevkiye geldikten sonra mevcut imkânlara göre hareket ediyorsun. Burada ekonomik olarak nedir? Kadro sayısı yeterli midir? değil midir ondan dolayı dışarıdan baktığınız zaman bazen umduğunuz gibi olmuyor.

 

 


VERDİĞİMİZ SÖZLERİN VAATLERİN HEPSİNİ AŞTIK

 

M.Kemal Uğuzlu: Sayın başkanım Belediyeyi nasıl buldunuz?

Aslan Ali Bayık:
Ben Belediye Başkanı olursam neler yapabilirim. Biraz hırslı oluyoruz, işte olmayacak vaatları dâhil. İşte bu geldi, bunu yapamadı ben bunu yaparım, ben suyu getirim, ben kanalizasyonu yaparım, ben yolları kilit taşı yaparım gibi vaatlerde bulunuyorsunuz. Fakat geldiğiniz gibi diyorsun söz verilen vaatlerin diniliyor ki ben bu sözü verdim ama yapamam. Çünkü gerçekten özellikle siyasette ben Urfa’yı diyorum yani biraz hırslı giriyoruz. Ben bunu belli zamanlarda kendi kendimi sorgulamışım Buradan da tabii zarar geldiğini görüyoruz. Çünkü tam araştırma yapmadan bir işe girişiyoruz. Hilvan Belediye Başkanı olduktan sonra verdiğimiz sözlerin vaatlerin hepsini aştık. Tabii ben buna şans mı diyeyim kader mi diyeyim. Yani bazı şeyler güzel gitti.2009 yıllında Belediye Başkanı olduktan sonra o zaman Türkiye’de bulunan 2950 mevcut belediye nüfusu 10.000’den aşağı olan belediyelerin alt yapılarına %50 hibe veriliyor. 2010’da öyle devam etti. Ben projelere ilk başladığım zaman projem bitterse ben ne yaparım acaba derin derin düşünürken, Türkiye’deki ekonomik şartların iyi gitmesi çoğumuzun faydasına oluyor ama çoğumuz farkında değiliz.

 

Yav banane işte Başbakan açıklama yapıyor. Ekonomik durumunuz iyi oldu bütçede para hani bana ne var gibi esasında bu öyle bişey değil. Mesela 2012 yıllında 10.000 belediyelerin nüfusu 25.000 e çıktı. SUKAP (Alt Yapı Projeleri) Türkiye’deki tüm belediye alt yapı proje proje bedelinin %70 i verilmeye başlandı. Proje bedeli alt yapı hizmeti ise %502 hibe oldu. Hilvan Belediyesi daha önce %50’den faydalanamazken 2012 yıllında Türkiye’deki ekonominin düzelmesinden sonra mevcut hükümet tarafından sayı fazla yapıldı. Demek ki şuan da bizim Hilvan Belediyesi nüfusu civarında 1500’e yakın belediye var buda bizim faydamıza oldu.


 

 

Bilal Bebe: Hilvan’a su getirecek misiniz? Bu suyu nerden getireceksiniz? Bu su ne zaman gelecek?

Aslan Ali Bayık: Ben 1984 öncesini hatırlıyorum. 1980 sonrasında 2 Kaymakam 1. Emin Bey 2. Tarkan Bey Hilvan’ı idare ettiler. Zaten ben askerden geldiğimde belediyede geçici işçi olarak girdim. Yani vaatlerin başında su vardı. Su konusunda önce projeden başladık. Bir projenin başlayıp bitmesi 1 yıl sürüyor.Su sorunu Hilvan’da yıllardan beri bir sorundur.

 


Celal Çiftçi: Başkanım bu projenin bedeli ne kadar olacak bu parayı nereden temin edeceksiniz?

Aslan Ali Bayık: Mevcut su şebekesinin ihale bedeli KDV dâhil 7,5 Milyon TL .900 TL de abone bağlantısı. İsale hattı pompa sisteminin ihale bedeli ise 6,5 Milyon TL. Bunun ardında da arıtma sisteminin ihalesi yapılacak. Toplam 22 Milyon TL. Bunun 9 Milyon TL’si %50 Hibe diger %50si kredi. Fakat arıtmanın tamamını biz hibe aldık.

 

Sayın Başbakanımız geçen yıl ve bu yıl belediyelerde parti ayrımı yapmaksızın bölüm bölüm Çevre Bakanlığınca çöp arabaları hibe ediliyordu. Bizim grupta da 101 kişi vardı. Bana telefonu geldi gelin arabanızı alın diye. Hilvan gittim anahtarımızı aldım.

 


’SEN NASIL BAŞKANSIN BİZDE DEDİK BELKİ

 

SEN DİĞERLERİNDEN FAKLISIN’

 


Dr. Şerif KurtuluşHilvan gediğim dönemlerde ben 3 4 yıl oldu geldiğim dönemlerde Hilvanda toplumsal olayların az olduğu okuma yazma oranının yüksek olduğu bahsediliyordu gerçektende öyle. Hilvan Gazetesinde 1 Mayıs Kutlaması dikkatimi çekti. Urfa için farklı bir algı, faklı bir durum. İlk olarak bunu sormak istedim? Birde yerel yönetimi güçlendirmek konusunda ekonomi gitti ve belediyelere eşit hak olduğunu söylediniz. Gerçekten öyle bir fark var mı? Eğer belediye aynı şeyi götürdüler mi ben önceden çalışandım. Şimdi ise başkanım. Mesela çalışan ile başkan arasındaki fak ne? Birde ihale denilince trilyonlardan bahsediliyor. Sizce ihale bedelleri yüksek değil mi gariban 10 işçiye yaptırsanız 100 TL belediyenin ihalesi olunca 2025 Bin TL oluyor bununla açıklamanız olabilir mi?

Aslan Ali Bayık: Şimdi bizim Hilvan’da şuan 54 işçimiz var kadrolu sendikalı.  Biz onlarla sözleşme yaptık. Günün şartlarına göre %24 nizami maaşları düşüktü. 1 Mayıs gününde ben işçilerle barışığım. Ben Şanlıurfa Belediyesinde çalıştığımdan dolayı bir tecrübem var. Çoğu zaman kahvaltıyı bir gün itfaiyede yaparım, bir gün temizlik ekibiyle yapıyorum. Diyalogumuz güzel oluyor. 1 Mayıs işçi bayramında ben işçilerle sendika başkanıyla davullar zurnalar eşliğinde eğleniyoruz. O gün bir işçiye de altın hediye ettim.

 

İşçilerle herhangi bir dargınlığımız yok. Zam konusunda da sorun yok. Manisa nın bir ilçesine giden bir parayla Hilvan a gelen bir para nüfusa göre geliyordu arada bir fark yok. Sonradan Başbakanımız son 4 5 yılda hatta 6 yıl diyelim buna %80 nüfusa göre geliyor para.  %20 kriterlere göre o ilçede alt yapı, sanayi eğitim durumu nedir? Ondan dolayı şuan Şanlıurfa Hilvan ilçesine gelen bir para ile İzmir in bir ilçesine giden para nüfus aynıysa bize gelen para daha fazladır.

 

Zaten İller Bankasında hiçbir ayrım olmuyor. Nüfus başına para gidiyor. İhale bedeli denilince şuan bizim su şebekesinde ihale bedelinden 10.250 Milyon TL %37 kırım oldu. 5.450 gitti KDV dâhil. Şuan Hilvan’da 110 KmSu şebekesi borusu döşenecek şimdiki uzmanlar piyasa araştırması yapıyorlar 100 Kmboruyu ne kadara döşersiniz gibisinden. Mesela biz geçen Kilitli parke taşının ihalesini yaptık. Biz bayındırlık fiyatlarına baktık bayındırlık fiyatı 22 TL idi.Biz kalktık 17 TL çıkardık. Çünkü o 22 TL çok pahalı yüksek. En düşük kırımla Firma ihaleyi kazandı. %28 kırıma bir firmaya verildi. Belediye Başkanı üniversite mezunu olması gerek hesabı kitabını bilen olmalı. Şu Hilvanda bu çamurdan dolayı beceriksiz Belediye Başkanıyım. Sadece kilitli parke taşı için kasamızda 7 Milyon TL var. 7- 8 aydan beri. Geçen yıl niye yapmadım kilitli taşı da niye bu yıl yapıyorsun Başkan diye söylendiler.Ben kilit taşını geçen yıl yapsaydım afferini 1 yıl önceden alacaktım. Fakat ben bu yıl su şebekesi ihalesini yaptıktan sonra kanalizasyon ihalesinden sonra yine kırılacaktı bu taşlar. Ve bu o zaman bu paralar Hilvan halkından gidecekti. Benden sonra gelecek yönetim borç altından çıkamayacaklardı.Hilvan Belediyesi 5–10 yıl kambur olacaktı. Fakat ben şimdi küfürleri bedduaları duymama rağmen bu başkan nasıl bir başkan gibisinden laflar işitiyorum. Bana mesaj atan bile oldu:”Sen nasıl başkansın bizde dedik belki sen diğerlerinden faklısın.” Benden önce ki başkanımın döneminin muhasebe kayıtlarına baktım 2008 yıllı İller Bankası dışında 83 Bin TL’dir yıllık. Ben ise 2011 yıllında 413 Bin TL’ye çıkartım. Ben 1 hafta önce Gelir Müdür’ünü aradım dedi Başkanım 550 Bin TL olmuş. dedi.

GELİR SEVİYEMİZ ESKİSİNE GÖRE İYİ

 

Celal Çiftçi: Nasıl yaptınız Başkanım?

 

Aslan Ali Bayık: Kötü bir başkan oldum milletin deyimiyle. Su parası vermeyenlere yazı çıkartım ilan ettim. Bir ara su kesilecek dedin anons ettirdim. Hangi vatandaşın Belediyeye işi düşerse Dilekçe Sistemi getirdik. Dilekçeyi Belediyeye verecek, verdikten sonra gelir müdürüne gidecek. Emlak Vergisi borcuna bakılacak yoksa damgayı vurulacak sonradan işi görülecek. Ama bunun yanında dulsa yaşlıysa özürlüyse işini görüyoruz. Ama onun dışında başta Tüm ekibim ile toplantıda arkadaşlar Hilvan belediyesi batar diğer başkanlardan benim bir özelliğim yok. Bizim özelliğimiz titiz davranmamız geliri artırmamız gerek. Şuan inşaat harçlarını artırdık. Çok şükür gelir seviyemiz şuan iyi eskisine göre.

 


Celal Çiftçi: Şuan kaç çalışanınız var, Başkanım?

Aslan Ali Bayık: 54 Kadrolu elemanımız var. 11 memurumuz 11 sözleşmeli. İşçimiz, asgari işçilerle beraber 120, 130 kişi oluyor.

 


TOPLAM 700 BİN TL BORCUM VAR

 


Celal Çiftçi: Şuan ne kadar borcunuz var?


Aslan Ali Bayık: Ben geldiğimde 5 Milyon TL borcumuz vardı. Borç veriliyordu tabii ben vermiyordum. Her ay %40 kesiliyordu. Yapılandırma tarihine kadar Hilvan Belediyesinden kesilen para 3.750 Bin TL. Piyasada da 7 Trilyon 50 Bin TL vardı. 4 Trilyon 500 Bin TL ödedim.2 ayda bir yapılandırma parası ödüyorum. Geçen sigortaya gittim 576 Bin TL borcum kalmış. TEDAŞ’A 150 Bin TL. Yani Toplam 700 Bin TL borcum var benim. Şuan Türkiye’de en az borcu olan 50 Belediye arasına giriyor Hilvan Belediyesi. Yani çok şükür memurların işçilerin paralarını her ay veriyorum. Mesela bakın okullara yardım ediyorum. Bu yıl bir ilk oldu üniversiteyle birlikte bir kermes düzenledik.

M.Kemal Uğuzlu: Sayın Başkanım, Hilvan 12 Eylül öncesi gerçekten çok darbe yedi. Tabii bölgenin tamamı öyleydi. Siverek, Hilvan bunun ağır yükünü kaldırdı. Şu anda Siverek’te bir Bucaklı Belediye Başkanı, Hilvanda bir Bayık Belediye Başkanı. Siverek Belediye Başkanı kendini millete, ben şiddette teröre karşıyım. Ne yapmış oraya Şivan Perwerin heykelini ve Yılmaz Güney’ in heykelini yapmış.

Aslan Ali Bayık: 12 Eylül’den sonra Hilvan’da 3.cü Belediye Başkanıyım. Allah kısmet etti belediye başkanı oldum. Hilvan’ı kalkındırmak için el elle vermemiz gerek, bize katılamayan varsa ayrılsın katılanda buyursun gelsin dedim. Türkiye’de halen Bürokrasi yönünde bazı sıkıntılar var. Mevcut projeyi masadan takip etmesen 1 veya 2 ay kalıyor, ama takip ettiğin zaman daha kısa sürede bitiyor. 2.İnşaat ihalesi yine öyle takip etmedin mi dosya burada kalıyor.

 


M.Kemal Uğuzlu: Sayın Başkanım burada 3 şey gözüküyor? 1 Çok Dikte dam mı,  2 Çok Bilgili Medeni anlaşama da mı?, 3 dediniz bir belediye başkanı ya sevdirir ya sövdürür ya da koklatır?

Aslan Ali Bayık: Bir Belediye Başkanı eğer bir kararı çıkartmak istiyorsa bunu yapar. Fakat ben onu yapmadım. Belki başka bir meclis üyeleri karşı gelseler dahii çıkartırdım. Hatta herkes dedi ki sen gittin kaybettin gibisinden laflar ediyorlardı. Bir kısım belediyeci arkadaş dediler ki; sayın başkan sen alt yapıdan ne istiyorsun falan bende dedim ki eğer bu iş için biri feda olacaksa oda ben olayım. Projeler onaylanmış ama bir kısım insan inanmıyor projenin onaylandığına.

Halil Koçakoğlu: Sayın Başkanım hani Belediye Başkanıyla olsun, Başbakanla olsun eş dost ahbap şeklinde gelişiyormuş normal yasada olmuyor da Türkiye’de Belediyecilik bu şekilde mi gelişiyor yoksa sadece bizim bölgelere ait bir şey mi bu? Şanlıurfa Büyükşehir oldu, Şanlıurfa’nın Büyükşehir olmasıyla Hilvan’a etkisi ne olacak beklentiniz neler? Herkesin bir kurum için bir bölüm için hayali vardır sizinde Hilvan için bir hayaliniz var mı? alt yapısı dışında.

 


Aslan Ali Bayık: Projeler bu şekilde oluyor. Mevcut İller Bankasında projeler için sıraya giriyoruz. Mevcut proje bedeli %75’ini İller Bankası ödüyor.25’inide biz ödüyoruz. Yani Belediyeler projeler bittikten sonra müracaatlarımız oluyor. İnşaat için Türkiye’de bürokraside sıkıntılar var. Şimdi mevcut proje bitiyor proje masaya yatırılıyor takip etmesen belki 1 ay kalıyor onaylanmasına ama takip ettiğin zaman daha kısa sürede bitiyor. İnşaat ihalesi bitikten sonra masaya yatırılıyor peşine düşmedin mi o dosya orada kalıyor. Bakıyorsun 2-3 ay sonra o orda kalmış peşine düşen yok. Çünkü orda işler çok. Türkiye’de 2950 Belediye var. Şimdi ister istemez orda ki memurlarda bir etki oluşturuyor. Şimdi nüfusu 10.000’den fazla olan Belediyelerin su arıtma sistemini İller Bankası yapıyor. Ben DSİ’nin yapmasını istiyordum, çünkü İller Bankasında sıra çok ve DSİ kadar bu işi bilmiyor ve geç yapıyor. İller Bankası bana diyecek ki ben sana alt yapı, kanalizasyon için kredi verdim diyecek biraz bekle arıtma için. En son DSİ dedi ki ben veremem Türkiye’de 1500 belediye var. Ben sana verdim mi diğer belediyelere de vermek zorundayım. Hilvan 550.000 Dönüm sulamaya müsait arazisi var. Şimdi bu alt yapı programa bindi. 2014 yıllında Hilvan’ın alt yapısı Avrupa’nın bir ilçesinin standartları haline geliyor. Su şebekesi arıtma tesisi kanalizasyon çalışması bitti sıra ekonomik düzeyinde Hilvan. Şimdi ise semt pazarı yapıldı. Hayvan pazarı yapıldı. Şimdi sıra Buğday pazarında. Onunda projesi Gaziantep İller Bankasında. inşallah önümüzdeki hafta tamamlanır. Onunda ihalesini yapıyoruz. Artık Hilvan gayrimenkul olarak çok değer kazanan bir yer oldu. Bunun yanında birde Kültür Merkezini yapıyoruz. Kaymakam Beyle birlikte mevcut Hilvan’ın girişinde Jandarma Karakolu var orada 3000 metrekarelik bir alan üzerine Kültür Merkezi yapıyoruz. Bitmek üzere bunun yanında 250 Kişilik Konferans Salonu, Sinema, Tiyatro, Okuma Salonu, Sergi Salonu aynı zamanda Halk Eğitim Merkezi oraya gidecek büyük bir bahçesi olacak. Oturma yeri alt katında Spor aletleri jimnastik vb. kursları verilecek yani ben o konuda onu görüyorum. Türkiye’ye savaşa girmemesine rağmen niye gelişmedi Avrupa’ya bakılırsa savaşa girdikten sonra büyük bir hız ile gelişti. Ben Avrupa’da Fatih Camisini gördüm, orasını 10/1 Türk olması Lokantalar iş yerleri çarşaf giymiş bayan bile gördüm ve gururlandım.

 


İKTİDAR PARTİSİNE GEÇMEK BİR AVANTAJDIR

 


Bilal Bebe: Sayın Başkanım Sadet Partisinden ayrıldıktan sonra Ak Partiye geçtiniz peki o zaman Hilvan halkına danıştınız mı? Ak Partinin şimdi ki yerel politikasını ve genel politikasını nasıl buluyorsunuz?

Aslan Ali Bayık: Tabii Hilvan’a danıştım. Şimdi Hilvanda halk arasında gerçekten devlet nezdinde biz eşitiz. Valinin yanına gidiyorsun partini sormazsa bile hangi partidensin. Şimdi Emniyet Müdürünün yanına gidiyorsun. Ak Partiliyim dedin mi artı muamele görüyorsun. Hilvan halkı geçmişten beri hizmette geri kalmış. İktidar partisine geçmek bir avantajdır. AK Partiye geçmemi Hilvan halkı da istiyordu. İyi ettin Başkan gibisinden söylentiler oluyordu. Zaten ben Sadet Partisinde aday olduğum zaman, insanlar başkan seçilirse yine Ak Partiye geçer gibi sözler vardı. Halk arasında ondan dolayı insanlarımız memnun kaldı. Yani ben şuan Ak Partinin yerel politikasını beğeniyorum.

 

HERKES FAKI BABA’YI SEVİYOR DEMEK Kİ İSTEMESİNİ BİLİYOR

 

M.Kemal Uğuzlu: Sayın Başkanım geçmişten bugüne kadar başarılı Belediyeleri yazın diye bir sınav sorusu çıksa hemen hemen %80’i iktidarsız belediyelerdir. Geçmişte İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Burhan Bey olsun, Celal Bey Gaziantep Büyükşehir Belediye olsun, Adana Büyükşehir Belediyesi olsun, İstanbul Büyükşehir Belediyesi olsun Şanlıurfa Büyükşehir’e de gelsek şuanda Urfa’nın 10 ilçesi var. Samimiyetimle söylüyorum ki bana göre en başarılı belediye Siverek Belediyesidir. Partili bile değildir. Bağımsızdır ve iktidardır demek ki iktidarsızda başarı olunabiliyormuş. Evet, iktidarın belli bir gücü vardır ama iktidarsızda başarı olunabiliyormuş.

 

Aslan Ali Bayık: Şimdi çok başarılı görünen belediyenin muhasebe bölümüne girdiğiniz zaman çok değişik şeyler görürsünüz. Şanlıurfa Belediyesi Türkiye’ye sorun Esen yurt Belediyesine sorun 2. borçlu Belediyedir. Şu an ki anketlere bakın şimdi ki yönetim önceye göre başarılıdır. 2002 yıllında Ak Partide memurdum tabii çalışmalarım vardı elbette. Ben 2004 yıllında Ak Partiden aday oldum 2009’a kadar memur olmama rağmen hafta sonları bile partiyle diyaloglarım sıcaktı. Şimdi Hilvan’da 2004 yıllında mevcut Saadet Partisi 56 oy aldı. Hilvanda Saadet Partisini fazla bir tabanı yoktu. 2009 yıllında ben partiden aday olunca tabii kısmet başka biri seçildi. Hilvan’a geldim niyetimde yoktu ümidimde yoktu aday olmaya sonra birkaç gün toplantı falan neyse ben bir gün partiye gittim herkes dedi adayımız geldi bende dedim ben aday değilim. Hatta yerel gazetelerde yazmıştı Saadet Partisinden aday diye biz 3 kişiydik hilvanda bir anket yaptık 400 kişi üzerinde yapıldı. 400 kişi içinde 295 kişi beni tercih etti. Orda mecbur oldum kaçmak istiyorum ama insanlar seçince aday olmak zorunda kaldım. İnsanların çoğu Aslan Ali Bayık aslen Ak Partiliydi seçilirse tekrar Ak Partilidir falan çoğu insan öyle bekliyordu. Siverek Belediyesini aylık su geliri 400 Bin TL. İnsanlar kuyruğa giriyor. Kim bilir çok az binanın ruhsatı yoktur.  Ruhsatı yoksa bile gecekondulara standart bir fiyat getirmişlerdir herkes o parayı getiriyor veriyor belediyeye. Şu an ki Siverek Belediyesinde Ali Bucak’tan öncede bir sistem oturtturulmuş. Belediyenin bir gelir kaynağı var sonuçta sistem oturmuş. Sistem oturduğundan dolayı gelen Belediye Başkanının güzel bir kadro kurduğu zaman hizmeti yapar demek ki şimdi bana göre Siverek Belediyesi iktidar olsaydı çitayı daha da yükseltirdi. Çünkü bu sistemi var güzel bir kadrosu var yani mevcut iktidar Belediye Başkanı olduğun zaman İller Bankası ayrım yapamıyor. Şuan Ankara İller Bankasına Bayındırlığa gidin herkes Fakı baba’yı seviyor demek ki istemesini biliyor. Yani Belediye Başkanı ve kadrosu oldu mu artı güzel bir muhasebe olduğu zaman başarılı olmayacak bir şey yoktur.

 

M.Kemal Uğuzlu: Sayın Başkanım Hilvan’ın konumu çok güzel. Fırat’ın yanında çok güzel adaları köyleri ve girintili çıkıntılı yerleri var. Mesela bir Yaylak Belediyesi Belde olmasına rağmen Urfa’daki bütün ilçelerden Halfeti hariç çok güzel bir dinlenme tesisi var. Hilvan’ında buna imkânı var kredi ile veya plan proje ile kendi imkânlarınızla böyle bir tatil merkezi veya dinlenme tesisi yapmak gibi bir imkânınız var mı? Bu konuyla ilgili plan projeniz var mı? 

Aslan Ali Bayık: Bizim Hilvan olarak daha önce Atatürk Barajı sahili 0–22–23 Köyümüz var. Şimdi daha önce malımız belki Hilvanda Köyümüz vardı. Bahçecik ve Gölcük işte yaz olunca Urfalı kardeşlerimizin çoğu orda. Geçen yıl Hoş in’e sınır 150 Dönüm ağaçlandırma bunu 30 dönümü banklar kamelyalar havuz falan bizde araç gereç olarak takviye veriyoruz. Bu ihale bitmek üzere, Geçen Orman Bakanımız gelende Veysel Er oğlu biz Hilvanda bir ada var o konuda bir talebimiz oldu sağ olsun o talebimiz de kabul edildi şu an orada ağaçlandırma çalışması yapılıyor. Onunla birlikte bizim Nasrettin yolumuz yani Feribot yolumuz şuan çalışmıyor. O yolun Kara yol ağına alınması için müracaatımız oldu. Oda 2013 programına girdi. Oradan gemiyle karşı tarafa Tugaris’e turizmin gelişmesi için onlarla ilgili çalışmalarımız var. Bizim Belediyenin dışında Hilvanda mesela Anadolu Lisesi 2 ay sonra bitiyor daha önce yoktu. TOKİ’ yi biz Hilvan Harran Bozova Akçakale 4 ilçemiz Bakan Bey’e talepte bulunduk. Peşinat parası biraz fazlaydı onu %50’ye Bakan Bey indirdi. Biz Hilvan’a TOKİ projesinde bulunduk. 2–3–4 ay da talepte bulunamadık. Tekrar yeniden müracaatımız oldu. Şuan TOKİ hilvanda 195 tane konut yapıyor. Kültür Merkezini zaten Hilvan için büyük bir zenginlik olduğunu düşünmüyorum. Kültür Merkezinden dolayı Hilvan ve çevresinin değişeceğine inanıyorum. Biz geçen yıl Japonya Büyük Elçiliğine bu kadınları koruma istihdamı projemiz vardı ve kabul oldu. 300 proje arasında 300 taneden 1’i Hilvan’dı. 106 Bin $ geldi bize parayla kocaman bir bina yaptık. 4 ay evvel vali bey geldi açılışını yaptı. Şuan Hilvan Belediyesi ve GAP’ı ortak yaptık şuan orda 50 ye yakın orda bayan kardeşlerimiz var kurslarımız kuaför biçki dikiş bilgisayar ve okuma kursları verilmektedir. Gelen ailelerin çocukları oynaması için kreş odası yapıldı halı oyun takımları falan Kaymakamlıkta oraya bir anaokullu öğretmeni tayin etti. Valilik tarafından 2 tane kadın toplum merkezi açıldı. Bu konuda özellikle kadınlar öğrenmeye meraklı ve bu tür kurslar açıldığı zaman kayıtlar hemen kısa sürede doluyor. Kadın geliştirme merkezide ayın 15’inde tamamlanacak.

Bilal Bebe: Sayın Başkanım geçen işçilerle bir sözleşme yaptınız. Kadınlara şiddette hayır yönünden bununla ilgili bilgi verir misiniz?

 

Aslan Ali Bayık: Aile için şiddet özellikle benim ki de akraba evliliği kaynanam tarafı yabancıda kayınbabam akrabamızdır. 1.derece de değil çok uzakta değil. Şuan benim özellikle 6 tane çocuğum var 4 Kız 2 Erkek. 2 Kızım evlenmiş 1 tanede oğlumu evlendirmişim. Hani bir atasözü vardır ya; “Bekâr’a Karı boşamak kolaydır ” ve birde kız çocuğu gelin eden varsa aramızda ne demek istediğimi anlayacaktır. Ben geçen gün Aile Politika Bakanımız Fatma Şahin’in İstanbul’da bir toplantısı vardı. Bir konuşmacı çıktı kürsüye dedi ki; ‘’Kızınız karşıdan geliyor ağlıyor gözleri şişmiş yüzlerinde morluk var ne hissedersiniz’’? Benim kızım evlendikten sonra ben baya bu kadın konusunda çabaladım ve daha çok hassas oldum. Yani düşünsenize bir kızınız oluyor yedirip içiriyorsunuz büyütüyorsun sonradan da birine veriyorsunuz her gün dayak yiyor olacak işmi yani. Özellikle dinimizde bile yanlış olduğunu belirtiyor. Nasıl sigara yasaklandıysa bununda basın yoluyla yasaklanması gerçekten güzel. Çoluk’u çocuğu var keyfi kuma getiriyor olacak iş değil. Bizde ekip olarak böyle bir yasa getirdik aramızda sağ olsun arkadaşlar kabul etti. Çok şükür 1 yıl etti bir sorun yok umarım. Bundan sonrada olmaz. TC. Kadın erkek eşittir. Başlık konusunu kaldıralım lütfen çünkü kadında piskolojikmen etki yaratıyor kadında. Mazereti olmayanlar gelişi güzel aylık alamaz.

Ömer Faruk Demirkol: Sayın Başkanım az evvel demiştiniz ki belediye meclisinden çıkan tüm kararlar oy birliğiyle çıkıyor? Peki Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın Ak Partiye geçmesine ne dersiniz nasıl karşılarsınız?

Aslan Ali Bayık: Ben Fakıbabayla 5 yıl çalıştım. O konuda eski bir çalışan arkadaşım olduğundan dolayı pek o konuya girmek istemiyorum. Urfa’da Ak Parti çoğunlukta. Şuan ben Saadet Partisindeyken de 6 tane üye Saadet Partisinden, 3 tane Ak Parti, 3 Demokrat Parti, 3 BDP diğerlerine karşı dağınık olursa benim karşımdaki partinin de 6 tane üyesi olsaydı zorlanırdım. Ama şimdi 3 parti var 3–3 sürekli ben çıkabilirim. Şimdi ben Şanlıurfa Belediyesine bakıyorum, Ak Parti genellikle yardımcı oluyor başkana tabii bazı konularda da anlaşamıyorlar. Her şey Ak Partiye mal edilmiyor.

Dr. Şerif Kurtuluş: Şimdi Büyükşehirlerin Büyük Belediyelerin veya Merkez Belediyelerin yapmadığını size öneri olarak sunmak istiyorum. Engelliler ve yatalaklar daha çok engelliler konusunda konuşmak isterim. Engelliler Günü yeni geçti gazetenize batkımda birisine tekerlekli sandalye hediye etmişsiniz ve bir sonraki engelliler gününde o gün boyunca tekerlekli sandalyeye oturup tüm işlemlerinizi oradan yapmanızı istesek böyle bir önerimiz var?

Aslan Ali Bayık: Hilvan’da 1500’e yakın engelli var. Özürlüler Dernek Başkanı İbrahim Tapşık Bey ile Şanlıurfa Belediyesinde birlikte çalıştık. Ben Hilvan’a 2002’den bu yana siyaseti biraz daha yaygınlaştırdım. Hilvanda Engelliler Derneğinin Başkanlığını yapacak kimse yok bulamadım. Sonrada Ömer Köylü kardeşimiz başkan oldu. Bir yer kiraladık kendisine. Hilvanda ilk Engelliler Derneğinin kurulmasına ben vesile oldum. Dernek kurulduktan sonra sağ olsun İbrahim Tapşık yardımcı oldu bize ondan sonra bu bakıcı parasından dolayı çoğu insan güzel bir duruma geldi. Yani onlarla diyalogumuz 1 kaç yıldan beri var.

Bilal Bebe: Sayın Başkanım siz bedensel engellileri ciddi anlamda destekleyecekseniz bana göre bedensel engelli takımı kurun Futbol, Basketbol olur ve bizden destekte isterseniz biz her türlü desteğe hazırız.

Aslan Ali Bayık: Biz Hilvan Belediyesi olarak şimdi onu yapmaya maddi olarak müsait değiliz. Şimdi o gün en son yaptığımız toplantıda İbrahim Tapşık kalktı bir konuşma yaptı bizde Kaymakam Bey e sorduk. Sayın Kaymakamım niye Hilvan da böyle bir kaynaşma yok. Kaymakam beyde dedi ki kim yanıma geldi de yok dedim. Yani o konuda hilvanda bir çalışmamız var.