Ağrı Dağına müze kurulsun teklifi
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi ve Ağrı Valiliği işbirliği ile düzenlenen 3. Uluslararası Ağrı Dağı ve Nuhun Gemisi sempozyumu başladı.
İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İrfan Arslan, sempozyumun açılışında, üniversitelerin, sadece eğitim veren, akademisyen yetiştiren yerler olmadığını, aynı zamanda yörenin kültürel değerlerine sahip çıkan, halkla bütünleşmeyi sağlayan, halkın problemlerini çözmeye çalışan kurumlar olduğunu söyledi.
2 yıllık üniversitelerinde birçok faaliyet gerçekleştirdiklerini ifade eden Arslan, şöyle konuştu:
Hepimizin bildiği gibi toplum, kültürü ile vardır. Eğer geçmişinizi bilirseniz geleceğe umutla bakarsınız. Bir dünya düşünün, bir insanlık varlığı düşünün ki Mezopotamyada, Ortadoğuda ortaya çıkıyor. Ama en çok sefaleti de buralar çekiyor. Biz de elimizde ne varsa bunu en güzel şekilde kullanacağız. Sizinle birlikte hareket etmeye devam edeceğiz.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Mahmut Evkuran da yayın yapmanın, bilimsel araştırma yapmanın, geleceğe belge bırakmanın ve bunları paylaşmanın son derece önemli olduğunu anlatarak, şöyle dedi:
Tarihi mirasımızı araştırmak, derlemek ve bu konularla ilgili, sivil toplum örgütlerimize, yerel yönetimlerimize, kültürel içerikli projelere mali destek vermek gerekiyor. Bu programı en başta bir envanter çalışması olarak başlatıyoruz. Kültürel mirası koruma ve yaşatmaya çalışıyoruz.
NUHUN GEMİSİ MÜZESİ KURULMALI
İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Belli, 42 yıldır aralıksız olarak Doğu Anadolu Bölgesinde arkeolojik kazı ve yüzey araştırmaları yaptığını ifade etti.
Ağrı Dağının yeryüzündeki birçok dağdan kutsal olduğunu savunan Belli, Ağrı Dağını diğer dağlardan ayıran en önemli özelliği, kutsal kitaplara, söylencelere konu olmasıdır. Yeryüzünde hiçbir dağ, Ağrı Dağı kadar kutsal kitaplarda yer almadı dedi.
Belli, 2005 yılında Doğubayazıtta Vali Kutlu Aktaş Konferans Salonunda, 1. Ağrı Dağı ve Nuhun Gemisi sempozyumunu yaptıklarını hatırlatarak, şöyle devam etti:
O sempozyumda, burada müzeler kurulmalı dediğimde, salondakiler ya hocam uçuyorsunuz demişti. Hong Kong ekibi de oradaydı. Şimdi bunu onlar gerçekleştirdiler. Olağanüstü bir müze yaptılar. Bütün dünya oraya akıyor. Hiç kuşkusuz efsanelerin, söylencelerin geçtiği Ağrı Dağı eteklerinde, Nuhun Gemisi Müzesi kurulmalıdır. Hong Kongda Nuhun Gemisi Müzesini gördüğümüz zaman üzüldük. Ama bizi mutlu eden çok şey de vardı. Müzede gezerken bizim başlattığımız, öncü olduğumuz, 1. ve 2. Ağrı Dağı Nuhun Gemisi Sempozyumu kitaplarımız da orada sergileniyordu. Bizim bir an önce bu müzeyi kurmamız gerekiyor. Ve bu konuda sunumu olan bilgisi olan herkesin bilgilerini paylaşmak istiyoruz.
3 gün sürecek sempozyuma, yurt içinden ve dışından akademisyenler katıldı.