Çarmelik Kervansarayı Tarım Müzesi ve Çiftçi Eğitim Merkezi oluyor
Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile restorasyon çalışmalarının tamamlandığı Çarmelik Kervansarayı’nın Kırsal Yaşam Tarım Müzesi ve Çiftçi Eğitim Merkezi olması için Büyükşehir Belediyesi, Şanlıurfa Tarım İl Müdürlüğü ve GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü arasında protokol imzalandı.
Bozova ilçesine bağlı Büyük Han köyünde yer alan ve kitabesi bulunamadığı için kesin yapım tarihi bilinmeyen Çarmelik Kervansarayı, turizmde hak ettiği yeri almaya hazırlanıyor.
Evliya Çelebi’nin de Seyahatnamesi’nde bahsettiği tarihi Çarmelik Kervansarayı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ardından Büyükşehir Belediyesi’nin restorasyon çalışmaları ile yeniden hayat buldu.
Türkiye’nin en büyük Tarım Müzesi ile Tarımsal Eğitim ve Araştırma Merkezi kurulması için kurumlar arası iş birliğine giden Büyükşehir Belediyesi, Şanlıurfa Tarım İl Müdürlüğü ve GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile protokol imzaladı.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Tarım İl Müdürü Murat Çakmaklı ve GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü İbrahim Emir Çetiner’in katılımıyla imzalanan protokolle bölgede çalışmalar başlatılacağı belirtildi.
“BU PROJE BİLİMİN TARIMA UYGULANMASINA VESİLE OLACAK”
Şanlıurfa’nın farklı bakış açılarıyla gelişebileceğini belirten Başkan Nihat Çiftçi, “Çarmelik Kervansarayının restorasyonundan sonra Kırsal Yaşam Tarım Müzesi ve Eğitim Merkezi olarak faaliyete alınması kararlaştırdık. Bu proje Şanlıurfalı çiftçilerimize hizmet verecek. Bu tarihi kervansaray Şanlıurfa tarımının kalkınmasında, tarım bilincinin yükselmesinde ve bilimin tarıma uygulanmasında vesile oldu.İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve GAP Tarım ve Araştırma Enstitüsü ile ortaklaşa yürüteceğiz. Tarımsal potansiyelimizi gerçekleştirmeye yönelik ortak protokolümüzü imzaladık. Bu güzel Çarmelik Kervansarayı’nın Kırsal Yaşam Tarım Müzesi ve Eğitim Merkezi’ne dönüşmesinde çok önemli emekler oldu. Önce restorasyon ve daha sonra da müzeye dönüşmesi için arkadaşlarımız gece gündüz çalıştılar. Şanlıurfa böyle farklı bakış açıları ile gelişmeye devam ediyor. Bundan sonraki süreçte de gelişeceğine hep birlikte şahit olacağız”
“ÇİFTÇİLERİMİZİ BİLİNÇLENDİRECEĞİZ”
Tarım Şanlıurfa için çok önemli bir konu. Allah Şanlıurfa’ya güzel ovalar vermiş ve güzel tarım potansiyelimiz var. Türkiye’nin ekonomisinde ve yatırım potansiyelinde en büyük payı GAP bölgesi aldı. Ama sadece yatırımlar yetmiyor. İnsan unsuru çok önemli, 3 kurumumuz tarafından imzalanan protokolle çiftçilerimiz her anlamdaki eğitimlerini burada tamamlayacaklar. Biz tarımsal potansiyelimizi gösterilip, geliştirilmesine yönelik işbirliği protokolümüzü imzaladık” dedi.
Tarım İl Müdürü Murat Çakmaklı ve GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü İbrahim Halil Çetiner de, Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi ve ekibine bu güzel projeden dolayı teşekkür ettiler.