Arslan; Ceylanpınar'da güvenlik büyük sorun

Suriye'nin Haseki kentine bağlı Rasulayn İlçesi'nde, Özgür Suriye Ordusu ile PKK'nın Suriye'deki kolu PYD arasında başlayan çatışmalar yerini sessizliğe bırakmış durumda. Ceylanpınar Belediye Başkanı Av. İsmail Arslan, “İlçede güvenlik diye bişey yok. Kimin ne olduğu nerde gezdiği bilinmiyor.” dedi

Arslan; Ceylanpınar'da güvenlik büyük sorun

VATANDAŞLAR ÇATIŞMALARDAN OLUMSUZ ETKİLENDİ

 

Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinin birkaç yüz metre uzağında bulunan Suriye'nin Rasulayn ilçesinin kontrolü, geçen Kasım ayında ordu birlikleri ile Özgür Suriye Ordusu arasında 2 gün süren çatışmaların ardından muhaliflerin kontrolüne geçti. Bölgenin kontrolünü alan muhalifler, Suriye savaş uçaklarının bombardımanının ardından PKK'nın Suriye kolu PYD ile çatıştı. Yaklaşık 2 ay süren çatışmalar Ceylanpınar'da vatandaşları olumsuz etkiledi.

 

CEYLANPINAR TAM ANLAMIYLA BİR SAVAŞ ALANIYDI

 

Ceylanpınar Belediye Başkanı Av. İsmail Arslan, ilçedeki son durumu değerlendirdi:

 

“Çıkan çatışmalardan dolayı Ceylanpınar tam anlamıyla bir savaş alanıydı.Halk olaylardan dolayı tedirgin.Bir çok kişi şarapnel parçalarından dolayı yaralandı.Ayrıca ilçede güvenlik diye bişey yok.Yani kimin ne olduğu bilinmiyor. İlçemize yaklaşık 30 bin Suriyeli geldi. Çöplerimiz yarı yarıya artmış vaziyette. Yine trafik öyle. Hastane’den insanlar yeterince yararlanamıyor. Öncelik Suriyelilere veriliyor. Dilencilik ise fazla…”

 

KÜRTLER ÇADIRKENTTE GİTMİYOR

 

Arslan, “Yanı başımızda 22 bin kişilik bir çadırkentte var. Burada Hatay’dan gelenler barınıyor genellikle. Olaylardan dolayı yaklaşık 10 bin aile Ceylanpınar’dan geçiş yaptı. Ama çoğu kişi ilçedeki çadırkentte yerleşemedi. Çünkü yer yoktu. Çadırkentlerde kalanların yüzde 90’nı Arap ve türkmendir. Dolayısıyla bu PYD çatışmasında kaynaklı olarak bir husumet olabilir düşüncesiyle Kürtler çadırkentte gitmiyor.Zaten çok sağlıklı koşulları taşımıyor.” şeklinde konuştu

 

ARAPLAR ÇATIŞMALARDAN RAHATSIZ

 

Arslan sözlerine şöyle devam etti: “Bunların yanında ne olacağı bilinmeyen bir süreç yaşanıyor. Yani Kürtler açısından belirsiz bir durum.Ben böyle düşünüyorum.Çünkü Esad güçleri eger galip gelirse oradaki yapıya karşı bir tavır koyabilir.Tersi olursa Türkiye’nin desteklediği muhalif grupların Kürtler ile ilgili bir statü sözü yok. Bunu tartışması bile yapılmadı. Eger Türkiye PYD yi bir terör örgütü olarak görmese ve iktidara gelen güçlerin Kürtlere yönelik bir hareketi buna da müsaade ederse tam bir katliam olabilir.Ceylanpınar halkı muhaliflerin Rasulay’na girmesine kısmen destek verdi. Görüştüğümüz Araplar ve diger etnik gruplar, muhaliflerin Rasulay’na girmesinde rahatsız oluyorlar. Onlar çok mağdurlar.”

Aziz Çiftçi/Şanlıurfa OLAY